Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich

Nadszedł ten czas w którym chciałbym wreszcie zająć się swoim autkiem bardziej od tej wizualnej strony. Pomyślałem: umyję nałożę twardy wosk, będzie git, a że nigdy jeszcze tego nie robiłem to poczytam z czym to się je. No i okazało się, że to nie tylko na tym rzecz polega. Poczytałem trochę forum, poznałem trochę chemii, o której istnieniu nie miałem wcześniej pojęcia i stwierdziłem, że warto zaopatrzyć się parę produktów, z którymi będę mógł spędzić trochę czasu przy furmance:)

I tu prośba do was, abyście podpowiedzieli czy produkty, które mam zamiar zakupić będą odpowiednie, lub których nie warto kupować i ewentualnie co zamiast tego. Wymieniam w kolejności w jakiej mam zamiar ich użyć, także gdym coś pomylił to dajcie znać.

1. Wstępne umycie pianą aktywną na myjni

2. Mycie ręczne: dwa wiadra, rękawica ADBL CareMitt + szampon ADBL SnowBall, pędzelek, mikrofibra

3 .ADBL Interior Cleaner do czyszczenia wnętrza 500ml

4. ADBL Vampire Light Żel do czyszczenia FELG 200 ml

5. ADBL BLACK WATER Płynny Dressing Do Opon 500 ml

6. Polerka chromów [listwy i emblematy] AUTOSOL METAL 75 ml --- nadaje się do tego? mogę tym polecieć po relingach?

7. Glinkowanie: Monster Shine - CLAY BAR 100 g

8. Clener: Dodo Juice Lime Prime czy SOFT99 Micro Liquid DARK --- który wybrać?

9.Glaze: POORBOY'S WORLD Black Hole Show Glaze 118ml --- przed czy po clenerze? wystarczy taka objętość, czy brać większą puchę?

10. Woskowanie: SOFT99 New Fusso Coat 12 Months Wax Dark

11. Shiny Garage Quick Detailer Spray 500 ml

No i wyszło tego trochę więcej niż szampon i wosk:) Widzę, że trochę poszedłem w stronę firmy ADBL, nie wiem czy dobrze, czy nie. Dajcie znać czy ma to sens i ew. co zmienić. Aha, autko to audi a4 b6 avant, kolor metalic ciemny niebieski 2004, młode już nie jest, ale chciałbym mu nadać jeszcze trochę blasku, mam nadzieję miło spędzając przy tym czas:) Do tej pory mycie tylko na myjni, ogólny stan lakieru nie jest zły, bez grubszych zarysowań.

Zapraszam do pomocy i śledzania tematu. Na koniec wkleję zestaw jaki zakupię wraz z ceną.

Pozdrawiam

Posted

Jeśli chcesz lecieć z glinką to najpierw zrób dekontaminację lakieru a dopiero później glinkowanie. Ułatwisz sobie pracę (ułatwisz a nie przyspieszysz). Jako lubrykant wystarczy Ci odrobina szamponu z wodą. 

Kup coś do umycia opon przed dressingiem. 

Jak chcesz fusso to bym chyba darował sobie Black Hole ale z drugiej strony bez polerki to zawsze coś zamaskuje. Kosztem mniejszej trwałości wosku no ale coś za coś. 

Jak masz interior cleaner to powinieneś jeszcze zainwestować w dressing do wnętrza. 

Posted

Dobry pomysł z tą dekontaminacją. Wyszło mi teraz takie coś:

1. Wstępne umycie pianą aktywną na myjni

2. Mycie ręczne: dwa wiadra, rękawica ADBL CareMitt + szampon ADBL SnowBall, pędzelek, mikrofibra

3 .Dekontaminacja: ADBL Beetle Juice Squeezer + ADBL Vampire Liquid +  ADBL Tar&Glue Remover

4. Koła: ADBL Vampire Liquid + ADBL Tire and Ruber Cleaner + ADBL BLACK WATER

5. Listwy i emblematy: Autosol Metal

6. Glinkowanie: Monster Shine - CLAY BAR

7. Glaze: POORBOY'S WORLD Black Hole Show Glaze

8. Woskowanie: SOFT99 New Fusso Coat 12 Months Wax Dark

Dawać jeszcze clener po black hole, przed woskiem?

• Moderator
Posted
7 godzin temu, Szorstki napisał:

CareMitt

Lepszy jest promitt jeżeli chodzi o rękawice adbl, caremitt szybko się niszczy i ogólnie te rękawica jest średnia