Administrator Evo Opublikowano 2 Czerwca 2010 Administrator Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 Tak z ciekawości, natknąłem sie na innym forum na informacje że przed użyciem QD warto go wsadzic do lodówki, wtedy działa lepiej/daje lepsze efekty. Co ciekawe,nie była to jedna opinia, tylko kilka podobnych. Troche to dziwne, ale w sumie wszystko możliwe. Spotkaliście się z tym ?
R0N1N Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 Pomysł dość ciekawy i nie spotkałem się z tym wcześniej. Jedyny powód schładzania QD jaki przychodzi mi do głowy to, że jak będzie zimny to będzie wolniej odparowywał czyli dłużej będzie można nim na lakierze pracować. Ale czy da to rzeczywiście zauważalnie lepszy efekt?? Może w upalne dni??
Administrator Evo Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Administrator Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 No też mi sie tak wydawało, że chodzi o dłuższy czas pracy z nieodparowanym produktem. Co ciekawe, na tym samym forum (DetailingBliss) polecają do finalnego przetarcia po woskowaniu użyć prawie zamarźniętej wody. Też nie mam pojęcia czemu
SJake Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 Ot, taka technika na utwardzanie wosku...
R0N1N Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 Ot, taka technika na utwardzanie wosku... Hehehe, ciekawe kiedy dojdziemy do tego, że najlepszą trwałość wosku da spryskanie lakieru ciekłym azotem.
metys Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 co do schładzania QD to nie wiem, bo nigdy nie próbowałem. Polej nawoskowane auto zimną i ciepłą wodą z węża, a zauważysz gdzie jest ten myk
bucki Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2011 Doszedł ktoś do tego dlaczego się schładza quick detailera ??
iceman Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2011 teraz łatwo przetestować, QD do bagażnika i przy tych temperaturach mamy schłodzonego jak dla mnie to działa in minus, łatwiej mi się pracuje z QD w ciepłych temperaturach
Administrator Evo Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Administrator Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2011 jak dla mnie to działa in minus, łatwiej mi się pracuje z QD w ciepłych temperaturach Pracowanie QD w określonej temperatrze =/= pracowanie QD o określonej temperaturze Zimny QD wolniej odparowuje z lakieru, nawet w lato, co przekłada się na troche większa wydajność.
SJake Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2011 Ja po przetasowaniu kilkudziesięciu QD, zauważyłem iż niektóre strasznie mażą się przy wysokich temperaturach paneli 35C +. Po wielu próbach doszedłem do wniosku, iż QD'ami wspomaganym Carnaubą, pracuje się najlepiej, gdy owe mają temp 8-12 stopni, a panel nie jest cieplejszy niż 27 stopni. Nie jest to zasada. Taka empiryczna wskazówka
Sucre Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2011 Ok, a napiszecie jak sprawują się QD w temperaturach bliskich 0....Pytanie głupie ale nie miałem jeszcze okazji sprawdzić. A jezdząc na bezdotyk fajnie by było sobie prysnąć QD po myciu.
cz@rek Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2011 Ja w ostatnią sobotę przeleciałem auto w nieogrzewanym garażu CG Hybrid V7 oraz resztką DG 951 i trochę trudniej było ale bez tragedii po prostu trzeba było go bardziej dotrzeć żeby nie było bochomazów
Administrator AreK Opublikowano 13 Grudnia 2011 Administrator Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2011 Sucre, PD mi zamarzał natomiast FK dawał radę bez problemu.
MM.MM Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2011 Może z tym QD jest jak z zimnym piwem.
kaffel123 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2011 A żeby nie zakładać już nowego wątku, to co daje polanie auta zimną wodą Pytam, ponieważ ktoś może już testował.
czaptan Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2011 QD+ się od kilku stopni w dół maże, przynajmniej ja tak mam. Nie miałem okazji jeszcze go używać w ciepły dzień, więc nie wiem jak to powinno wyglądać tak na prawdę . Poniżej 0 jeszcze nie próbowałem używać.
dzinkins Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2011 Ja większość najlepszych kosmetyków trzymam w chłodziarce bo w lato w garażu mam z 40-50'C i zaczynały odparowywać A QD trzymanego w temp 10-13'C pracuje się przyjemniej i jest bardziej wydajny
ultratouch Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2011 A żeby nie zakładać już nowego wątku, to co daje polanie auta zimną wodą Pytam, ponieważ ktoś może już testował. Nie zimną a lodowatą. Lepsze odprowadzanie wody. Zauważ jak będą roztopy ,że nawet na autach nie woskowanych podczas roztapiania śniegu pojawia się beading. Co to schładzania QD to też w przypadku tych na bazie wody. Np. Spray & Gloss się świetnie pracuje jak jest dobrze schłodzony.
Rekomendowane odpowiedzi