Nathan Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2020 Cześć. Pozwolę sobie zamieścić relację z dbania o mój prywatny samochód. Forum czytuję już 3-4 lata, dzięki znalezionym poradom udało się skompletować zestaw kilku kosmetyków i dowiedzieć się, jak dbać o auto lepiej niż 8zł na bezdotyku. Część pierwsza wiosennego odświeżenia - wnętrze. 2 popołudnia po 2-3 godzinki i przedstawiam przebieg i efekt prac. Odkurzanie, mycie całego wnętrza i wykończenie dressingiem. Pranie wykładzin i tapicerki odkładam na cieplejsze miesiące, na razie to musi wystarczyć. Jak się człowiek przyjrzał dokładnie to syfu przez te zimowe miesiące się narobiło sporo (aż mi trochę wstyd ). Wiaderko z wodą po płukaniu mikrofibry po wytarciu APC wymieniałem praktycznie po każdym umytym elemencie wnętrza, po każdych drzwiach, bagażniku, desce, jakieś 6-7 razy. Woda była czarna Używałem: - odkurzacz domowy Zelmer - Shiny Garage Lime APC w opryskiwaczu kwazar w stężeniu 1:10 - pędzelek ADBL - Shiny Garage Apple plastic dressing - mikrofibry Stan na start: Po odkurzaniu: APC i pędzelkowanie: Detale Jest lepiej Dressing: Efekt końcowy Dywaniki też wypędzelkowane APC i wymyte myjką. Nic nie nakładałem na nie bo po dressingu SG stają się śliskie. Muszę KochChemie na nich spróbować jaki będzie efekt. W czasie zabawy w środku pojawił się kurier z nowym zakupem. Kolejnego dnia lecimy z kolejnym etapem - na zewnątrz. Z góry przepraszam za małą ilość zdjęć "w trakcie" ale trochę gonił czas, do tego kilka razy zaczął kropić deszczyk, więc musiałem wjeżdżać do garażu, w którym trochę mało miejsca. Użyte środki: - myjka Lavor SP160 - piana SG Fruit snow foam z ręczną pianownicą Marolex (musze dokupić pianownicę do myjki) - SG D-TOX - deironizer - Prickbort mac 124 - smoła - SG Orange shampoo - szampon - rękawica z mikrofibry marketowa, wiaderka z OBI - Shiny Garage Lime APC w opryskiwaczu kwazar w stężeniu 1:10 - ręcznik DeepGloss Fluffy Dryer - Dodo Juice Lime Prime - cleaner z aplikatorem żółtym gąbkowym NAT - Tenzi IPA cleaner - Duragloss 755 Nu-Glass do szyb z aplikatorem czarnym gąbkowym NAT - Poorboy's World White Diamond - politura z aplikatorem piankowym - Koch Chemie Nano Magic Plast Care z pędzelkiem i gąbką kuchenną - plastiki zewnętrzne i opony - wosk Collinite 476s z aplikatorem piankowym Meguiar's - RainX - niewidzalna wycieraczka - mikrofibry różne Na początek deironizacja i usuwanie smoły. Na to poszła piana, spłukiwanie, mycie na 2 wiadra, pędzelkowanie APC zakamarków i suszenie. Szczotka do kół i mycie opon szczotką "łazienkową do pazurków" (aliexpress się spóźnia z przesyłką szczotki do opon ) Na felgach leży Finish Kare 1000P HI-TEMP, który nakładałem przy zmianie na letnie miesiąc temu i jeszcze daje radę. Po inspekcji lakieru stwierdziłem, że glinkę odpuszczam. Samochód był glinkowany przed zimą, lakier po dekontaminacji wyszedł gładki a w tym roku przed sezonem zimowym chciałbym zrobić korektę więc lecimy dalej bez glinki. Cleaner na gąbce plus mikrofibra. Słupki drzwi mają sporo rysek ale udało się nawet nieźle popracować cleanerem Wymywam cleaner za pomocą IPY i mikrofibry. Szyby czyszczę Nu-Glass'em. Bardzo lubię ten środek. Na lakier dla looku idzie politura od Poorboys. Plastiki i opony to KochChemie. Na podszybiu sporo pędzelkowania, podobnie jak na grillu Na szyby poszła jeszcze niewidzialna wycieraczka RainX - zdjęć brak I na koniec maziamy Colli. Przyjemnie się z nim pracuje. Efekt jak na szary lakier bez korekty bardzo mi się podoba. Następnego dnia wyszło słonko i lepsze foto udało się zrobić. Bardzo dziękuję za dotarcie do końca Wiem, że trochę mało zdjęć "w trakcie" o czym pisałem wcześniej. W planach zakup polerki, zapewne z Juli jak będzie na promocji i zrobienie korekty. Na moje przydomowe potrzeby myślę, że wystarczy. Jak będzie cieplejsza pogoda to pranie wnętrza, mam odkurzacz wodny. Najbliższe plany zakupowe to jakiś quick detailer, myślę, że padnie na adbl, oraz coś do mycia i dressingu opon, chociaż Koch nieźle się sprawdza. Rękawica wełniana, ta zielona zostanie do wnęk i progów i drugi ręcznik bo jeden to trochę mało. No i czekam na fanty z aliexpress - pędzelki, szczotka do opon. 10
Moderator Streat Opublikowano 3 Maja 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2020 Fajnie ogarnięte auto co Ci pomogę podpowiedzieć to lepiej jest zaczynać mycie auta od felg, one są zwykle najbrudniejsze, i później przechodzisz do dekontaminacji i mycia na dwa wiadra po drugie to nie kładź wszystkiego na maskę auta aż boli jak widziałem opryskiwacz na lakierze czy puszkę woski bez żadnej fibry pod nią
smerf91 Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2020 Tak jak napisał wyżej Streat raczej unikaj kładzenia produktów na goły lakier bo narobisz sobie jeszcze więcej rys Widzę, że jeszcze apple plastic dressing w starej butli - lubię go za przyjemny zapaszek Co do polerki z Juli to ostatnio się nią bawiłem i śmiało polecam jak na początek, tylko ogromny minus w niej to za krótki kabel.... ale za te pieniądze nie ma co wybrzydzać
Nathan Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2020 Dzięki za rady Jak przeglądałem zdjęcia to wiedziałem, że ktoś napisze o kładzeniu na lakierze . Fakt, miałem położyć fibre pod ale jakoś tak wyszło. Już się nie powtórzy. Felgi myte później, bo myślałem że deiron i piana sobie poradzą ale trzeba było przejechać szczotką. smerf też lubię zapaszek tego dressingu Używałem go przy poprzednim samochodzie i teraz też się sprawdza. Kończy się już prawie i trzeba będzie czegoś innego spróbować, może Funky Witch sprawdzę.
D@ViD Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2020 @Nathan nie zapominaj o rękawiczkach widziałem, że pracowałeś we wnętrzu z APC, bez rękawiczek Wiem, że rękawiczki to teraz towar luksusowy i dla elit ale warto zainwestować. Relacja bardzo przyjemna
Qlimaxss Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2020 @Nathan Bardzo Fajna relacja. Mega stan tej Mazdy jak na ten rocznik brawo . I tak jak koledzy pisali jak już kłaść to na podszybiu jak nie masz zamiaru rzeczy kłaść na mikrofibrze.
Nathan Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2020 @david2888 rękawiczki w środku też używane, zdjęte do zdjęć Nie mam problemu z dostępem do nich. @Qlimaxss jak na rocznik 2006 autko trzyma się dzielnie, staram się dbać, mam ją od roku. Rzeczy położone tylko do zdjęć, przy pracy albo na podszybiu, co widać przy woskowaniu, albo trzymane w ręce. Dzięki za miłe słowa.
Kaczy1990 Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2020 Jak widać na ostatniej fotce na srebrnym też się da fajny efekt uzyskać przyjemna relacja
Kyau1 Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2020 Co to za aplikator do Nu-Glass'a? Bardzo przyjemna dla oka Mazda
mancini Opublikowano 31 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2020 Też mam srebrną mazde 6 i zastanawiam się cały czas nad white diamond, dużo wznosi do wyglądu lakieru. Używam dodo lite a na to kładę Colli, warto dokładać kolejny etap ?
Nathan Opublikowano 1 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2020 @Kyau1 dzięki Aplikator to czarny NAT gąbkowy. @mancini Widzę, że zestaw podobny do mojego. Moim zdaniem white diamond fajnie podbija wet look, dodaje głębi i efekt jak na szary lakier jest fajny. Na poprzedniej Maździe w szampańskim kolorze też stosowałem. Ostatnio dotarła do mnie pianownica z techkar. Najpierw przyszła z za krótkim nyplem i nie dało się jej zamontować do pistoletu ale bez problemu dosłali dłuższy nypel i wszystko pasuje. Super obsługa Było pianowanie i mycie, na koła TENZI EN-JEE w rozcieńczeniu 1:7, Piana SG Fruit Snow Foam, szampon SG Orange. 1
mizakrze Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2020 @Nathan hej, te 4 ostatnie zdjęcia są po jakimś retuszu? Jak oceniasz zużycie tego diamonda? Ta mała butelka na ile starczy?
Moderator Streat Opublikowano 2 Czerwca 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2020 @david2888 bardzo mocno @Nathan trochę nie bardzo tak podkręcać foty na tym forum
Nathan Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2020 Sorry Panowie, nie ten folder zaznaczony, foty poprawione. Nocka w pracy robi swoje @mizakrze mi ta mała butelka wystarczyła na 5 aplikacji. Została resztka, na 6 chyba nie wystarczy. 1
kryzys Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2023 Ale ładna sztuka, tylko na glebe ją troszkę
Rekomendowane odpowiedzi