Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przymierzam się do pierwszej polerki. Samochód to a6 c5 avant 99r lz6h, tak więc twardy lakier metaliczny. (link do lakieru i efektu docelowego -

3

Nie chciałem wchodzić w wysokie koszta, ale też mieć chce uzyskać konkretny rezultat. Będę miał tylko jeden dzień na zrobienie całości, a samochód jest dosyć duży

Maszyna DA. Pod trudniej dostępne miejsca wkrętarka.
Zestaw który sobie skomponowałem to:
menzerna 400 (boje się halogenów, ale twardy lakier i DA może mnie uratują),  menzerna 3w1 i na koniec BSD

Pady HML 150 czarny i biały. Takie widziałem w oferowanym zestawie powyższych past i nie wiem czy będą dobre.

Po 3 miesiącach po polerce planuje zapodać wosk POWER LOCK, lub coś w tym stylu.

Opublikowano

Informujesz nas, prosisz o pomoc/opinie??

Polecam najpierw poczytać forum, znajdziesz tu wszystkie potrzebne informacje.

Aby wykonać polerkę trzeba najpierw odpowiednio przygotować samochód.

Przygotowanie.png

• Lubię to 2
Opublikowano

Dzięki za schemat.

Wczytuje się w temat intensywnie od tygodnia i miotam się bo nie ma zestawu idealnego. Dlatego pisze na czym mi zależy i jaki typ lakieru będzie robiony.
Zestaw, który napisałem nie jest informacyjny, tylko pytam o opinie.
Nie wiem czy to dobry wybór dla początkującego, patrząc przez pryzmat lakieru z jakim mam do czynienia. Samo 3w1 może dać fajny efekt na nowej generacji lakierów, a na tych starych (ponad 20 letnich) metalicznych z ocynkiem tylko zamaskować niedoskonałości, dlatego dorzucam menzerne 400 i na koniec BSD żeby były fajne kropelki.

Menzerna 3w1 ma dość dobre opinie i na yt dobrze to wygląda, ale może są jakieś nowsze/lepsze pasty i warto pójść w coś innego. Boje się też trochę tej pasty 400, różne opinie czytałem i zastanawiam się czy robiąc DA na starym lakierze (choć jednak metalicznym z "brokatem") bardzo grożą mi halogeny, czy nie powinno być z tym źle patrząć na powyższe i powienem dać radę. 
Może połączenie 400+3w1 jest po prostu słabe i warto pójść w coś nowszego.

Przecież można osiągnąć ten sam efekt wybierając drogę okrężną lub najbardziej optymalną pod dany typ lakieru.

Opublikowano

Maszyn DA jest wiele nie napisałeś nic o modelu.

Masz już cokolwiek chociaż by do samego przygotowania samochodu??

3v1 to pomiziasz lakier i nic więcej.

Nie Halogeny tylko Hologramy😅 i na maszynie DA o wiele trudniej je zrobić.

Możesz spróbować pastę CarPro ClearCut i do tego pady z Nat czy Royal Pads, trzeba się zaopatrzyć w kilka twardości po kilka sztuk, nikt nie poda pewnej kombinacji.

Takie coś wychodzi w trakcie pracy.

A 1 dzień to za mało:)

Opublikowano

Noo...

eat asian food GIF

zapowiada się ciekawie.

23 godziny temu, kaszti napisał:

Nie chciałem wchodzić w wysokie koszta, ale też mieć chce uzyskać konkretny rezultat. Będę miał tylko jeden dzień na zrobienie całości, a samochód jest dosyć duży

Można powiedzieć, że zero budżetu, zero czasu ale wymagania wysokie. Oj będzie z całą pewnością ciekawie.

Opublikowano
23 godziny temu, JJZS.KAM napisał:

Maszyn DA jest wiele nie napisałeś nic o modelu.

Masz już cokolwiek chociaż by do samego przygotowania samochodu??

3v1 to pomiziasz lakier i nic więcej.

Nie Halogeny tylko Hologramy😅 i na maszynie DA o wiele trudniej je zrobić.

Możesz spróbować pastę CarPro ClearCut i do tego pady z Nat czy Royal Pads, trzeba się zaopatrzyć w kilka twardości po kilka sztuk, nikt nie poda pewnej kombinacji.

Takie coś wychodzi w trakcie pracy.

A 1 dzień to za mało:)

Polerka DA z Juli + trudno dostępne elementy wkrętarką o obrotach do 2tyś obr, ale wtedy już bez pasty 400 bo tu się zrobi niebezpiecznie.
Hologramy oczywiście miałem na myśli, czeski błąd 🙂

Przygotowanie - ponieważ bardzo blisko mam myjnie to tam mycie z pianą  i w garażu na dwa wiadra ściągniecie jakiś pyłków. Następnie glinka.
Chyba wystarczy takie przygotowanie?

Co do pasty 3w1, przecież piszę od początku, że zestaw do polerki to nie samo 3w1 i dostaje odpowiedź, że samym 3w1 nic nie wskóram (pomijam fakt, że często samym 3w1 przy zmianie padów można nie tylko zamaskować braki, co pokazali inni użytkownicy)
Dlatego właśnie w zestawie jest mocna pasta 400 i do niej bardziej mam pytanie czy z DA mi szkód nie porobi, na jakich obr to robić, po ile czasu? 

Z czasem jest tak, że jak logistycznie to poogarniamto  mam 2 dni, ale nie musze robić wszystkich elementów bo dwa błotniki + zderzak ogarnia lakiernik, a dach też nie cały bo jest szyberdach. No ale jak jest to zdecydowanie za mało czasu to będę rezerwował sobie drugi dzień na kończenie.

Opublikowano

Po lakierniku trzeba w większości przypadków poprawić 🙂

Wyżej dostałeś schemat.

Przed polerowanie trzeba przeprowadzić pełną dekontaminację czyli brakuje jeszcze deirona i t&g.

Polecałbym jednak jakąś nowocześniejszą pastę, z którą się szybciej pracuje CarPro ClearCut lub np 3D CAR CARE ONE HYBRID COMPOUND&POLISH przy tej paście zmieniasz tylko twardości padów i lecisz.

Jeśli chcesz zrobić wszystko w 1 etapie nie bawić się w wymywanie i zabezpieczanie to polecam angelwax enigma aio.