Skocz do zawartości

Maszyna, pady. Raczej pod cleanery. Nowicjusz. Na czerwone UNI.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka forum

Myślę o zakupie maszyny i padów do cleanerów. Może onestepik kiedyś. Głównie do użycia na czerwonym lakierze uni forda - race red. Ma ktoś doświadczenie z tym lakierem? Zdaje się, że miękki. Lakier jest w dorbym stanie - kilka małych rysek i trochę drobnicy od mycia. 20kkm przebiegu, zawsze zabezpieczony dbany jak umiem najlepiej.

Co już mam? ddjlp, na lato bh cleanser fluid, carchem prewax. Mam też końcówkę megs ultimate compound.

co potrzebuję? no właśnie

Maszynkę, pady. backplate do mniejszych padów?

To wybrałem na tą chwilę:

https://showcarshine.pl/maszyny-polerskie/liquid-elements-t2000-v3-dual-action-8mm-polerka-najlepsza-w-swojej-klasie.html

jakbym chciał coś dziabnąć, to: https://showcarshine.pl/pady-100-150mm/scholl-concepts-s20-black-sample-kit-100gram-145mm-spiderpad.html

https://showcarshine.pl/pady-100-150mm/lake-country-ccs-da-gold-foam-jeweling-pad-14cm-zloty-najtrwalsze-pady-na-rynku.html

https://showcarshine.pl/pady-100-150mm/lake-country-sdo-finishing-pad-139mm-black.html

Potrzebuję bp 8cm i padów? Pewnie tak bo padem wielkości dłoni będzie przy zderzakach słabo. Jakieś taśmy do zabezpieczenia?

Prio jest na bezpieczeństwo tej zabawy, lekkie liźnięcie lakieru, ponad zdjęcie wszystkich rysek stawiam gładkość i finish. Jakbym miał robić korektę, na tą chwilę nie znam się i oddałbym do studia. Ręczne dobre wypracowanie cleanera to dużo roboty i tu chcę sobie przyspieszyć. Przygotowanie lakieru ogarnę - prick, deiron, autoland aktywny, apc itd wszystko jest.

@CAR CRAZY liczę też na twoją opinię 🙂

jeszcze jedna myśl.. jak przy tej samej pracy, lepsze efekty uzyskam jakąś pastą finishową czy onestepową, przy zachowaniu pełnego bezpieczeństwa, to taką kupię. Auto chcę przygotować na zimę i zdjąć dotychczasowe zabezpieczenie. Jak coś przy okazji wyrównamy to na plus. Dodo ma zdolności polerujące - dwa dni temu ściągałem nim defekt z lakieru - otarcie od metalowego guzika. Zdjął ręcznie w 3 minuty.

• Partner forum
Opublikowano

Jeżeli ma to być delikatne odświeżenie to megs UC sobie poradzi, potem cleaner i wosk.

Mogę pochwalić za wybór maszyny bo ostatnio robiłem test maszyn DA i sile utrzymania ruchu rotacyjnego pada podczas pracy z obciążeniem, to z maszyn o małym skoku własnie ten LE naprawdę fajnie kręcił padem. 

Czy potrzebujesz BP80mm to juz sam musisz sobie odpowiedzieć obserwując dokładnie auto. Na pewno lepiej mieć niż nie mieć

Opublikowano

@CAR CRAZY Dzięki za odpowiedź.

W praktyce. Za LE idzie jakaś ekstra jakość porównując do entry-level np hamrona?

Co do wyboru padów i chemii. UC mam już taką końcówkę, że i tak jeśli ma być coś ściernego to trzeba dokupić. Jak pisałem, zakładałem pomóc sobie zamiast machać ręką ale jeśli bez ryzyka mogę zrobić więcej to czemu nie. Kupić kolejne UC czy jest coś innego? Pady wybrałem chyba najdelikatniejsze. Jeśli ma to byc one-step finishem z nastawieniem na maksymalny finish z nie cięcie. Co będzi optymalne? Masz jakieś doświadczenie z race red forda? to jest uni, zero klaru. Jakie pady i czy spodziewam się przy takiej delikatnej akcji je pozapychać i potrzebować więcej? 🙂

Co do padów 80mm - dokładki, zderzaki, błotniki przy lampach. Wersję 125 mogę sobie zahaczać o reflektory czy jeździć pod kątem? nie zrobię bubu? 🙂

Zakładam, że jak robie onestep finishem to już cleaner sobie daruję. Wipeout i woskujemy?

Opublikowano

Co prawda nie miałem styczności z tym lakierem ale myślę ze że na bank jest klar , współczesne auta nie są lakierowane akrylem.Taśmę do oklejania kup sobie Colad( zielona).Taką maszyna na bank nie zrobisz krzywdy tym bardziej takimi kombinacjami

Opublikowano

A myślałeś żeby zamiast maszyny LE kupić Adbl roller 9 mm? Jak poszukasz to kupisz za tą cenę, ja kupiłem za 463 zł.

Przedzakupem też oglądałem LE i na niemieckiej stronie była wyprzedaż po 50 EUR ale szybko się rozeszło.

Też kupiłem rollera do one stepów i nakładania cleanera na własne potrzeby.

Mx Nowicki robił recenzje rollera i bardzo chwalił jak na taki mały skok a ostatnio mówili że z małych tylko rollera teraz używają.