Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kompletuję kosmetyki. Zamierzam wewnątrz ogarnąć swoje dwa auta. Dodatkowo chcę odświeżyć plastiki zewnętrzne, uszczelki i opony.

Już mam:

- Excede tire&rubber

- ADBL Black Water

- Nielsen exterior dressing

- RRC silikon do uszczelek

- Sonax cocpit mat (zielona butelka)

- Do skóry  zestaw Colourlock soft + mleczko

- ADBL Bonnet

- ADBL APC

- Tenzi Top Glass

- Detailer's Magic Glass 

- Work Stuff Zephyr Waffle Towel

- Tenzi Ipa Cleaner 20% (nie wiem do czego miałbym tego użyć, myślałęm, że to czysta IPA)

- aplikatory do opon, magiczne gąbki, aplikatory okrągłe z MF, zwykłe MF 30x30cm ok 200-300g, pędzelek WS 24mm, 16mm

Do zewnętrzego mycia karoserii nie wiem co kupić. Chcę tylko myć i raczej nie będę nic wcierał czy polerował bo nie ogarniam póki co tego tematu. A tym co posiadam to nie wiem czy da się myć.

Mam:

- Fluffy Dryer 90x60cm

- rękawica z MF no name (25zł, mogłem dołożyć kilka zł i mieć coś lepszego)

- szampon z woskiem Moje Auto (pomarańczowa butelka)

Czego jeszcze potrzebuję? Co mam dokupić?

Do tej pory najbardziej we znaki dały mi się zawiasy drzwiowe i ich stary smar (auto ma 22 lat). APC 1:10, benzyna ekstrakcyjna oraz jakiś marketowy spray do olejów, smarów i zeszło, ale bardzo długo to pędzelkowałem twardym pędzlem, więcej męczyć się nie chcę więc proszę o coś właśnie do takich rzeczy.

Posted

Chcesz o tak myć? kup sg orange shampoo, wiadra castorama, jako prewash może być koch chemie greenstar z opryskiwacza - kup butelkę 1l z trigerem, te rrc sporo leją to się nada. Jak chcesz lepiej to się da 😉

Na tak umyte auto bez dekontaminacji to weź ADBL SSW/sonax BSD. Będzie się coś błyszczeć i będzie to jakieś zabezpieczenie.

Po szamponie z woskiem moje auto spodziewałbym sie raczej problemów ale nie używałem, nie wiem. Rękawica jak masz taką z dredami z MF to może nie jest najwygodniejsza ale bezpieczna.

Ipa 20% do wymywania karoserii jak najbardziej.

Posted

Na tą chwilę nie będę się bawił w pianownice, nawet te ręczne, może na wiosnę. Wiadra mam. Ten szampon chyba będę stosował tylko do rowerów 😉 . 

Jedno z aut (12lat) ma "coś" nałożone na lakier (poprzedni właściciel szykował pod sprzedaż). To póki co mogę to jakoś pieścić.

A z "wewnętrznych" kosmetyków, które już mam mogę zająć się pielęgnacją środka?

Rękawice mam taką.

rek.jpg

• 3 months later...