Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Potrzebuje pomocy w doborze wosku, myślałem o marce Soft99 bo w miarę jakieś dobre ma chyba te produkty.

Myślę o SOFT99 Hydro Gloss Wax Scratch Removal Type, myślicie że to dobry pomysł? To podobno wosk do powłok, ale na jałowy lakier chyba tez będzie ok. Auto nie będzie miało korekty przed woskiem, co z tym idzie również glinki bo podobno glinką robimy jeśli planujemy potem korektę bo rys dużo robi, szczególnie jak ktoś jest amatorem jak ja. 

Auto w miarę ok ma ten lakier, parę rysek mikrorysek jest, więc dlatego ten rodzaj wosku maskujący rysy i podobno tez ładnie pobija look. Trwałośc około 3 miesięcy podobno, więc nie jest źle. 

Ewentualnie myślałem o Soft99 Fuso Coat, bo większa trwałość, ale podobno nie maskuje aż tak rys i gorszy look, jest też King of Gloss, ale w sumie już się zaczynam gubić, tyle tych wosków, więc myślę o tym ich nowym produkcie co na początku wspomniałem, bo i też aplikacja podobno łatwa i od razu się dociera itp. Myślicie że to dobry pomysł? I takie pytanie na ile może starczyć taka puszka? Na ile aut dużych? Wydaje mi się że początkująca osoba nie umie oszczędnie tego wosku dawać, więc pewnie więcej?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wiadomo, że Fusso dłużej wytrzyma, ale może napisze jakie mam obawy do co niego, a wy je może rozwiejecie:

• Trudny dla amatora, może coś nie wyjdzie, jakieś hologramy czy coś takiego?
  • Uwidoczni ewentualne rysy na aucie
  • Słaby look i nie podkręci mocno ziarna
  • Szkodliwy dla lakieru, bo na bazie różnych benzyn itp, a nie na bazie wody.

Co o tym sądzicie?

Opublikowano

No tak przeglądałem forum i właśnie aktualnie najbardziej zastanawiam się nad Fusso 12 albo tym nowym Hydro Gloss Wax. Soft99 wydaje mi się jakoś najbardziej i cenowo przystępną i obsługowo łatwą marką. Tyle że jak pisałem mam takie obawy co do Fusso jak wyżej.

• Moderator
Opublikowano
17 minut temu, asaledr napisał:

No tak przeglądałem forum i właśnie aktualnie najbardziej zastanawiam się nad Fusso 12 albo tym nowym Hydro Gloss Wax. Soft99 wydaje mi się jakoś najbardziej i cenowo przystępną i obsługowo łatwą marką. Tyle że jak pisałem mam takie obawy co do Fusso jak wyżej.

Słuchaj, to nie jest technologia kosmiczna, to nie jest nic strasznego jak oczekiwanie na wyrok sądu - czasem mam takie wrażenie, że ludzie chcą mieć jeden wosk na całe życie 😉

Kup, sprawdź sobie na swoim lakierze, jeśli Ci nie podejdzie - sprzeda sie tu na giełdzie bez problemu 🙂

Cytat

Trudny dla amatora, może coś nie wyjdzie, jakieś hologramy czy coś takiego?

Jeśli aplikujesz wedle wskazań producenta - ruchy krzyżowe,mało nabierać i nakładać cieniutka warstwę, namaczanie aplikatora - nie ma żadnych problemów z aplikacją i docieraniem

Cytat

Uwidoczni ewentualne rysy na aucie

Wszstko zalezy od stanu lakieru. Kryje też ale ma swoje limity.

Cytat

Słaby look i nie podkręci mocno ziarna

Ziarno podkręca się korektą - wosk to tylko wisienka na torcie.

Cytat

Szkodliwy dla lakieru, bo na bazie różnych benzyn itp, a nie na bazie wody.

Tego nie słyszałem 😉 Generalnie każda chemia jest szkodliwa i trzeba zabezpieczyć skórę przed niepożądanym oddziaływaniem.

Opublikowano
Godzinę temu, Domel napisał:

Ziarno podkręca się korektą - wosk to tylko wisienka na torcie.

Tak ale wiadomo coś tam zrobi. Mi np. Efekt Show Detailera od GoodStuffa zrobił naprawdę dobra robotę i zastanawiam się czy sam Fuso zrobi podobnie.

Więc tutaj pytanie do Was jako doświadczonych detailerów czy Fusso na tle wszystkich wosków jakie znacie należy bardziej do tych co dobrze podkręcają wygląd czy raczej do tych co słabo.