Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim.

Ostatnio na Youtubie wyskoczył mi filmik ze swagtv, obejrzałem kilka materiałów i zainteresowałem się tematem.

Od razu zaznaczam, że nie chcę wydawać na to tysiące złotych więc też rozumiem, że nie będzie mega efektu WOW.

Samochód to renault clio iv z czerwonym lakierem, który w słońcu bardzo ładnie się prezentuje, auto ma pół roku, kilka niegłębokich rysek.

Przeczytałem temat o podstawach, czyli najpierw wstępne mycie, potem glinkowanie, mycie zasadnicze....

Na kanale swagtv pokazywany był produkt Tenzi Quartz Coat-  wstępnie jestem tym zainteresowany ( chyba, że jest coś  fajniejszego w podobnym budżecie), ale czy poza tym powinienem też użyć jakiś dodatkowych środków, żeby uzyskać jeszcze lepszy efekt?

Opublikowano

Odpowiem trochę przekornie- odpowiednie kosmetyki... 
Przyznaj się, ile czasu spędziłeś czytając forum? Ja wiem, że lepiej jest zadać pytanie i czekać aż ktoś wklei odpowiedź. 

41 minut temu, bocian_00 napisał:

Przeczytałem temat o podstawach, czyli najpierw wstępne mycie, potem glinkowanie, mycie zasadnicze....
ale czy poza tym powinienem też użyć jakiś dodatkowych środków, żeby uzyskać jeszcze lepszy efekt?

Dlaczego chcesz jeździć glinką po brudnym lakierze? Pomyliłeś kolejność. 

Po pierwsze zacznij od czytania forum bądź obejrzenia filmików (np MXNOWICKI) odnośnie dekontaminacji. Później wróć tutaj i bogatszy o wiedzę opisz co zamierzasz kupić. Opisz jak zamierzasz wykonać swoją pracę. 

Trochę Ci pomogę. Po całym procesie mycia oraz dekontaminacji aby dobrze przygotować powierzchnię trzeba dobrze ją odtłuścić.    IPA może nie wystarczyć, masz kilka opcji
Szampon odtykający np ADBL SHAMPOO PRO albo FX PROTECT CAR SHAMPOO 
Produkt przeznaczony do odtłuszczania powierzchni lakierniczej np ADBL WIPE OUT PRO, FX PROTECT SURFACE AGENT, RRC wipe out
Cleaner- tutaj zdania mogą być podzielone. 

Poczytaj, wróć tutaj i zadaj pytania bardziej merytoryczne a na pewno ktoś z większym doświadczeniem Ci pomoże. 

Opublikowano

ValetPro Concentrated Car shampoo - nie musi być odtłuszczający, a przyda sie potem

Vasco Tar and Glue

Tenzi Krwawa Felga / K2 Roton, po taniości

McKees37 Coating Prep Polish + aplikator Tricolor

Shiny Garage Scan Inspection Spray

Tac System Moonlight + aplikator mikrofibrowy (zamiast Tenzi quartz coat)

do tego pędzelki i stos mikrofibr.

Glinkę pomijasz jeżeli nie robisz korekty lakieru, idę o zakład, że przy tym kroku z zerowym doświadczeniem zrobisz więcej szkód niż pożytku.

(Swoją drogą to już chciałeś zniszczyć lakier całkowicie robiąc to przed myciem)

Masz gotowy zestaw, który pozwala położyć powłokę w wersji beginner

JEżELI WRóCISZ PO CHWILI PYTAJąC DO CZEGO JEST DANY PRODUKT, DLACZEGO TAKI A NIE INNY, CZY MOżNA ZASTąPIć, CZY DA SIę TANIEJ....

ALBO JAKIE KOLWIEK INNE PYTANIE... BEZ WŁASNEGO POŚwIĘCENIA CZASU NA CZYTANIE I SZKOLENIE SIę TO UWIERZ....

OSOBIśCIE POPROSZę ADMINA żEBY ZBANOWAł TO KONTO NA DZIEń DOBRY. 

dzień dobry 🙂 

• Super 1
Opublikowano

Pomyliłem kolejność z glinkowaniem. Myślę, że ban nie będzie potrzebny od admina. Nie będę tu po prostu wchodził, bo widzę, że chyba towarzystwo z elektrody przeniosło się tutaj.

Życzę Wam więcej życzliwości, a mniej typowego dla zakompleksionych ludzi przemądrzalstwa

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

Wiem, że nie wniose nic do tematu ale po co użytkownicy pomagają rozkręcić tematy, które są już założone. Śmietnik się robi powoli