Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć, tak jak pisałem już w wątku przywitań - niedawno zakupiłem moje wymarzone auto - Audi A8 D3, 4.2 benzyna, 2004 rok. Auto jest w świetnym stanie mechanicznym, jednak na zewnątrz i wewnątrz wiele brakuje jej do ideału.

Lakier jest dość poważnie zabrudzony i posiada widoczne rysy - zdjęcia poniżej. Wnętrze posiada jasne dywany, jasnoszarą skórę i drewno - wszystko zabrudzone, bez koloru i połysku, ogólnie zmęczone życiem.

Jako, że do tej pory nie miałem prawie żadnego doświadczenia z pielęgnacją lakieru i wnętrz samochodów, zwracam się z prośbą o pomoc w doborze odpowiednich kosmetyków i technik czyszczenia (raczej średnia półka cenowa, niż bardzo drogie). Zdjęcia lakieru i uszkodzeń do ew. wyprowadzenia bez lakierowania oraz wnętrza wrzucam poniżej. Dodatkowo proszę również o info co do pielęgnacji felg.

Z tego co udało mi się już doczytać, to na pewno potrzebuje aktywną pianę, rękawicę myjącą, glinkę, środek do korekcji lakieru, wosk. Nie posiadam maszyny do polerowania, i raczej nie chciałbym jej na razie kupować, chcę zrobić wszystko ręcznie. Nie wiem jakie środki wybrać, jest ich cała masa i każdy poleca coś innego:) Co do wnętrza, to w ogóle nie mam tu żadnej wiedzy, nie posiadam też odkurzacza piorącego (w razie konieczności, chyba są wypożyczalnie takich odkurzaczy, prawda)?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc!

Info do zdjęć:

- błotnik po szkodzie parkingowej

- jedna lampa + oba halogeny do polerowania, druga w stanie dobrym

- zarysowane drzwi + lusterko (widać biały podkład w niektórych miejscach), rysy na zderzaku w dwóch miejscach

- zdjęcia wnętrza - przód + przednie drzwi do gruntownej pielęgnacji, tylko ok (chyba na razie nic nie będę tam robił, ew lekkie odświeżenie)

Posted

Kosmetyka kosmetyką, ale z zewnątrz to rysy masz do podkładu i bez lakierownia się nie obejdzie, także polerowanie ręczne niewiele pomoże, chyba że chcesz wydobyć jedynie kolor 😉 

Posted

@michaldz oj jest co robić. Środek to mega wyzwanie, jak ktoś jasnego tyle lat nie czyścił to będziesz miał zabawę. No ale jednocześnie satysfakcja większa. Z zewnątrz najpierw odwiedź lakiernika, a potem się zacznij bawić w detailing lakieru 🙂 

• Lubię to 1
Posted
W dniu 27.04.2019 o 13:11, michaldz napisał:

przednie drzwi do gruntownej pielęgnacji

Na twoim miejscu zaopatrzył bym się w 'scrub pad' czyli jakąś gąbeczkę, która jest twardsza i za jej pomocą czyścił te boczki i fotele. Samą mikrofibrą może to być uciążliwe. Oczywiście zawsze warto sprawdzić takie coś w niewidocznym miejscu dla testu. Niektórzy używają też 'magicznej gąbki' ale z nią nie mam doświadczenia. 
Do tego wnętrza przyda się również jakiś pędzel (np. Work Stuff) i patyczki (detailing stick's).