Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć,

Tematem detailingu interesuję się od jakiegoś czasu ale wraz z zakupem nowego samochodu postanowiłem podnieść poziom.
Celem którym się kierowałem przy wyborze jest przede wszystkim bezpieczne i komfortowe mycie 🙂 
Pozwoliłem sobie opatrzyć niektóre produkty/sprzęty komentarzem z moich niewielkich ale jednak doświadczeń.

Zapraszam do komentowania, co byście zmienili, dodali, co robię źle itd itp.

Mycie:
- dwa wiadra Work Stuff z grit guard
- pianownica ręczna Gloria FoamyClean100
- Microfiber Madness Incredipad (upgrade z bardziej tradycyjnej myjki - Incredipad jest naprawdę incredible)
- pędzel Work Stuff Albino 
- szampon Meguiar's Gold Class (bardzo go lubię ale rozglądam się za alternatywą - Meg's Shampoo Plus? Adam's Shampoo?)
- Fluffy Dryer (do wstępnego osuszania)

Koła:
- osobne wiadro z castoramy
- mocny pędzel z casotoramy (RIP zgubiony ValetPro Chemical Resistant Brush)
- Monster Shine Ultra-Safe Spoke Brush (wymieniłem na płaską myjkę z mikrofibrą z Jysk'a - wygląda jak Microfiber Madness Incredibrush Flat)
- do opon ADBL Tire&Rubber
- do felg ADBL Vampire Luqiud (szukam jakiegoś konkretnego środka do kół ale nie potrafię się zdecydować)
- do opon Sonax Tire Gloss Gel
- aplikator ADBL One Shot (po jednym użyciu wyrzucam)

Zabezpieczanie:
- wosk w sprayu Meguiar's Hybrid Ceramic Wax
- sealant w sprayu P&S Bead Maker (stosuję go na wstępnie osuszony lakier, wg mnie wygrywa ceną, śliskością i połyskiem z Hybrid Ceramic Wax)
- do plastików zewnętrzych Meguiar's Black Plastic Trim Restorer (działa ok ale na szorstkich albo bardzo śliskich plastikach nie daje rady)

Dekontaminacja:
(wiem, że powinno się ją wykonywać przed korektą ale lakier był naprawdę szorstki)
- PrickBort
- ADBL Vampire Liquid 
- ADBL Clay Sponge (wydaje mi się, że działa tylko na w miarę czyste lakiery, w moim przypadku musiałem użyć tradycyjnej glinki)
- Żółta glinka noname
- CarPro ECH2O 1:40 jako clay lube

Szyby:
- ręcznik waflowy noname
- Monster Shine Glass Touch
- ADBL Glass Pro

Wnętrze:
- pędzelki ADBL Interior
- detailing sticks'y roz. M
- do czyszczenia ADBL Interior Cleaner
- ADBL Interior WOW (jest okej przy nowszych plastikach ale szukam czegoś do moich starszych)
- ADBL Bonnet

Do tego dwa rodzaje mikrofibr do lakieru: 280gsm i 320gsm i jeden rodzaj (280gsm) do wnętrza.

Mam plan na korektę lakieru jeszcze w tym sezonie, ale najpierw chciałem skupić się na podstawach.
Na 'kiedyś' odłożyłem też myjkę ciśnieniową ponieważ potrzebuje dokładnie zbadać temat, żeby kupić raz a porządnie.
Wybaczcie ścianę tekstu ale chyba od tego jest specjalistyczne forum? 🙂

Pozdrawiam,

• Okay 1
Posted
5 godzin temu, alexander napisał:

do opon ADBL Tire&Rubber

Zmieniłbym na Excede z uwagi na fakt iż Excede to koncentrat. Wychodzi znacznie ekonomiczniej

PrickBort

Mnie zraził bo narobił bałaganu na akrylowym lakierze. Od tej pory już tylko Vasco

ADBL Glass Pro

Nie bardzo. Weź sobie ProElite Glass Cleaner GT a jak przelewasz litry płynu do szyb to koncentrat Carchem'u