alexander Posted April 11, 2019 Report Posted April 11, 2019 Cześć, Tematem detailingu interesuję się od jakiegoś czasu ale wraz z zakupem nowego samochodu postanowiłem podnieść poziom. Celem którym się kierowałem przy wyborze jest przede wszystkim bezpieczne i komfortowe mycie Pozwoliłem sobie opatrzyć niektóre produkty/sprzęty komentarzem z moich niewielkich ale jednak doświadczeń. Zapraszam do komentowania, co byście zmienili, dodali, co robię źle itd itp. Mycie: - dwa wiadra Work Stuff z grit guard - pianownica ręczna Gloria FoamyClean100 - Microfiber Madness Incredipad (upgrade z bardziej tradycyjnej myjki - Incredipad jest naprawdę incredible) - pędzel Work Stuff Albino - szampon Meguiar's Gold Class (bardzo go lubię ale rozglądam się za alternatywą - Meg's Shampoo Plus? Adam's Shampoo?) - Fluffy Dryer (do wstępnego osuszania) Koła: - osobne wiadro z castoramy - mocny pędzel z casotoramy (RIP zgubiony ValetPro Chemical Resistant Brush) - Monster Shine Ultra-Safe Spoke Brush (wymieniłem na płaską myjkę z mikrofibrą z Jysk'a - wygląda jak Microfiber Madness Incredibrush Flat) - do opon ADBL Tire&Rubber - do felg ADBL Vampire Luqiud (szukam jakiegoś konkretnego środka do kół ale nie potrafię się zdecydować) - do opon Sonax Tire Gloss Gel - aplikator ADBL One Shot (po jednym użyciu wyrzucam) Zabezpieczanie: - wosk w sprayu Meguiar's Hybrid Ceramic Wax - sealant w sprayu P&S Bead Maker (stosuję go na wstępnie osuszony lakier, wg mnie wygrywa ceną, śliskością i połyskiem z Hybrid Ceramic Wax) - do plastików zewnętrzych Meguiar's Black Plastic Trim Restorer (działa ok ale na szorstkich albo bardzo śliskich plastikach nie daje rady) Dekontaminacja: (wiem, że powinno się ją wykonywać przed korektą ale lakier był naprawdę szorstki) - PrickBort - ADBL Vampire Liquid - ADBL Clay Sponge (wydaje mi się, że działa tylko na w miarę czyste lakiery, w moim przypadku musiałem użyć tradycyjnej glinki) - Żółta glinka noname - CarPro ECH2O 1:40 jako clay lube Szyby: - ręcznik waflowy noname - Monster Shine Glass Touch - ADBL Glass Pro Wnętrze: - pędzelki ADBL Interior - detailing sticks'y roz. M - do czyszczenia ADBL Interior Cleaner - ADBL Interior WOW (jest okej przy nowszych plastikach ale szukam czegoś do moich starszych) - ADBL Bonnet Do tego dwa rodzaje mikrofibr do lakieru: 280gsm i 320gsm i jeden rodzaj (280gsm) do wnętrza. Mam plan na korektę lakieru jeszcze w tym sezonie, ale najpierw chciałem skupić się na podstawach. Na 'kiedyś' odłożyłem też myjkę ciśnieniową ponieważ potrzebuje dokładnie zbadać temat, żeby kupić raz a porządnie.Wybaczcie ścianę tekstu ale chyba od tego jest specjalistyczne forum? Pozdrawiam, 1
Strus Posted April 11, 2019 Report Posted April 11, 2019 5 godzin temu, alexander napisał: do opon ADBL Tire&Rubber Zmieniłbym na Excede z uwagi na fakt iż Excede to koncentrat. Wychodzi znacznie ekonomiczniej 5 godzin temu, alexander napisał: PrickBort Mnie zraził bo narobił bałaganu na akrylowym lakierze. Od tej pory już tylko Vasco 5 godzin temu, alexander napisał: ADBL Glass Pro Nie bardzo. Weź sobie ProElite Glass Cleaner GT a jak przelewasz litry płynu do szyb to koncentrat Carchem'u
Recommended Posts