Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich

Potrzebuje zrobić polerkę lakieru auta jakim jest Opel Signum koloru ciemnego - granatowego metalic.

Mianowicie lakier jest w złej kondycji, najprawdopodobniej myty był często na myjni typu szczotki, zdjęcia które załączam nie są najlepszej jakości ponieważ nie miałem zbyt dobrych warunków do ich zrobienia jednak są poglądowe i już na nich widać dużą ilość rys jakie posiada całe auto. Miejscami na niektórych elementach takich jak maska czy klapa i dach lakier jest silnie zaniedbany przez co jest wręcz delikatnie matowy zdjęcie zrobione jest po użyciu QD ponieważ nabyłem auto niedawno i nie mogłem patrzeć na stan lakieru.

Posiadam polerkę rotacyjną, której używałem nie raz jednak bardziej zależy mi na waszych radach w jaki sposób wyprowadzić ten lakier.

Mój plan jest następujący

Dobre mycie, usunięcie smoły, glinkowanie itp

Następnie

Zastanawiam się nad użyciem past

1.  Koch Chemie Heavy Cut 8.02   + twardy pad

2. Menzerna Medium Cut Polish 2500 250ml + sredni pad

3. Koch Chemie Antihologramm Politur 2.01 2 + miękki pad

Po tym oczywiście cleaner i na to odpowiedni wosk tylko jaki ?

Posiadam na stanie Poorboys World Nattys Paste Wax oraz  Dodo Juice czy któryś się nada ? Czy może kupić fusso  ? lub coś innego ?

Bardzo proszę o wasze rady 🙂

STIG (1).jpg

STIG (2).jpg

STIG (3).jpg

Posted

Na zdjęciach nie widać nic. No przepraszam cię ale lampką z telefonu nie doświetlisz lakieru.

Po zamieszczonych zdjęciach robiłbym one stepa bo oplowski lakier jest przyjemny. Koch f5 i żółty nat. 

Albo dwa etapy: h8 na żółtym padzie nat + m2 na czarnym 

Posted
29 minut temu, Zdroja0 napisał:

bo oplowski lakier jest przyjemny.

Przyjemny i wdzięczny do roboty ale jest też miękki i szybko się znów pojawią swirle , więc podobnie jak kolega polecam nie ciąć zbyt głęboko , by np. za rok moc znów odświeżyć  sobie lakier.

Posted

Miękki ale nie ten z typu rysującego się od patrzenia. Czyli raz zrobić dwa etapy i co roku odświeżenie 😉