Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pytania:

na wiosnę będę pierwszy raz samodzielnie myć samochód detailingowo według poradnika youtubera SWAGTV. Nałożę „jakiś” porządny „twardy” wosk w celu estetyki i ochrony lakieru.

1 Posiadając wosk na samochodzie, myjąc samochód koło domu co tydzień, mam używać wszelkich preparatów tj: piana aktywna, szampon, APC o PH neutralnym? Czy to tylko tyczy się przy posiadaniu powłok np. kwarcowej/ceramiki?

2 Za następne cztery miesiące od wiosennego woskowania zamierzam ponownie porządnie oczyścić samochód i nawoskować – i tutaj pojawia się pytanko: czy myjąc detailingowo samochód w celu przygotowania do kolejnego nałożenia wosku (w lecie) mam tak wyczyścić samochód aby stara warstwa która w pewnej ilości została na lakierze ma zostać usunięta? Czyli preparaty „mocniejsze”?

3. Po kolejnych 2 miesiącach (póżna jesień) od woskowania będę chciał nałożyć powłokę kwarcową na zimę – i też pytanie co w tym przypadku – nic się nie stanie jak nalożę powłokę kwarcową na wosk?

4 Pytanie kolejne z innej beczki. Czy posiadając na samochodzie wosk, - mycie w myjni ręcznej pianą aktywną może go uszkodzić? Nie znam się na preparatach stosowanych w takich myjniach. Domyślam się że są one „żrące/Ph”. To samo pytanie odnośnie powłoki kwarcowo polimerowej.

5 Posiadając na samochodzie wosk lub kwarc, mycie detailingowo środkami typu APC/piana aktywna jest w porządku? Czy w takim przypadku tylko szampon+ręczne mycie i spłukanie?

Starałem się dokładnie opisać moje wątpliwości.

Dzieki wam!

Posted

Cześć kolego. Jesteś na forum od kilku godz. Poczytaj trochę nasze forum, a na wszystkie swoje wątpliwości znajdziesz odpowiedź👍. Zapraszamy do lektury🙂

Posted

1. Jak najbardziej ph neutral, żeby nie osłabić/zdjąć LSP (wosk w tym przypadku)
2. Preparaty mocniejsze niekoniecznie usuną do końca. Cleaner + aplikator gąbkowy
3. Nie zwiąże się, musisz usunąć wosk, przeprowadzić avfetting, deironizacja itp. itd
4. Myjnia ręczna w marketach itp. to zło. Jak już nie masz jak umyć auta to bezdotyk + własna chemia z opryskiwacza np. Koch Chemie Green Star, ShinyGarage Citrus Oil itp.
5. Piana z neutralnym PH, powłoka czasem się przytka więc można użyć mocniejszej chemii do jej "odetkania" czyli zmycia mocnego filmu drogowego.

Polecam zapoznać się z poradnikiem, poczytać tematy w różnych działach, szczególnie Wash & Wax. Zajrzeć na kanał na YouTube, który w sumie poruszył wszystkie tematy, które Cię interesują:
https://www.youtube.com/user/mxnowicki

I zanim założysz nowy temat, będziesz o coś pytał to wpisz w wyszukiwarce - niemalże napewno znajdziesz temat poruszający podobny/ten sam wątek.

• Dziękuję 1