Jump to content

Recommended Posts

Posted

Proszę o ocenę wyborów lub opcjonalnie brutalne sprowadzenie na ziemię jeśli chodzi o ich (nie)działanie 😁 

Samochód: Biała/Perłowa Toyota Auris I FL 2010-2012 (Hybrid z chromem z przodu... można Fusso na chrom? Chyba tak 😅)

Na chwilę obecną mam zestaw premium light w dobrej cenie od Soft99 więc na zewnątrz to raczej się tego będę trzymał plus coś dokupię powoli. Szykuję się po trochu na cieplejszą pogodę 😎

- Fusso12 Light

- Tire Wax wosk do opon

- Fusso QD Speed & Barrier

- Iron Terminator Deironizer

- Glaco Glass Compound Roll On 100 ml - do czyszczenia szyby przed UGlaco

- Ultra Glaco NW

- Soft99 Smooth Egg glinka

- Neutral Shampoo Creamy Type

- Micro Liquid Cleaner Light

Do wewnątrz mam tak:

- Wash Mist - soft99 (to tak do zegarów, LCD, delikatnych specjalnych okazji - reszta planuje Excede APC Advanced lub to co doradzicie finalnie)

Chcę kupić:

- ADBL Bonnet 1L (podłokietniki w drzwiach mają odrobinę materiału, który nie wyobrażam sobie podejść odkurzaczem piorącym a jednak powoli pasuje czymś wyczyścić)..... albo coś innego? APC i jakoś wypłukać tylko?

- ADBL Interior Wow 500ml (po tygodniach buszowania na forum padło w końcu na to. Zależy mi na przyciemnieniu i nie tłustym wyglądzie, odczuciu)

- Excede Advanced APC 1L (Kandydatami byli ADBL Pro i 4Detailer Amber One jednak zamawiam z showcarshine (bo mikrofibry laser cut tanie) a tam 4Detailer jest niedostępny a Excede wydaje się mocniejszy od ADBL z opinii. Czy rzeczywiście dobrze robię czy raczej powinienem upolować sobie 4detailer np? Najtrudniejsza decyzja w zestawie...)

- SG Jet Black Trim Restorer żel (250ml) "Nowa wersja w białej butelce" (do zewnętrznych plastików dla zabezpieczenia i wyglądu. Są w dobrym stanie i dużo ich nie ma ale na białym samochodzie zależy mi na ciemnych czystych plastikach i dobrym kontraście... Czytałem o użyciu do tego ADBL Wow ale liczę, że Jet Black dłużej posiedzi? Proszę o radę.)

- Work Stuff Monster oraz Gentleman Plus (osuszanie i docieranie Fusso12 oraz co mi tam strzeli później do głowy)

- Mikrofibry ShowCarShine Black APT Laser Cut 370gsm 40x40 (5x do pracy na zewnątrz przy cleanerze, glaco, felgach, plastikach...)

- Tanie mikrofibry z marketu do wewnątrz i syfu... (2-3zł)

Może....

- Szampon ADBL Pro (do usunięcia wszystkiego co leży chociaż liczę na to, że jakiś szampon z marketu plus APC sobie poradzi ze wszystkim lub opcjonalnie bezdotykowa chemia jako, że nie mam na aucie jeszcze nic)

- Prickbort Mac 124 (lecz specjalnie nie widzę potrzeby przyglądając się na białym lakierze. Felgi mają czarny lakier. Pomyślę, może kiedyś.)

Na później do kupienia lecz niezdecydowany co:

- coś do skóry ciemnej na fotele i kierownicę (boki i zagłówki foteli skórzane, a środek alcantara)

- ADBL Pre-Spray i Textile Rinse (posiadam ekstraktor do płukania lecz środków piorących brak. To do dywaników z materiału i reszty przestrzeni "w nogach") - może kiedyś chyba, że ADBL Bonnet sobie poradzi.

- ADBL Green'gine lub coś podobnego do mycia nadkoli i okolic, oraz innych trudnych tłustych zabrudzeń i smarów O ILE Excede Adv APC sobie nie poradzi...

- Opony, też może przed Tire Wax użyję Excede Advanced APC.

Excede Advanced APC mnie troszkę martwi bo ktoś pisał w testach chyba, że lipa u niego i słabo czyści... nie wiem co o tym myśleć.

Bardzo proszę o pomoc bo jak na razie to się uczę już z forum dłuższy czas a doświadczenia praktycznego brak 😅 Jeśli pytam to samo co każdy po xxxx razy to wybaczcie i proszę o wyrozumiałość.

Posted

@Tomakao Opony - Excede Tire and Rubber Cleaner jest kozak z tego co oglądałem, sam się nad nim zastanawiam.

Prickbort - też myślałem że nie trzeba, a jednak po popsikaniu coś jeszcze wylazło.

• Okay 1
Posted
6 godzin temu, Tomakao napisał:

lipa

Nie ma czegoś takiego w Apc wszystko zależy od roztworu. Mam excede advanced, dużo przerobiłem i czyści wszystko. Dla mnie można Apc podzielić na te duszące jak i te mniej, bo nie spotkałem się z Apc, które nie czyści...

• Dziękuję 1
Posted
18 godzin temu, Tomakao napisał:

można Fusso na chrom? Chyba tak 😅)

Spokojnie kładź :-)

- ADBL Bonnet 1L (podłokietniki w drzwiach mają odrobinę materiału, który nie wyobrażam sobie podejść odkurzaczem piorącym a jednak powoli pasuje czymś wyczyścić)..... albo coś innego? APC i jakoś wypłukać tylko?

Takie elementy jak boczki, podsufitka, są wrażliwe na przemoczenie, więc wchodzi tu w grę jedynie produkt do bonetowania. Może być ADBL, jest jeszcze: Shiny Garage Extra Dry i ExceDe Encapsulator Cleaner (polecałbym któryś z powyższych).

- SG Jet Black Trim Restorer żel (250ml) "Nowa wersja w białej butelce" (do zewnętrznych plastików dla zabezpieczenia i wyglądu. Są w dobrym stanie i dużo ich nie ma ale na białym samochodzie zależy mi na ciemnych czystych plastikach i dobrym kontraście... Czytałem o użyciu do tego ADBL Wow ale liczę, że Jet Black dłużej posiedzi? Proszę o radę.)

Nie liczyłbym na jakąś zabójczą trwałość, szczególnie na aucie używanym codziennie. Na Twoim miejscu kupiłbym CarPro Cquartz DLUX. Produkt mega uniwersalny i bardzo trwały (powłoka spokojnie siedzi ponad rok). Oblecisz tą powłoką oprócz plastików również alufelgi, kołpaki, gumowe obramowanie szyb, ramiona wycieraczek. Dodatkowo zabezpieczone elementy będą dużo łatwiej utrzymać w czystości.

• Dziękuję 1
Posted

Dziękuję wszystkim 😁 Zdecydowałem się zamówić dzisiaj z tego:

- Excede Advanced APC 1L oraz Encapsulator 1L (bo skoro robi fajną robotę na forum i jednak usuwa ten brud w mikrokryształkach czy w inny cudowny sposób to spodobał mi się.)

- ADBL Interior Wow 500ml

- SG Jet Black 250ml (jako, że zobaczę z ciekawości z czym to się je... cena nie powala jak CarPro Cquartz DLUX ale dzięki za polecenie bo umknął mi ten specyfik 😁 w końcu pewnie i on dołączy do kolekcji 😎)

- Work Stuff Monster i Gentleman+

- 5x Mikrofibry ShowCarShine Black APT Laser Cut 370gsm 40x40

A dalej się powoli pomyśli i zobaczy 😄 w czwartek szykuje się +4 stopnie to może coś podziałam delikatnie (na tyle ile się da bez glinkowania na takie zimno bo tylko rys narobię 😄 ). Jeszcze tylko dorwać fajne dwa wiadra i jakiś szamponik z marketu typu Sonax albo Autoland bez dodatków wosku. 

@paperson  Co do tego CarPro Cquartz DLUX to te 30ml jaką mają wydajność? Poleci całość na typowy samochód kompaktowy z Alu felgami?

Posted

@Tomakao rozumiem, że pod słowem "całość" masz na myśli alufelgi, wszystkie plastiki nielakierowane, lampy i ramiona wycieraczek oczywiście bez "budy", gdyż ta powłoka nie jest dedykowana do lakieru? 30ml spokojnie oblecisz dwa auta :-)

Na początek możesz kupić dwa wiadra w Castoramie (mieszczą się w nie idealnie grid guard'y) lub od razu zainwestować w dedykowane np. od Work Stuff.

Posted

@Tomakao ostatnio 30ml. DLUX-a starczylo mi na 2 komplety felg,lampy,jakies plastyki i jeszcze sie zostalo 🙂 A na felgach naprawde robi robote,jeszcze nigdy mycie felg nie bylo takie proste 

• Okay 1