Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Posiadam DA jak w temacie. Maszyna po gwarancji niestety, ogolnie malo pracowala . Problem polega na tym że nagle podczas pracy przestala laczyc , jak nia szarpalem to sie wlaczala i przestawala. Pomyslalem źe może szczotki. wymienilem na nowe gdzie starych zeszło ok polowy w jednej i troszke mniej niz polowa w drugiej. Po wymianie szczotek maszyna dzialala jak nowa. Zrobiłem 2 etapowową korekte na 1 aucie i one step na drugim po czym znow to samo. Sprawdzajac szczotki okazalo sie ze znow mi zdarla do polowy. Ale w tak krotkim czasie ?Druga sprawa to nie rowno szczotki leca . jednej jest polowa drugiej wiecej . Miał ktos moze podobny problem albo wie co jest przyczyna ?

Posted

Swego czasu wymieniałem szczotki w Rupes lhr 75e na jakieś no name ze sklepu z elektronarzędziami wytrzymały może ze 2-3 auta i nie starły się całe, ale maszyna wydawała dziwne odgłosy tarcia. Po wymianie na oryginalne hula jak zła. 

Posted

Mi kiedys po 2 autach skonczyly die w nim szcxotki i przekladnia. Po naprawie do dzis po 3 latach jest spokoj. Sprawdz jeszcze czy kabla nie masz gdzieś nadlamanego. Ja swoj wymienilem na nie oryginalny bo co i raz nie sie przewody przerywaly

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

Posted

Szczotki miałem oryginalne te co przy zestawie. Jedne w maszynie od nowosci a drugie zastepcze . Kabel jest wszędzie ok

Posted

W jakim sensie mam je sprawdzić ? One są luźne nałożone do końca. Szczotki dociskają sprężynki i to dość mocno . Wydaje się być wszystko w porządku na pierwszy rzut oka . Czy możliwe jest że bym mógł zajechać maszynę poprzez zmienianie talerza z oryginalnego 125 na mniejszy 75 ? Bo dużo pracowałem na mniejszych padach 

W dniu 4.11.2018 o 21:28, sadam55 napisał:

Mi kiedys po 2 autach skonczyly die w nim szcxotki i przekladnia. Po naprawie do dzis po 3 latach jest spokoj. Sprawdz jeszcze czy kabla nie masz gdzieś nadlamanego. Ja swoj wymienilem na nie oryginalny bo co i raz nie sie przewody przerywaly

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

Oddawalem do jakiegoś specjalisty od elektronarzędzi czy na serwis ta maszynkę ?

Posted
12 godzin temu, sl3py napisał:

W jakim sensie mam je sprawdzić ? One są luźne nałożone do końca. Szczotki dociskają sprężynki i to dość mocno . Wydaje się być wszystko w porządku na pierwszy rzut oka . Czy możliwe jest że bym mógł zajechać maszynę poprzez zmienianie talerza z oryginalnego 125 na mniejszy 75 ? Bo dużo pracowałem na mniejszych padach 

Jeżeli dobrze dociskają to nie mam pomysłu. Zmiana talerza nie ma wpływu na to, jedynie na większe wibracja na małym BP

Posted

@sl3py Miałem tak w szlifierce kątowej. Zużywała się jedna szczotka. Rozebrałem obudowę i po uruchomieniu szlifierki okazało się, że iskrzy jedna szczotka (ta zużywająca się szybciej). Zanioslem sprzęt do kolegi elektromechanika, który stwierdził, że prawdopodobnie w wyniku uszkodzenia jednej cewki stojana  szczotka zaczęła iskrzyć i nadmiernie się zużywać. Diagnoza - stojan do wymiany, ale zaczął jeszcze sprawdzać wszystko na spokojnie i okazało się, że jeden z przewodów był źle przylutowany. Więc naprawa oparła się o bufet. Jak nie masz pojęcia o elektromechanice to zanieś  sprzęt do kogoś kto się tym zajmuje. Jak będziesz tak jechał na iskrzącej szczotce to uszkodzisz komutator i będzie wirnik do wymiany.

Posted
W dniu 4.11.2018 o 21:28, sadam55 napisał:

Maszyna się nie włącza już WGL. Jak włączę wlacznik i ja obracam w różnych kierunkach to raz za czas cos zaskoczy jak by ruszala po czym odrazu się wyłącza jak by coś nie łączyło 

• 1 year later...
Posted

Odgrzeje kotleta bo mam ten sam problem db5800, wykancza tylko jedna szczotke i aktualnie dziala odwrocona do gory nogami, iskrzy mocno przy tej jednej nierowno zuzywajacej sie szczocce