.Kamil Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2018 Witam. Czytam i czytam forum ale w gąszczu informacji ciężko odseparowac to co interesuje mnie. Mam Insignie z 2011 r w kolorze mahoń. Sądzę, że lakier jest bardzo miękki, każde dotknięcie lakieru powoduje drobne rysy. Auto jest przepolerowane pasta 3m zielony i żółty korek oraz antihologramem od Kocha. Po polerce i glinkowaniu zostało dobrze umyte, wyschlo samoczynnie i plamy po wodzie zostały umyte ręcznie woda demineralizowana a całość odtluszczona IPA. Myślę że umyte dobrze, biała szmatka zostaje dalej biała po przetarciu lakieru Na auto poszła powłoka mrfix8h całość 2 warstwy zderzaki 3. Z efektu byłem bardzo zadowolony jednak po miesiącu auto straciło hydrofobowosc. I tu pytanie, co dalej robić z autem. Czym można podbić hydrofobowosc i połysk. I idąc dalej, jak teraz dbać o lakier? Czym na szybko odświeżać mrfixa, co nada autu szklistego wyglądu. Chce skompletować zestaw do czyszczenia auta w środku i na zewnątrz. Auto jest ogólnie zadbane. Nie dopuszczam do jego mocnego zabrudzenia. Regularnie odkurzanie. Auto 90% czasu jeździ po autostradzie w Niemczech. Więc narażone jest przede wszystkim na odpryski, tym bardziej że ciemny lakier. W środku preferuje mat lub satyne. A więc jeszcze raz, w jakie kosmetyki się zaopatrzyć- nie chciałbym też zapłacić nie wiadomo ile, i co najłatwiej będzie mi kupić mieszkając w Niemczech. Tylko proszę o pełne nazwy, na forum jest dużo skrótów i przez to jest chyba dla mnie nieczytelne.. Mam nadzieję że nie namieszalem i z waszą pomocą skompletuje jakiś fajny zestaw. Aha, interesują mnie też mikrofibry do suszenia i polerowania. Mam parę sztuk ale wszystkie jakieś g.. warte.
Michał126 Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2018 32 minuty temu, .Kamil napisał: I tu pytanie, co dalej robić z autem. Czym można podbić hydrofobowosc i połysk. I idąc dalej, jak teraz dbać o lakier? Czym na szybko odświeżać mrfixa, co nada autu szklistego wyglądu. (...) Mam nadzieję że nie namieszalem i z waszą pomocą skompletuje jakiś fajny zestaw. Aha, interesują mnie też mikrofibry do suszenia i polerowania. Mam parę sztuk ale wszystkie jakieś g.. warte. Jak by to powiedzieć... zdania na temat Mr Fixa są bardzo podzielone - mogło się zdarzyć, że akurat miałeś pecha ze swoją powłoką. Jako booster najrozsądniej chyba CarPro Reload - możesz kupić tester i zobaczyć jak to siada, kropelkuje, jak się dociera. To taki typowy booster dla powłok. Natomiast wśród "światowych" mikrofibr królują Kirklandy.
.Kamil Opublikowano 7 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2018 Dzięki za pierwsze info. A jak usunąć powłokę i co na nią położyć? Jaka inna? Ogólnie z efektu zadowolony byłem bardzo. Jeszcze żaden wosk nie podbił mi połysku i hydrofobowosci tak jak ona ale chyba troszeczkę krótkotrwałe to było. I Michał, to że mieszkam w Niemczech nie znaczy że potrzebuję "światowych mikrofibr". Myślę że, nieswiatowa też może być byle była ok
Michał126 Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2018 Usunąć można mechanicznie. Ja bym spróbował przelecieć pastą typu CarPro Fixer albo Sonax 04/06, a potem możesz np. całe auto przelecieć CarPro Essence, wrzucić Cquartza UK i będziesz miał to samo, tylko trwalsze i podatne na odświeżanie w przyszłości. "Światowe" (celowo w cudzysłowie) to takie, które występują nie tylko w Polsce. Ale że większość producentów mikrofibr to w istocie dystrybutorzy, zajrzyj do wątku o Aliexpress i tam znajdziesz referencje odnośnie mikrofibr, które w dużej liczbie i dobrych pieniądzach możesz sobie sprowadzić z Chin.
.Kamil Opublikowano 7 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2018 No dobra. Dzięki więc i będę patrzył. A jak z resztą chemii? Wogole jakich środków jeszcze do podbicia blasku i hydrofobowosci można użyć. Bo z tego co wiem, na ceramikę nie można używać nic na bazie wosku. Jak się nazywa grupa takich środków, z czego można wybierać. A może ktoś mógłby sprzedać mi jakieś próbki i wysłać do Niemiec? Coś co na raz na kombi styknie chociaż? A zbaczajac z tematu, może jest ktoś na forum z Bawarii, Augsburg, Monachium, okolice?
analyzator Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2018 Miesiąc to chyba na mr fix słabo. Na całym aucie nie ma efektu czy na niektórych partiach? Ja bym zaczął od umycia auta czymś mocniejszym już niekoniecznie dedykowanym szamponem ale czymś co odetka. Nawet większym stężeniem szamponu plus trochę apc. Jak powłoka jest to jej nie zespuje a jak jej nie ma to jej nie ma i też nic się nie stanie.
Rekomendowane odpowiedzi