Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam.

Kupiłem niedawno renault megane z 2007 roku. 

Chciałbym odświeżyć w nim lakier, pozbyć się najmniejszych milionów rysek i położyć na niego wosk.

Ze sprzętu mam wiadomo:

dwa wiadra, rękawice z mikrofibry, parę ręczników z mikrofibry (dużych, małych), maszynę DA Vander (bardzo budżetowa ;-) ) z tależami 150mm i 125mm. opryskiwacz, karcher z pianownicą, glinkę, gąbkę do nakładania wosku. odkurzacz wodny

Chemia:

ADBL: APC, Snowball, Vampire Liquid, Tar & Glue Remover; Wosk wybrałem Finish Kare 1000P Hi-Temp Paste Wax; TENZI CAR Max (aktywna piana);  TENZI IPA Cleaner.

Felg nie robię w tym aucie, szyby później. Zdjęcie poglądowe. 

Mam pytanie: ile gąbek jest potrzebnych do maszyny DA, żeby zrobić samochód na raz ?

Jaką moglibyście mi pastę finishową zaproponować, żęby zrobić pojazd na onestep ? Myślałem o Menzerna Final Finish FF3000.

Czy z tego zestawu są może jakieś zamienniki tańsze godne polecenia przy amatorskim odświeżeniu pojazdu ?

Jeszcze nie szukałem czym zabezpieczyć plastiki wewnątrz, choć myślę o lekkim macie, coś możecie polecić  ?

Proszę o odpowiedz i pozdrawiam

renault-megane-ii-kombi-tanio-automatyczna-warszawa-315836997.jpg

Posted

Do one-stepa na DA polecilbym np. Sonaxa perfect polish,ta od Menza jakos malo znana i do tego z 3 pady srednio twarde,z Twojego zestawu zeby bylo taniej to mozesz zastapic np. Vampir liquid i Tar & glue remower chocby RRC Wheel gel (20 zl. litr) i Prickbort (33 zl.litr) .Na plastyki wewnetrzne dressing matowy to FW Mademoiselle wczesniej musisz wymyc jakims APC jednak 

Posted
5 godzin temu, sting0800 napisał:

Jaką moglibyście mi pastę finishową zaproponować, żęby zrobić pojazd na onestep ?

Sonax 04-06

ile gąbek jest potrzebnych do maszyny DA, żeby zrobić samochód na raz ?

Kup 3 stopnie twardości, np NAT biały, żółty i czerwony. Po sztuce wystarczy

ADBL: APC,

Szału nie ma. Excede (którekolwiek) będzie lepsze.

Snowball

Jak taniej to bierz szampon od RRC - bardzo dobry i literek jedyne 15zł

Vampire Liquid

Jak @menior napisał - RRC daje radę bdb

Tar & Glue Remover

Zdaje się że RRC też już ma więc pewnie będzie tanio i dobrze. Jak ma być bardzo dobrze to Vasco. Jak bardzo dobrze z minusem to Prockbort

TENZI IPA Cleaner

Ani to IPA ani cleaner. Weź jakikolwiek normalny cleaner (najtaniej Good Stuff Rhino) i do tego zwykła IPA rozrobiona z demineralką 1:1

Posted

@Strus  Sonax 04-06 to to samo co perfect polish 🤔 Sonax ich tyle ma ze sie gubie,jesli kolega chce robic one-stepa to cleaner wlasciwie zbedny,bardziej jakas ipa do wymycia,ta Tenzi chyba slaba z tego co czytam 

Posted
3 minuty temu, menior napisał:

Sonax 04-06 to to samo co perfect polish 

To ten myk ichniejszy jest z typem maszyny - EX pod DA a PP pod rotację

Ten cleaner to tak z rozpędu bo jak widzę ten produkt od Tenzi to z automatu mówię o cleanerze + IPA osobno

• Okay 1