sting0800 Posted September 11, 2018 Report Posted September 11, 2018 witam. Kupiłem niedawno renault megane z 2007 roku. Chciałbym odświeżyć w nim lakier, pozbyć się najmniejszych milionów rysek i położyć na niego wosk. Ze sprzętu mam wiadomo: dwa wiadra, rękawice z mikrofibry, parę ręczników z mikrofibry (dużych, małych), maszynę DA Vander (bardzo budżetowa ) z tależami 150mm i 125mm. opryskiwacz, karcher z pianownicą, glinkę, gąbkę do nakładania wosku. odkurzacz wodny Chemia: ADBL: APC, Snowball, Vampire Liquid, Tar & Glue Remover; Wosk wybrałem Finish Kare 1000P Hi-Temp Paste Wax; TENZI CAR Max (aktywna piana); TENZI IPA Cleaner. Felg nie robię w tym aucie, szyby później. Zdjęcie poglądowe. Mam pytanie: ile gąbek jest potrzebnych do maszyny DA, żeby zrobić samochód na raz ? Jaką moglibyście mi pastę finishową zaproponować, żęby zrobić pojazd na onestep ? Myślałem o Menzerna Final Finish FF3000. Czy z tego zestawu są może jakieś zamienniki tańsze godne polecenia przy amatorskim odświeżeniu pojazdu ? Jeszcze nie szukałem czym zabezpieczyć plastiki wewnątrz, choć myślę o lekkim macie, coś możecie polecić ? Proszę o odpowiedz i pozdrawiam
menior Posted September 11, 2018 Report Posted September 11, 2018 Do one-stepa na DA polecilbym np. Sonaxa perfect polish,ta od Menza jakos malo znana i do tego z 3 pady srednio twarde,z Twojego zestawu zeby bylo taniej to mozesz zastapic np. Vampir liquid i Tar & glue remower chocby RRC Wheel gel (20 zl. litr) i Prickbort (33 zl.litr) .Na plastyki wewnetrzne dressing matowy to FW Mademoiselle wczesniej musisz wymyc jakims APC jednak
Strus Posted September 11, 2018 Report Posted September 11, 2018 5 godzin temu, sting0800 napisał: Jaką moglibyście mi pastę finishową zaproponować, żęby zrobić pojazd na onestep ? Sonax 04-06 5 godzin temu, sting0800 napisał: ile gąbek jest potrzebnych do maszyny DA, żeby zrobić samochód na raz ? Kup 3 stopnie twardości, np NAT biały, żółty i czerwony. Po sztuce wystarczy 5 godzin temu, sting0800 napisał: ADBL: APC, Szału nie ma. Excede (którekolwiek) będzie lepsze. 5 godzin temu, sting0800 napisał: Snowball Jak taniej to bierz szampon od RRC - bardzo dobry i literek jedyne 15zł 5 godzin temu, sting0800 napisał: Vampire Liquid Jak @menior napisał - RRC daje radę bdb 5 godzin temu, sting0800 napisał: Tar & Glue Remover Zdaje się że RRC też już ma więc pewnie będzie tanio i dobrze. Jak ma być bardzo dobrze to Vasco. Jak bardzo dobrze z minusem to Prockbort 5 godzin temu, sting0800 napisał: TENZI IPA Cleaner Ani to IPA ani cleaner. Weź jakikolwiek normalny cleaner (najtaniej Good Stuff Rhino) i do tego zwykła IPA rozrobiona z demineralką 1:1
menior Posted September 11, 2018 Report Posted September 11, 2018 @Strus Sonax 04-06 to to samo co perfect polish Sonax ich tyle ma ze sie gubie,jesli kolega chce robic one-stepa to cleaner wlasciwie zbedny,bardziej jakas ipa do wymycia,ta Tenzi chyba slaba z tego co czytam
Strus Posted September 11, 2018 Report Posted September 11, 2018 3 minuty temu, menior napisał: Sonax 04-06 to to samo co perfect polish To ten myk ichniejszy jest z typem maszyny - EX pod DA a PP pod rotację Ten cleaner to tak z rozpędu bo jak widzę ten produkt od Tenzi to z automatu mówię o cleanerze + IPA osobno 1
Recommended Posts