Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam , jakiś czas temu przypadkiem wszedłem tutaj na stronę i bardzo mnie zaciekawiła a mianowicie dzięki temu forum zacząłem interesować się detailingiem. Przyznam ze jest to bardzo ciekawe i efekt końcowy samochodu jest niesamowity. Ale do rzeczy, ostatnio kupiłem parę kosmetyków do auta i chciałbym abyście wyrazili opinie na temat tych produktów czy są dobrze czy moze są lepsze odrazu mowie jestem zielony w te klocki ale moja wiedze idzie ku górze:) Ogólnie posiadam samochód w czarnym kolorze. 

Zakupione kosmetyki :

1. Monster Shine Fluffy Dryer 90|60cm do osuszania lakieru

2. ADBL CareMitt Rękawica Do Mycia

3. ADBL Shampoo PRO

4. Lucas Oil Slick Mist 

Moj plan mycia auta

1. spłukanie wodą całego auta

2. wiadro , szampon , rekawica i jazda 🙂

3. i na mokre auto nakładam wosk ( z punktu 4.) który wcieram ręcznikiem ( z punktu 1.)

I teraz kilka pytan:

1. Czy wosk wymieniony w punkcie 4 mogę nakładać za każdym razem gdy umuje auto ?

2. Czy oprócz tego wosku moge nałóżyć jeszcze jakis inny kosmetyk np ADBL Quick Wax ( http://shiningcar.pl/pl/p/ADBL-Quick-Wax-1000ml/2335 ) albo moze cos innego co polecicie? 

3. Co polecilibyście do czyszczenia kokpitu ? czy taki kosmetyk był by dobry ? ADBL APC może coś lepszego ?

Może ogólnie pokażecie jakie wy używacie kosmetyki bądz jaki macie plan mycia 🙂

Z góry dzięki za pomoc 🙂

Posted

Po kolei 🙂 Co do produktow to 3.szampon ADBL PRO fajny ale nie nadaje sie do regularnego mycia zabezpieczonego auta bo Ci te zabezpieczenie moze usunac,lepiej zwykly szampon chocby i ten ADBL cola, 4.nie znam i woalbym cos bardziej znanego,na rynku cala masa produktow w sprayu 😉 

W Twoim planie mycia brakuje mi mycia wstepnego(jakis prewash) ktory ma za zadanie usunac grubszy brud nim ruszysz z rekawica 😉 rozumiem ze narazie nie chcesz zglebiac tajnikow detailingu i takie etapy jak dekontaminacja/cleaner/konkretny wosk  itp.narazie odpuszczamy 🙂 co do aplikacji wosku na mokro to co niektore niby mozna ale i efekt i trwalosc lepsza uwazam w tradycyjny sposob na sucho,po umyciu i wysuszeniu auta 

Co do Twoich pytan 1.generalnie produkty w sprayu mozna nakladac i po kazdym myciu,ale jesli taki masz zamiar to lepiej jakis QD 2.Mozesz sobie mieszac produkty w sprayu ale z sensem,np co jakis czas ten trwaly i na to wspomagany czyms mniej trwalym np. ADBL QW i wspomagany QD1,osobiscie wole klasyczne prododukty w pascie wspomagane QD 3. Do kokpitu obojetnie jaki APC sie nada i na to jakis dressing 

• Lubię to 1
Posted

Właśnie chce zgłebic wiedze na temat detalingu i o etapach o ktorych napisales na pewno przeczytam w weekend 🙂 ale dzieki twojej pomocy stałem sie bogatszy wiedzą. Mycie wstepne moze zle napisalem to mialo byc jako punkt 1. 😉 Zamierzam własnie zrobic zakupy kosmetyków i zastosuje sie do twoich wskazówek a mianowicie wysle ci kosmetyki QD2 QD1  wraz z linkami a mozesz byś wyraził opinie czy bedą dobre bądz sam polecil jakis dobre🙂 ale jeszcze zapytam zeby dobrze zrozumiec nakladanie wosku czyli po umyciu (wiadomo szampon i itp)  nakladam ADBL QW odczekać chwile i zaraz nałożyć QD1 zgadza sie ? 

Tutaj linki kosmetyków które chce zamowic chyba zgodnie ze wskazówkami 🙂

1.  szampon - http://shiningcar.pl/pl/p/ADBL-Shampoo-Cola-500ml/1797

2. adbl qw - http://shiningcar.pl/pl/p/ADBL-Quick-Wax-500ml/2329

Albo  mogł bys polecic jakies QD 1 oraz QD 2 ? 

A i bardzo wazne pytanie a co z kosmetykami wyzej wymienionymi jezeli mam zamiar zrobic powłokę ceramiczną  , czy kosmetyki moga byc te same czy juz potrzeba calkiem innych ? 🙂

Dziekuje za pomoc 🙂

Posted

Zacznij narazie od mycia jak nalezy i psikania czegos po myciu 🙂(do ceramiki jeszcze daleka droga) potem dolaczysz kolejne etapy i dokupisz kolejne produkty,tak nie narobisz bigosu i nie zrujnujesz budzetu 😁 co do produktow to nie chcialbym faworyzowac jednego producenta,i od ADBL podalem jako przyklad,jest wiele innych tak samo dobrych i ktory NAJ zalezy czesto od gustu.Co do Twojego pytania,nie naklada sie 2 produktow jednoczesnie,jesli dasz adbl qw to juz nie qd1,ewentualnie po kolejnym myciu.Osobiscie do psikania wzialbym narazie 1 produkt,a w przyszlosci wzial jakis konkretny wosk w pascie 

• Lubię to 1
Posted

widzisz bo ja jestem taki w gorącej wodzie kąpany , jak mi sie cos zainteresuje to szybko szybko a wiem ze tak sie nie da. Ale ogolnie chodzilo mi o nie faforyzowanie danego producenta tylko po prostu.  Co  tam budżet volvo bo takie mam to moje jedyne dziecko a na dziecko sie nie oszczędza :) A ktory produkt miales na mysli pisząc ''wez 1 produkt'' ?

Nie wiem czy bedziesz chcial ale pomęczył bym cie jeszcze kilkoma pytaniami :)

Nawet jak mi sie nie przydadza kosmetyki  to zawsze bede miał na zapas. Ogolnie z nizej wymienionych QW ktore było by lepsze które byś polecił bardziej ? Po prostu twoje zdanie 🙂

http://shiningcar.pl/pl/p/Meguiars-Ultimate-Quick-Wax/1304

http://shiningcar.pl/pl/p/ADBL-Quick-Wax-500ml/2329

Oraz ktore z QD? 

https://mrcleaner.pl/quick-detailery/meguiar-s-ultimate-quik-detailer-650ml?gclid=Cj0KCQjw-o_bBRCOARIsAM5NbIP8KTjwplqm8YbWGqf87lmpDcxEkI_Y8Zqfoi48V0Hq5N_O-vCBJE8aApRTEALw_wcB

https://www.bestseller.pl/shiny-garage-quick-detail-spray-500ml-quick-detailer-przywraca-polysk?gclid=Cj0KCQjw-o_bBRCOARIsAM5NbIMXLuRr24kODkpi8voCRTg-WWOsVmC8wc-fdcAryMU_riQ_W6ht5OEaAihmEALw_wcB

https://allegro.pl/k2-spectrum-700ml-wosk-syntetyczny-quick-detailer-i7242639747.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_mtrzcj_pla_chemia_samochodowa&ev_adgr=Main_adgroup&ev_ln=PRODUCT+GROUP&ds_rl=1262556&gclid=Cj0KCQjw-o_bBRCOARIsAM5NbIMhK-JXz8FdEd7axXr0UtNzeEtMR39PuxJ5M0d8RvfZgl_YS0uXnvQaAtCgEALw_wcB&gclsrc=aw.ds&dclid=CLHa-P-70dwCFdAbGAodP_ADfQ

Chciałbym abys mi doradził ktory wybrać QW i QD bez faworyzacji po prostu twoja luzna opinia bede bardzo wdzieczny 🙂

Posted

Nie tylko Ty,to juz taka pasja co wciaga i chce sie coraz wiecej 🙂 Co do QD/QW to narazie wzialbym 1 zeby czyms pomiziac po myciu bo znajac zycie (a raczej ta pasje) za miesiac bedziesz sie pytac jaki wosk i cleaner 🙂 Co do wyboru to tyle tego ze ciezko poradzic i zalezy zazwyczaj od gustu co sie komu podoba,tak na szybko jak bym mial poradzic z tych popularnych to zalezy tez od koloru auta i czy wolisz efekt tzw lustra/polysku to jakis syntetyk np. ADBL SSW/QD1  jesli wolisz efekt(ja wole na ciemnych,zywych kolorach) przyciemnienia,glebi to wybralbym np. SG MD albo moj ulubiony a nie doceniany QW od Meguairs(w bordowej butli) 

• Lubię to 1
Posted

kolor czarny auta a odkladnie volvo S60 II r design , i powiem szczerze lustro i polysk brzmi świetnie a bo napewno masz doswiadczenie i moze byś poradził z własnego doswiadczenia co do czarnego koloru lepsze lustro czy polysk? po prostu twoje prywtane zdanie 🙂

Posted
4 minuty temu, ftr92 napisał:

kolor czarny auta a odkladnie volvo S60 II r design , i powiem szczerze lustro i polysk brzmi świetnie a bo napewno masz doswiadczenie i moze byś poradził z własnego doswiadczenia co do czarnego koloru lepsze lustro czy polysk? po prostu twoje prywtane zdanie 🙂

Osobiscie do czarnego wolalbym cos z tzw.naturalnych czyli jak wspomnialem SG MD albo Quick Wax Meguairs,ale tu wchodza w gre osobiste gusta 🙂

• Lubię to 1
Posted

osobiste gusta ale na pewno sprobuje to co napiales , bo wole kupic ktos co poleci niz kupic cos o czym nie mam troche pojecia , ja bym kupił jakies srodki ale to bedzie zwykly strzal a tak wiem na co sie ukierunkowac 🙂

Posted
18 minut temu, ftr92 napisał:

osobiste gusta ale na pewno sprobuje to co napiales , bo wole kupic ktos co poleci niz kupic cos o czym nie mam troche pojecia , ja bym kupił jakies srodki ale to bedzie zwykly strzal a tak wiem na co sie ukierunkowac 🙂

Jesli sie w to wciagniesz to bedziesz chcial probowac rozne produkty i wyrobisz swoje gusta 😉

• Lubię to 1
Posted

juz sie wciagnalem uwierz mi , mysle ze w przeciagu paru miesiecy pol sklepu wykupie z qv qd i innymi kosmetykami aby sprawdzic efekty 🙂

Posted

@ftr92 Na czarnych lakierach świetny efekt "szkiełka" dają produkty z kwarcem. Polecam Prostaff CC Water Gold lub Gyeon Cure :good: Aplikacja banalna, a efekt bomba.

Posted

o dzieki za pomoc 🙂 dosc fajnie sie to prezentuje 🙂 a ten Prostaff CC Water Gold to jest QD ?

Posted

Do tego zestawu dorzuciłbym jeszcze dobrej klasy aktywną pianę która będzie dobrze radziła sobie z tymi wszystkimi trudnymi brudami, zaschniętymi robalami - która będzie miała po prostu dobre właściwości czyszczące i piorące, a przy tym będzie bezpieczna dla wosków i innych rodzajów powłok. Mam tutaj na myśli aktywną pianę Gyeon Q2M Foam. Jeden litr to około 100 zł.

To są takie opakowania jak poniżej:

fb89bedf179434ec373466b5e487c7ae00b6279d

Źródło: https://sklep.car-spa.pl/piany-aktywne/gyeon-q2m-foam-piana-aktywna-bezpieczna-dla-woskow-i-powlok-1l