Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pomalowane przez lakiernik cały samochód, jako że nie wierze w polerki lakierników, kazałem tylko spłukać woda i odebrałem samochód.

Został pomalowany poprawnie, w paru miejscach wyszły syfki i delikatna mora - ogólnie jestem zadowolony.

Teraz czekam miesiąc aby lakier się "utwardził" i biorę się za polerowanie i woskowanie i tu proszę o porady.

Widzę to tak w skrócie ;

Mycie

Cała buda papier na mokro 2500

Polerka pasty menzerna

Wosk

Otrzymuje lustro i chwałe ;)

Jakieś porady co tematu?

PS jak zły dział proszę przenieść

Opublikowano

Bez sensu - każdy lakiernik ma swoją technikę i sam decyduje czy np kładzie 6 warstw bezbarwnego i potem ściera G3-jką trzy z nich wraz z farfoclami, czy też maluje na gotowo w komorze i robi odpowiedni finish. 

Skąd wiesz czy przykładowo Twój lakier nie będzie posiadał tylko dwóch warstw bezbarwnego i mega morki? Jak przetrzesz lakier, lakiernik nie uwzględni reklamacji. 

Opublikowano

To może inaczej, czy przed matowaniem papierem na mokro glinkowac czy dać sobie spokój i tylko umyć i jazda?
Papier i tak zbierze miesięczny syf, ale czy nie narobi się większego bałaganu ( auto bedzie porządnie umyte - piana, a później dwa wiadra)

Opublikowano

Inaczej: niech lakiernik wyprowadzi fakturę lakieru - sam zaś zrobisz finisz. 

Naprawdę nie rozumiem dlaczego miałbym sam brać robotę lakiernika 😕

Opublikowano
Inaczej: niech lakiernik wyprowadzi fakturę lakieru - sam zaś zrobisz finisz. 

Naprawdę nie rozumiem dlaczego miałbym sam brać robotę lakiernika

Tylko i wyłącznie dlatego że pewnie zrobi to farecla i zasra pół auta i tego się boję... Ktoś kiedyś tu pisał że lakiernik niech będzie od lakierowania a detailer od detalingu(ja się nie uważam za detailera, coś tam tylko ćwiczę ;) )

Auto mimo wszystko już i tak odebrane, więc chcę sam działać :)

A i jeszcze czy piana magi superfoarm nie jest za mocna na świeżo malowane auto? Używam jej już pewien czas, ale tu nowa sytuacja dla mnie...

Opublikowano

Zapytaj czym robi :), generalnie co to za lakiernik, który nie sfinishuje ci samochodu 😉a co jeżeli ktoś jest i lakiernikiem i blacharzem i detailerem ?
Jeżeli zadajesz tak głupie pytania, a jeszcze nie działasz to dam dwa piwa i chipsy, że przetrzesz lakier papierem 🙂
Serio niech lakiernik sobie zajebie cały samochod fareclą ( teraz czesciej się używa 3m) ty go potem wyczyścic i tylko wykończysz pastą finishową, na pewno nie narobisz kuku.
Zresztą

Na wosk nie musisz czekać miesiaca ponieważ on nie blokuje możliwości odparowania rozpuszczalnikow na bezbarwnym , miesiac trzeba czekać przy folii oraz powłokach ceramicznych, takich powłokach powłokach.
Też zalezy jaką techniką jest to pomalowane, jakie farby czy komora, czy stodoła 🙂 warstwy średnio obrazują grubosć, gdyż nie którzy walą mokro na mokro, nie którzy nie, każdy inaczej wylewa.

• Lubię to 1
Opublikowano
Zapytaj czym robi :), generalnie co to za lakiernik, który nie sfinishuje ci samochodu a co jeżeli ktoś jest i lakiernikiem i blacharzem i detailerem ?
Jeżeli zadajesz tak głupie pytania, a jeszcze nie działasz to dam dwa piwa i chipsy, że przetrzesz lakier papierem
Serio niech lakiernik sobie zajebie cały samochod fareclą ( teraz czesciej się używa 3m) ty go potem wyczyścic i tylko wykończysz pastą finishową, na pewno nie narobisz kuku.
Zresztą
Heh, ale czy moim głupim pytaniem jest to czy robić w ten sposób? Chyba nie, pytanie brzmiało jak rozwiązać taka kwestie samemu, a tu tylko rasy aby oddać do lakiernika...nie obrażam się też, ale wolałbym Panowie tekst w stylu: zrób tak i tak bo ja tak robiłem, ale lepiej uważaj bo można popsuć i zostaw lakiernikowi...
Proszę podajcie kroki w jakich Wy byście to zrobili :)
Opublikowano
2 godziny temu, KAMSTO napisał:

Tylko i wyłącznie dlatego że pewnie zrobi to farecla i zasra pół auta i tego się boję...

Wówczas nie odbiera się roboty - sam uczysz lakiernika bylejakości. 

Opublikowano

Zresztą
Na wosk nie musisz czekać miesiaca ponieważ on nie blokuje możliwości odparowania rozpuszczalnikow na bezbarwnym , miesiac trzeba czekać przy folii oraz powłokach ceramicznych, takich powłokach powłokach.

O i to jest dla mnie cenna informacja :)

Czy jest sens przed matowirniem na mokro papierem 2500 glinkowac (używam glinki valet pro średniej) ? Czy darować sobie, bo papier i tak zbierze, tylko dużo wody, aby plukac ewentualne zanieczyszczenia?

Opublikowano

No to jak chcesz rady zaopatrz się w pad jeansowy i nim próbuj działac, powoli ale skutecznie do przodu obserwując bacznie temperature elementu, oraz uwazacają na krawędzie, do pracy porzebna ci bedzie pasta cuttingowa oraz wykańćzająca możesz to również zrobi w trzech krokach, cut, polish, finish, ale jak sie postarasz to zrobisz to w dwie pasty 😉
Jeans bezpieczniejszy od papieru, i przynajmniej ja bym to tak zrobił.
Do jeansu uzywasz pasty cutting potem, uzywasz średnio twardej gabki i cutting na mniejszych obrotach i potem finish, przed polerowaniem koniecznie wyglinkuj.
Przed papierem radziłbym też, w końcu to forum detailingowe 😉.

• Lubię to 1
Opublikowano
No to jak chcesz rady zaopatrz się w pad jeansowy i nim próbuj działac, powoli ale skutecznie do przodu obserwując bacznie temperature elementu, oraz uwazacają na krawędzie, do pracy porzebna ci bedzie pasta cuttingowa oraz wykańćzająca możesz to również zrobi w trzech krokach, cut, polish, finish, ale jak sie postarasz to zrobisz to w dwie pasty
Jeans bezpieczniejszy od papieru, i przynajmniej ja bym to tak zrobił.
Do jeansu uzywasz pasty cutting potem, uzywasz średnio twardej gabki i cutting na mniejszych obrotach i potem finish, przed polerowaniem koniecznie wyglinkuj.
Przed papierem radziłbym też, w końcu to forum detailingowe .

No i to jest rada! Super!

Wiem że to forum detalingowe, moderatorzy piszą aby używać tylko pędzli z work stuffa (szanuje, dotykalem, super są) przemywac IPA a nie zmywaczem silikonowym itd.

Czy piana aktywna - konkretnie magi superfoarm może wpłynąć jakoś na świeży lakier?
Opublikowano
2 godziny temu, KAMSTO napisał:

No i to jest rada! Super!

Wiem że to forum detalingowe, moderatorzy piszą aby używać tylko pędzli z work stuffa (szanuje, dotykalem, super są) przemywac IPA a nie zmywaczem silikonowym itd.

Czy piana aktywna - konkretnie magi superfoarm może wpłynąć jakoś na świeży lakier?

Nie, aczkolwiek pamietaj żeby jakoś go nie tyrać chemią, i nie pozostawić magi do wyshcniecia

• Lubię to 1