Skocz do zawartości

Meguiar's, Dodo Juice, Zymol Carbon, Titanum ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wax-paradise , destylat ropy groźnie brzmi , w praktyce wygląda to nieco inaczej nie jest to tylko moja opinia ale również technologów z Dodo Juice który polecają nakładanie gołymi dłońmi .

Opublikowano

Kolejne pytanie :oops:

Naczytałem się tematu o nakładaniu środka SwirlX i muszę przyznać że jestem pod wielkim wrażeniem :shock: . Piszecie tam że czas pracy nad maską produktem SwirlX przy robótce ręcznej wynosi 4 godziny.. To co ja mam niby przez te 4 godziny robić?? Wcierać SwirlX w jedno i to samo miejsce?? Naprawdę nie da się szybciej tego zrobić? Zaczynam się teraz obawiać czy w ogóle jestem w stanie podołać temu zadaniu ponieważ autem jeżdżę kilka razy dziennie i jak uda mi się zarezerwować cały dzień, góra dwa na pielęgnacje to będzie dobrze :). No chyba że może to wyglądać tak że jednego dnia nakładam SwirlX i wieczorem jade autem ( w sumie tylko 10 km w dwie strony), może tak być? Jeśli tak to czy na drugi dzień myć auto od nowa (Na pewno będzie kurz) i dopiero nakładać kolejny produkt czyli DJ Lime Prime ( Jego też trzeba wcierać tyle czasu?), później Poorboy`s Black Hole i na koniec Wosk..??

- Czy środek SwirlX jest produktem wypełniającym? Jego efekt po ciężkiej pracy niweluje rysy czy tylko je przykrywa na pewien czas? Co ile należy wykonać taką pełną korekte lakieru z użyciem wyżej wymienionych produktów?

Podpowiedzcie co i jak :)

Opublikowano

toka, zadajesz wiele pytań, zacznę od końca,

Co ile należy wykonać taką pełną korekte lakieru z użyciem wyżej wymienionych produktów?

wykonujesz jak uznasz że auto ma rysy i nie wygląda już tak jak byś chciał ,

Czy środek SwirlX jest produktem wypełniającym? Jego efekt po ciężkiej pracy niweluje rysy czy tylko je przykrywa na pewien czas?

swirlx jest środkiem ściernym czyli na stałe usuwa rysy (do czasu aż nowych narobisz )

myślę że swirlem całe auto jesteś w stanie oblecieć ręcznie w 6 godzin, no możne 8, do do LP i BH to jeśli ci ręce wcześniej nie odpadną to zrobisz w połowę tego czasu,

oczywiście teoretycznie :lol:

Opublikowano

Dzięki Maciek za odpowiedź. A co do tego pytania :

No chyba że może to wyglądać tak że jednego dnia nakładam SwirlX i wieczorem jade autem ( w sumie tylko 10 km w dwie strony), może tak być? Jeśli tak to czy na drugi dzień myć auto od nowa (Na pewno będzie kurz) i dopiero nakładać kolejny produkt czyli DJ Lime Prime ( Jego też trzeba wcierać tyle czasu?), później Poorboy`s Black Hole i na koniec Wosk..??

Opublikowano

toka, po swirlx możesz jechać lecz koniecznie umyj grata, po lime prime i i BH nie należy już myć,

politury łatwiej się trze niż pasty polerskie, ale też trochę schodzi, ja na twoim miejscu odpuścił bym lime lub hole,, w twoim przypadku forma przerośnie efekty,

Opublikowano
po swirlx możesz jechać lecz koniecznie umyj grata, po lime prime i i BH nie należy już myć,

Czyli po jeździe myje auto na drugi dzień przed nałożeniem DJ Lime, dobrze zrozumiałem?

odpuścił bym lime lub hole,, w twoim przypadku forma przerośnie efekty,

Ale dlaczego? Większość napisała żebym użył tego i tego..? :o

Opublikowano
malkolm napisał/a:

po swirlx możesz jechać lecz koniecznie umyj grata, po lime prime i i BH nie należy już myć,

Czyli po jeździe myje auto na drugi dzień przed nałożeniem DJ Lime, dobrze zrozumiałem?

dokładnie, a po lime a przed woskiem już nie wolno

malkolm napisał/a:

odpuścił bym lime lub hole,, w twoim przypadku forma przerośnie efekty,

Ale dlaczego? Większość napisała żebym użył tego i tego..? :o

bo się zajedziesz ręcznie, ja jeszcze niedawno tak robiłem więc wiem co mówię,

oni już zapomnieli jak to jest

Opublikowano

a ja mam takie pytanko

zrobilem lekka korekte lakieru i mam zamiar teraz polozyc wosk, powiedzmy, ze dzisiaj naloze megsa#16 a jutro DJ purple haze. A moze odpuscic sobie megsa i nalozyc tylko DJ??

Opublikowano

bez sensu jeden na drugi. albo to albo to. 16 trwalsza, dodo ciekawszy efekt. nie wiem jaki kolor masz na aucie.

Opublikowano

Cały czas czekam na odpowiedni moment aby zacząć korekte, powiedzcie mi jeszcze co zrobic jak zapcha sie np. żółty aplikator z Megsa? Czym go wtedy czyścicie?

I napiszczie mi jeszcze proszę ile mniej więcej trzeba wcierać ręcznie Cleaner DJ LP i politure Porboys BH..?? SwirlX wiem że trzeba dość długo. A jak wygląda sprawa z cleanerem i politurą? Malkolm napisał że połowę tego czasu co SwirlX

myślę że swirlem całe auto jesteś w stanie oblecieć ręcznie w 6 godzin, no możne 8, do do LP i BH to jeśli ci ręce wcześniej nie odpadną to zrobisz w połowę tego czasu,

oczywiście teoretycznie :lol:

Ale połowę czasu DJ LP i połowę czasu Poorboys BH czy połowę czasu na te dwa produkty?

Wczoraj umyłem dokładnie autko z czyszczeniem wnętrza i td., zajęło mi to 4 godziny, chciałem dziś zacząć resztę ale się nie da bo pogoda zła a ja nie mam garażu :(

Opublikowano

Dodo lpl wcieram żóltym megsa, az usłyszę skrzypienie. Wystarczy. Pewnie z innymi cleanerami tez jest podobnie. A aplikator piorę w pralce, ale jeden możesz w wodzie z mydłem.

Opublikowano
dodo ciekawszy efekt. nie wiem jaki kolor masz na aucie.

darth_radom, tak jak Mariusz napisał: na czarnym czy też bardzo ciemnym aucie to się sprawdzi ;)

Opublikowano
Dodo lpl wcieram żóltym megsa, az usłyszę skrzypienie.

Aha czyli nakładam tylko ok. 5 kropli cleanera na aplikator tak jak to Przemek napisał

Tomek, już Ci zobrazuje:

Pasty na padzie o średnicy 150mm ma być około 5 kropek wielkości 1/2 kreski pasty do zebów na szczoteczce.

Zrozumiałeś?

Jak kupisz pada SmartWax, to on ma chyba wymiary około 120-150mm x 60-70 mm.

Więc na takiej powierzchni stawiasz 5 kropek. (jadłes kiedyś serek wiejski? on jest z takich bryłek, to mniej więcej by kropka miała wielkość takiej bryłki (około 7mmx7mmx7mm)) Chodzi o to, byś był w stanie rozpracowac pastę na lakierze.

Wystarczy. Pewnie z innymi cleanerami tez jest podobnie. A aplikator piorę w pralce, ale jeden możesz w wodzie z mydłem.

i wcieram do momentu usłyszenia skrzypienia i tyle tak?? Nie powtarzam tego jeszcze raz tak jak w przypadku SwilX??? Tylko do usłyszenia iskrzypienia i następny element, dobrze rozumiem?

A w przypadku Politury Poorboys BH sprawa wygląda tak samo jak w przypaku cleanera?

Powiedzcie mi jeszcze na jaki obszar lakieru np. na masce wystarczy te 5 kropek wielkości 1/2 kreski pasty do zębów? Na ile dzielić maske?

• Administrator
Opublikowano
Tylko do usłyszenia iskrzypienia i następny element, dobrze rozumiem?

Tak

A w przypadku Politury Poorboys BH sprawa wygląda tak samo jak w przypaku cleanera?

Tak

Powiedzcie mi jeszcze na jaki obszar lakieru np. na masce wystarczy te 5 kropek wielkości 1/2 kreski pasty do zębów?

Z połowe zrobisz. Ja maske dziele na 6 części, tak jest najwygodniej bo mam wybrzuszenie na środku, więc dzielenie na 4 byłoby kłopotliwe. Im mniejsze części tym bardziej możesz się przyłożyć do pracy w jednym miejscu, i nie będziesz miał problemu z ew. zasychająca pastą/cleanerem.

Opublikowano
Z połowe zrobisz. Ja maske dziele na 6 części, tak jest najwygodniej bo mam wybrzuszenie na środku, więc dzielenie na 4 byłoby kłopotliwe. Im mniejsze części tym bardziej możesz się przyłożyć do pracy w jednym miejscu, i nie będziesz miał problemu z ew. zasychająca pastą/cleanerem.

Czyli dziele mache na 6 części i wcieram aplikatorem z 5 kropkami cleanera na 3 części czyli półowę maski??

tylko cleaner lepiej nakladac aplikatorem MF, bo zbierasz nim wiecej brudu. takie moje obserwacje, i tak polecam.

może być niebieski aplikator z mf ze smartwax? http://www.all4auto.pl/smartwax-aplikat ... Path=41_45

• Administrator
Opublikowano
Czyli dziele mache na 6 części i wcieram aplikatorem z 5 kropkami cleanera na 3 części czyli półowę maski??

Na każdą 1/6 maski będziesz potrzebował 1-2 krople.

Opublikowano

z megsem juz pracowalem z dodo jeszcze nie takze chyba pojade z dodo

a kolorek to ciemny granat takze powinien ladnie wyjsc

Opublikowano

A jak już podziele tą maske dajmy na to, na te 6 części to po nałożeniu SwirlX na jedną część ściągam taśmę oddzielającą kolejną część czy zostawiam jeszcze? Kiedy ściągać taśmę? Bo w miejscach gdzie była taśma też trzeba użyć SwirlX, Cleaner, politure, wosk..? Bo jakbym zostawił taśme do końca procesów : SwirlX, DJ LP, politura to później musiałbym jechać od nowa z każdym produktem tam gdzie była taśma..? :oops:

• Administrator
Opublikowano

Nie widzę sensu używania taśmy przy obróbce ręcznej, chyba że do zdjęć 50/50, albo przy listwach żeby nie pobrudzić.