krzygaj Posted March 25, 2018 Report Posted March 25, 2018 Dobra ile to można oglądać samochody - dla odmiany coś z zupełnie innej beczki Wczoraj i trochę dziś ogarniałem nowy zakup dla młodego - rower Kross Esprit JR1. Rower był używany przez poprzedniego właściciela niecałe 2 lata i nie wiem czy poprzedni właściciel w ogóle go czyścił - no nic postanowiłem, że ja to zrobię . Nie wiem czy ilość zdjęć Was zadowoli, ale robiłem to sam i trochę czas mnie naglił także za bardzo szczegółowo, to może nie być. Na początku wyglądało to tak - jak widać smaru nie żałowano: Ponieważ to moje pierwsze takie odszczurzanie roweru nie byłem pewien czy dobrą kolejność prac wybrałem, ale wydaje mi się, że chyba jest ok. Na początek zająłem się oczyszczeniem łańcucha - tu pomocna okazała się dedykowana maszynka i rozpuszczalnik(zacząłem od benzyny ekstrakcyjnej, ale efekt był mizerny). Kilka razy musiałem wymienić płyn, a na dnie maszynki zebrała się pokaźna ilość piachu i innego syfu: Widać, że łańcuch już czysty, to przechodzimy do demontażu korby z zębatkami - i tu także do doczyszczenia pomocny okazał się rozpuszczalnik: Po doczyszczeniu korby: Następnie odkręciłem koło prowadzące od tylnej przerzutki by je doczyścić - niestety górne było zanitowane, ale poradziłem sobie z tym odkręcając przerzutkę i czyszcząc ją pędzelkiem - także rozpuszczalnik: Następnie zdemontowałem tylne koło - pomimo posiadania specjalnego klucza nie mogłem odkręcić zębatek by je dokładnie umyć, ale jakoś poradziłem sobie: Pacjent do góry kołami: Następnie złożyłem rower do kupy i przystąpiłem do umycia kierownicy i ramy APC - w końcu użyty pędzelek od Work Stuff Po umyciu - myślę, że już widać różnicę na plus: Następnie ponownie zdemontowałem koła by umyć felgi(APC) i opony (ADBL Tire): Hmmm... i tu nie wiem czemu po tym zabiegu na oponach pokazał się biały nalot : Kolejnym etapem było wciągnięcie roweru do domu by obsechł. Po kilku godzinach rama, elementy plastikowe oraz felgi zostały przetarte IPA i na nich wylądował ADBL QW. Oponki otrzymały K2 Bold, a siodełko zostało nasmalcowane preparatem do pielęgnacji skóry: Na gotowo sesja w plenerze(przed sesją oczywiście nasmarowałem łańcuch i inne elementy ruchome, gdzie wcześniej wymyłem smar): To by było na tyle ot taka odskocznia od samochodów
sT3VE Posted March 25, 2018 Report Posted March 25, 2018 Wozi tylek? A no wozi i to z klasą bo rower jest czysty 😄 Ojciec na medal 😁
radek7155 Posted March 26, 2018 Report Posted March 26, 2018 Coś nowego tego się tu nie spodziewałem. Podopieczny pewnie zachwycony od małego jeździ dopieszczonym pojazdem . Zębatki to dziwny temat bo niektóre się demontują a nie które tak jak chyba ta twoja po prostu są nie demontowalne też kiedyś z czymś takim walczyłem. Osobiście z dressingiem na opony to bym uważał w takich pojazdach mało to było przypadków jak ktoś tak dopieścił swój motor ze to była jego ostatni jazda .
mlun Posted March 26, 2018 Report Posted March 26, 2018 Bo z tyłu może być kaseta do której trzeba mieć klucz (albo dwa, drugi blokuje kasetę) albo wolnobieg:) Ze zdjęć mi to na wolnobieg wygląda. I dobra rada co do łańcucha. Kup w rowerowym spinkę. Wtedy go zdejmujesz w kilka sekund. Bierzesz słoik czy inne szczelne naczynie. Nalewasz beznyny ekstrakcyjnej i "szejkujesz" łańcuch. O wiele szybsza i dokładniejsza metoda czyszczenia.
Recommended Posts