Psud Opublikowano 18 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2017 Pacjent to polonez, lakier metalic. Rok temu przebrnął przez dekontaminacje, glinkowanie, i maszynowe polerowanie Menzerną (all in one). Teraz chciałbym go na szybko zabezpieczyć przed zimą. Plan mam taki : 1. Mycie na myjce ciśnieniowej 2. Prickbort + mycie na dwa wiadra szamponem SONAX Xtreme 2in1 2.a) tu nie wiem czy jakiś APC ma jeszcze sens? 3. Glinkowanie (glinka i detailer od Meguiarsa) 3.a) IPA? 4. Wosk Fusso Coat 12 Months Nie chce sie za bardzo bawić w żadne Compoundy itd. gdyż nie mam maszyny ani czasu, a też wygląd ma dla mnie trochę drugorzędne znaczenie, bardziej zależy mi żeby zabezpieczyć auto przed solą i brudem skutecznie na 3-4 miesiące. Co zrobić aby wosk był jak najtrwalszy? Jakiś Cleaner od Soft99 jest konieczny?
ghost Opublikowano 18 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2017 Apc zbędne. Nie musi być cleaner od softa99. Może być dowolny, najtańszy nawet, np Shiny Garage lub cokolwiek. Wymyj go ipą żeby odtłuścić lakier, a wosk sie dobrze związał z lakierem i tyle.
Psud Opublikowano 18 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2017 Dziękuję za szybką odpowiedź Na jakim etapie ten cleaner? Po glinkowaniu i przed Ipą? Potem normalnie spłukać go wodą czy po prostu wytrzeć ręcznikiem?
ghost Opublikowano 18 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2017 Jak skończysz glinke mycie itp... na suchy lakier nakładasz cleaner, potem docierasz go fibrą podobnie jak wosk. Bierzesz kolejną czystą mikrofibrę, psikasz rozcieńczoną ipą na fibrę i przecierasz żeby odtłuścić lakier. (nic tu nie spłukujesz, ipa sama odparuje). a na koniec tylko wosk, dotrzeć kolejną świeżą fbrą i gotowe.
Rekomendowane odpowiedzi