Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nie będzie to typowy topic na temat blasku ale chyba admini mi wybaczą. Wkrótce nie omieszkam zamieścić proces czyszczenia mojej Toyki a będzie tego sporo, bo auto po zimie wygląda tragicznie. Auto ma 2 miesięczny lakier od strony pasażera i bałem się jeszcze w niego ingerować. Ogólnie wygląda dobrze, jednak są już na nim niewielkie swirlsy :D wkrótce zamierzam ostro odświeżyć resztę lakieru i zabezpieczyć ten nowy. Koła wymagają ostrego czyszczenia, chromy wyglądają jak na oldtimerze, wnętrze choć odkurzone, czyste i pachnące wymaga prania w okolicach podłogi.

Auto wczoraj wyglądało tak:

... proszę się nie śmiać ale maszyna jest ostro eksploatowana ...

zdjcie0053.th.jpg

zdjcie0054m.th.jpg

zdjcie0055s.th.jpg

zdjcie0056f.th.jpg

zdjcie0057e.th.jpg

wieczorem po krótkim myciu Goldclassem było już znacznie lepiej, jednak mycie odbywało się w dość ciężkich warunkach więc nie dotarłem do wszystkich zakamarków. Szczególnie jest to widoczne na kołach i chlapaczach. kolejne mycie będzie już dokładniejsze. zrobię wtedy fotki lepszym sprzętem bo aparat Nokii to kpina.

zdjcie0059z.th.jpg

zdjcie0061s.th.jpg

zdjcie0062u.th.jpg

Na oponach zrobiłem test endurance od Megsa i po aplikacji jestem bardzo zadowolony, opony są wielkie a ilości potrzebne do nasmarowania skromne jak na tą wielkość :)

Moje pytanko do znawców: jakim środkiem mógłbym odnowić plastikową wykładzinę paki, bo jest wyblakła i porysowana ???

Posted

Znawcą nie jestem, ale dobre mycie, może glinka a na koniec nawet kilka aplikacji Endurance, Trim Detailera albo czegoś podobnego. Warto spróbować :)

EDIT:

Podobno olej arachidowy również robi robotę ;)

Posted

Spróbuj Endurance.

Natomiast auto przeznaczony do ostrej eksploatacji, eksploatowane zgodnie z przeznaczeniem wcale nie wywołuje w nas smiechu.

Gorzej jakbyś sobie nim do kościoła jeżdził, a jeszcze gorzej, jakby nim jeżdżiła Twoja żona na zakupy i do kościoła. To by już wołało o politowanie...

Posted

Nikt nie ma zamiaru się śmiać... W końcu to co się liczy, to szacunek ludzi z Gozdnicy :-] (wyczytałem na Hiluxie - mniemam że tam mieszkasz).

Swoją drogą - jaki masz zamiar wosk nałożyć ?

Posted
Nikt nie ma zamiaru się śmiać... W końcu to co się liczy, to szacunek ludzi z Gozdnicy :-] (wyczytałem na Hiluxie - mniemam że tam mieszkasz).

Swoją drogą - jaki masz zamiar wosk nałożyć ?

o widzę kolega z Lipinek Ł. :) kiedy gramy miecz ligowy w nogę? przyjadę popatrzyć jak wasi łoją naszych 5:0 :D

A wosku trzymam się tylko jednego Meg's Next 2.0 - jak dla mnie wosk optymalny pod względem nakładania, polerowania, wytrzymałości i wyglądu a w Toyotce jest na co nakładać :)

Poza tym wcześniej będzie glinka, UC, politura i na samym końcu wosk :)

Posted
o widzę kolega z Lipinek Ł. :) kiedy gramy miecz ligowy w nogę? przyjadę popatrzyć jak wasi łoją naszych 5:0 :D
Łłoo... Shit... Stary - z tym nie do mnie :P nie orientuje się zbytnio w tych sprawach, choć większość graczy to moi znajomi. Ale jakoś się to nie przekłada na bycie na bieżąco z newsami... :|

W każdym bądź razie powodzenia z woskowaniem - ja się raczej skuszę na coś z palety Poorboy's'ów.

I nie zapomnij wkleić fot po całym cyklu detailingowym ;)