Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów spotkał się takim osadem w płynie do mycia szyb jak na załączonych zdjęciach? Ostatnio doczytałem gdzieś na forum że koncentraty płynów do szyb najlepiej rozcieńczać Ipą. Tak też zrobiłem. Na zdjęciach widać 25ml koncentratu Carchemu, 225 ml kranówki i 250ml ipy. Po wstrząśnięciu osad miesza się z płynem, zamulając go. Na 100% wytrącenie się osadu nie jest winą koncentratu, bo wcześniej przygotowywane mieszanki, rozrabiane tylko z kranówką nie sprawiały takich problemów. Teraz się zastanawiam czy osad widoczny na zdjęciach jest efektem reakcji ipa-koncentrat czy też coś jest nie tak z ipą (zanieczyszczona?) którą posiadam.

20170910_164832.jpg

20170910_164838.jpg

20170910_164846.jpg

20170910_164907.jpg

• Moderator
Opublikowano

A gdzie ty to czytales ze ipa i woda i plyn ?? Ja rozrabiam carchema z woda demi i i jest cacy zadnej ipy nie dodaje . Jedynie jak masz tłusta szybe to przed plynem mozna ja umyc sama ipa 

Opublikowano

Taki osad mam w koncetracie Carchem od zawsze. Po wstrząśnięciu znika. Natomiast po rozcieńczeniu z wodą destylowaną nigdy się nie pojawił w gotowym płynie.

Wysłane z mojego 2014813 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
11 godzin temu, Waldek napisał:

Obstawiam ipa-koncentrat.
Dehydratacja pewnikiem?

by HUAWEI emoji41.png

Brzmi groźnie ale nie jestem aż tak dobrym chemikiem żeby zbadać problem pod tym kątem ;)

11 godzin temu, BiałyGTi napisał:

A gdzie ty to czytales ze ipa i woda i plyn ?? Ja rozrabiam carchema z woda demi i i jest cacy zadnej ipy nie dodaje . Jedynie jak masz tłusta szybe to przed plynem mozna ja umyc sama ipa 

Ciężko mi wskazać konkretny wątek, wiele informacji przewija się w losowych wątkach, wtrąconych przy okazji, i w którymś znalazłem idee ipa+płyn do szyb.

10 godzin temu, skleja napisał:

Taki osad mam w koncetracie Carchem od zawsze. Po wstrząśnięciu znika. Natomiast po rozcieńczeniu z wodą destylowaną nigdy się nie pojawił w gotowym płynie.

Wysłane z mojego 2014813 przy użyciu Tapatalka

Mam butelkę rozrobioną kranówką i w niej nie ma żadnego osadu na 100%. Zrobię trzecią wersję czyli ipa+koncentrat+woda destylowana. Najciekawsze jest to że ten mętny płyn bardzo dobrze domywa i nie pozostawia żadnych smug na szybach czy też lustrze. Obawiałem się bardziej że to moja IPA jest jakaś trefna.

• Moderator
Opublikowano
8 minut temu, linden napisał:

i w którymś znalazłem idee ipa+płyn do szyb.

fakt takie odpowiedzi sa ale to bardziej chodziło o to ze najpierw myjesz szybę ipa a potem dopiero płynem nie mieszasz jedno z drugim, nieraz i ja tak robie jak ktos ma tłusta szybę wiec najpierw ipa na szybe i potem dopiero płynem