Jump to content

BMW M3 E46 TopasBlau

Guest moalord

Recommended Posts

Witam

Niestety nie bylo czasu na robienie dokumentacji, dlatego też wysyłam tylko efekt "koncowy"

W pierwszej kolejnosci auto zostało umyte bezdotykowo myjką ciśnieniową z aktywną pianą, potem szampon DODO Born to be mild na 2 wiadra z rękawicą mikrofibra. W kolejnym etapie - glinkowanie (Dodo Super Natural). Gdy auto było czyste i suche, zostało potraktowane zestawem megsa (Soff Buff 2.0 polishing + DC83 i Soff Buff 2.0 polishing + Speed Glaze 80) - na koniec cleaner Dodo Lime Prime i wosk Collintie 845. Na lampy poleciał PlastyX firmy Meguiars.

Efekt wyszedł super, całość kosztowała mnie ok. 12 godz. pracy + 2-3 godz. na czyszczenie środka (odkurzanie, pielęgnacja skór, mycie szyb, plastików itp).

Niestety na tym aucie zestaw scholla nie spisał się.. (niebieska gąbka + s17 oraz waflowa +s40) nie dawała dobrego efektu, a najgorsze jest to, że wystarczyło przetrzeć mikrofibrą i powstawały kolejne rysy :thumbdown: W przypadku zestawu megsa problem nie występował :-]

dsc02019j.jpg

dsc02018vf.jpg

dsc02014j.jpg

dsc02013fg.jpg

dsc02012n.jpg

dsc02010.jpg

dsc02008j.jpg

dsc02007e.jpg

dsc02006f.jpg

Tak, felgi od nowej M3, zdjęcia robione przy słabym świetle (pogoda) i aparatem z telefonu SE K800i :P połysk w miare dobrze widać na pierwszych zdj a najlepiej na żywo : ))

Być może na nast. weekend bede miał inne auto, wtedy postaram się zrobić zdj. przed i po.

Maszyna którą pracowałem do DA kestlera

Autko piękne, serducho również :)

Przydałby się dressing na opony i trochę zdjęć ze światłem bezpośrednio na lakier ;) Jak oceniasz stopień korekty?

Jak widać, DA dało radę z uważanym za b. twardy lakier BMW, super :good:

A co do braku połysku na zdjęciach to niestety muszę przyznać rację, że słońce i pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza.. :thumbdown:

Korekcja zadowalająca - szkoda że nie miałem papieru wodnego 2000-2500-3000 bo bym chętnie kilka "głębszych" rysek zmatowił i spolerował.. ale ogólnie wyszło super.

Poniżej kilka fotek z dzisiejszym słabym słoneczkiem

dsc02026x.jpg

dsc02025s.jpg

dsc02023cu.jpg

Pozdrawiam i do nast. projektu ;)

Niestety na tym aucie zestaw scholla nie spisał się.. (niebieska gąbka + s17 oraz waflowa +s40) nie dawała dobrego efektu, a najgorsze jest to, że wystarczyło przetrzeć mikrofibrą i powstawały kolejne rysy

Wiecej konkretów ?

Mam ten sam lakier... i planuje zrobic korekte wlasnie zestawem DA + sholl S17 Nieb/czarna

nie bardzo rozumiem co ma rodzaj pasty sciernej do pozniejszego powstawania rys, sholl oslabia lakier ? :o

Hmm... nie wiem jak to opisać. W moim przypadku ten zestaw nie przynosił praktycznie zadnych efektów a po wycieraniu resztek pasty, miekką mikrofibrą, zostawała masa mikro rysek.. natomiast zestaw megsa robił fajną korekte i takiego problemu nie było, praca była przyjemna a efekty widoczne

A może po prostu ścierałeś przy rozgrzanym lakierze i dlatego powstawały mikrorysy?

Nie.. wtedy bylo moze 6C w garażu i nie było opcji na coś takiego.. na sobote możliwe że będe miał mocno dojechaną BMW 5, dzisiaj oglądałem, cała w swirlsach i rysach :)