Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam , jutro idę złożyć papiery na dofinansowanie i możliwe że nie długo będą czekać mnie spore zakupy i chciałbym się zwrócić do was o pomoc .

Maszyny 

-Rupes big foot ze skokiem 21 mm ,

-Flex mini pe 8-4 80 

Wosk  

-Bilt HAMBEr AUTO BALM

QD - SG Morning Dew

Szampon 

-Shiny Garage Perfect Active Foam

-ADBL APC Pro do czyszczenia plastików

do glinkowania  

-ADBL Clay Sponge

Jeśli chodzi o pasty polerskie to zastanawiam się nad mezernom a 3m , 3m używałem w pracy i zielony korek dawał super efekty lecz cena jest dosyć duża w porównaniu do mezerny .

Pady, i tu miałem brać rupesa ale są drogie i na forum czytałem że są kiepskie i drogie , zastanawiam się nad booski pad i royalem jeśli byście doradzili będe wdzięczny. 

Do oczyszczenia po polerce myślałem nad IPA 

Pozdrawiam :)

Posted

Rozumiem że zamierzasz otwierać działalność detailingową ale patrząc na ten zestaw to świata nie zawojujesz. Braki podstawowych preparatów jak deirony, tar&glue i w ogóle wielu innych nie wskazują na to że masz temat ogarnięty.

Godzinę temu, hubert213 napisał:

Na domiar złego to nie jest szampon, więc potwierdzasz że wiedzy zero

Posted

Kolego, założysz działalność a pierwszy lepiej zorientowany klient zabije Cię swoją wiedzą i wytknie Ci szereg błędów...autodetailing to nie jest szampon, ściągaczka i pielucha z tetry...

Posted

Skupiam się ogólnie bardziej na lakierze , bo jestem lakiernikiem a lubie pracować z maszyną o tym jakąś wiedze mam, jeśli chodzi o szampony i woski to fakt jestem zielony . Staram się pogłębiać  wiedzę więc jeśli możecie to poprawcie ten zestaw.  

Posted

O maszynach i pastach nie podpowiem. O reszcie może mjuż trochę tak

Dekontaminacja

tar & glue  - tutaj np Nielsen, ADBL albo SG

deironizer - Tuga zielona jest moją ulubioną ale z uwagi na żelową konsystencję średnio wydajnie wychodzi na lakierze. Ale robi robotę. Poszukaj czegoś bardziej "wodnistego"

glina - ok

Nie zapomnij o poślizgu pod glinkę ale tu nie ma sensu brać dedykowanych środków bo woda z szamponem robi swoje

szampon - do lakierów już nawoskowanych FX protect nano, do mycia przed LSP FX protect pomarańczowy albo ADBL Shampoo pro (oba mają właściwości odtłuszczające)

rękawica do mycia - w/g preferencji - wełniak albo fibra; tu można spokojnie budżetowo od majfrendów brać po 3 dolary wełniaki z krótkim włosiem

wiadra - jakiekolwiek byle 2 i byle pasował do nich grit guard (kolejny punkt zakupów)

cleaner pod wosk - poczytaj, temat rzeka

Powiedzmy że lakier masz już czysty. Teraz kładziemy wosk

wosk - woski są naturalne z dużą zawartością carnauby, hybrydy i syntetyki. Często dzieli je się na letnie i zimowe. Letnie to takie które poleżą 4-8 tygodni i dają fajny look. Zimowe to te które leżą 3-12 miesięcy i bardziej skupiają się na zabezpieczeniu. Poczytaj na forum bo kolejny temat rzeka. Ja od siebie na letnie polecam Natty'sy i Softa99 Authentic. Na zimowe Soft99 Fusso/Water Block.

QD - kolejny temat rzeka i polecam dużo czytać. Kwestia preferencji ale na pewno w arsenale musi być. Przy działalności nawet kilka - takie kropelkujące, takie zrzucające wodę, takie likwidujące water spoty......... Czytaj chłopie :)

QW - powinno się mieć na okazję szybkiej akcji. Moje ulubione to ADBL QW i ADBL SSW

Do plastików zewnętrznych środków jest multum ale IMO król jest jeden - Owatrol. I to zamyka temat

Fibry - niby nic a jednak. Do docierania wosku coś grubego, np ADBL Puffy, do QD Gyeon BOA albo np Funky Witch Yaga. Sporo fibr do środka, progi itp... Kirklandy sa tanie i fajne. Ręczniki do osuszania też są bardzo istotne.

Idąc do środka auta

APC - niezbędne do czyszczenia w zasadzie wszystkiego - ADBL daje radę bardzo dobrze

Dressing - znowu co kto lubi.... mat , satyna, świecenie..... Czytać i czytać i testować bo nie każdym plastiku ten sam dressing siądzie tak samo, Moje ulubione PB NL siada inaczej w Volvie a inaczej w Skodzie

Szczotki do felg, pranie tapicerki, cleanery i dressing do opon........  szukaj, kupuj, testuj. Tylko nie otwieraj studia bez wiedzy i prób bo się wyłożysz na wstępie

Posted

Ostatnio bardzo popularne detailingi z dofinansowania, w mojej okolicy w ciągu 2 lat koło jednego dużego studia zrobiło się dodatkowe 7 przydomowych, które zabiły je cenami i wzajemnie się gryzą, bo dla przeciętnego klienta i tak liczy się przede wszystkim cena.  O jakości usług się nie wypowiem bo nie korzystałem.

Próbować zawsze warto, ale z głową. Moja rada, w dofinansowaniu dopisz koszt szkolenia na początek w jakimś renomowanym studiu detailingu, nauczą Cię podstaw i doradzą/ wyposażą w kosmetyki.

Co do listy kosmetyków to na pewno nie będzie to 1 środek z każdego rodzaju, tylko kilka o zbliżonych właściwościach, bo każdy lakier/zabrudzenie inaczej reaguję, to samo pasty polerskie itd. itd.

Posted

Mam kolege który zajmował się detalingiem środka tyle że nie ma go bo wyjechał sezonowo do pracy i nie mam z nim kontaktu chwilowo, początkowo skupie się na lakierowaniu i polerowaniu, a testować to mam na czym także spokojnie, a jeśli chodzi o konkurencje w moim regionie to jest ale w znacznej odległości tak tylko goście  na olx "wypoleruje lakier z matowaniem cena : 200 zł xD :) Strus dzięki bardzo za obszerną odpowiedź.

Posted
17 godzin temu, hubert213 napisał:

Skupiam się ogólnie bardziej na lakierze , bo jestem lakiernikiem a lubie pracować z maszyną o tym jakąś wiedze mam, jeśli chodzi o szampony i woski to fakt jestem zielony . Staram się pogłębiać  wiedzę więc jeśli możecie to poprawcie ten zestaw.  

Kolego nie obraz się bo to nie jest atak na ciebie ale porywasz się z motyką na słońce. Wyjaśnijmy sobie kilka kwestii.

Złożyłeś papiery na dofinansowanie własnej działalności i ile dostaniesz 20/25 tyś i na co to starczy (może na profesjonalny odkurzacz) a gdzie reszta. myjka, kompresor do osuszania, maszyny, podnośnik, kosmetyki , wiadra, szczotki, pędzle, rękawice do mycia itd. można wymieniać do bulu. Druga sprawa do takich rzeczy trzeba mieć odpowiednie lokum i nie mówię o stodole lub garażu u Zdzisia.Musisz mieć dobry odpływ wody, dobre oświetlenie i przede wszystkim czyste. Po trzecie to że jesteś lakiernikiem nie oznacza że możesz śmiało zajmować się profesjonalnym myciem i nie tylko bo chyba o tym mówimy zważywszy że nie masz (sądząc po twoim poście pojęcia o tym). Polecam najpierw szkolenie które np. u Nowickiego kosztuje 6tyś. Powiem ci że osobiście również zastanawiałem się nad otworzeniem takiego zakładu zważywszy choćby fakt że zajmuję się sprowadzaniem aut luxusowych na indywidualne zamówienie i taka myjnia byłaby dla mnie zbawieniem. Myślałem o tym dość długo i na dzień dzisiejszy jestem w stanie wyłożyć kupę kasy na to lecz niestety jak na razie odpuszczam tylko i wyłącznie z braku mojej wiedzy na temat detalingu. Studiuję to forum od dłuższego czasu i czasami jak chłopaki walną jakimś skrótem to za diabła nie wiem o co chodzi.  Mając taki zakład musisz być profesionalistą i wzbudzać zaufanie swoją wiedzą, wyglądem jak i zapleczem sprzętowym bo jak trafisz na klienta który zna się na tych sprawach to wbije cię w ziemię swoją wiedzą i nawet nie piśniesz. Bez porządnego sprzętu nic nie zrobisz a tylko się zatyrasz. Zrobisz max 2 i to nieduże auta i na drugi dzień nie ruszysz rękami.

Do biznesu trzeba podchodzić z głową i mieć już poukładane w głowie co chce robić i do tego dążyć. Może na początek rozważ samą myjnię ręczną bo jak podejrzewam za dużego zaplecza finansowego nie masz. Reszta sama przyjdzie z czasem jak ludzie zobaczą że jesteś pedantyczny i dokładny w tym co robisz. Ostatnio pojechałem do ponoć zajebistej myjni i moja wizyta zakończyła się tam po dosłownie 10min. Jak zobaczyłem że gość wyciąga wiadro z jakimś płynem z zaplecza i zaczyna zabierać się do pracy. :shock: Pytam się czy nie powinien Pan najpierw spłukać auta a on przecież gąbka umyje. Tyle mnie gościu widział. NIE ZACZYNAJ JAK TYPOWY JANUSZ BIZNESU

Posted

Spoko nie obrażam się, ale wiesz póki co w mojej okolicy to RR custom kielce-50 km, 1 gość ostrowiec-30 km i 1chłopak w starachowicach podchodzi do auto detalingu poważnie . Licze się z tym że forum naprawdę podchodzi na prawde poważnie do detalingu bo prace wykonane w pokaż swój blask to jakiś kosmos , serio szacun i to wielki , ale ja chcę się wstrzelić w lukę na rynku  pomiędzy januszami a prawdziwymi fachowcami (na początku) usługi wykonane na średnim poziomie też są bardzo potrzebne bo nie każdego stać na na taki profesjonalizm, zdaje sobie sprawe że nie mam za dużo pojęcia o woskach szamponach i dopracowywaniu środka i mówię o tym otwarcie każdemu kto przyprowadza do mnie samochód , ale rzuciłem prace ponad 2 miesiące temu i mam za co żyć także spoko, i przy okazji wykonałem pare fajnych projektów :) między innymi e 36 cabrio fiata 125 p i drugi stoi w garażu moge podesłać zdjęcia, a na razie wszyscy klienci z polecenia bo na czarno bez żadnej reklamy i zadowoleni  :) .