Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej !

Z samego początku uprzedzam - jest to moja pierwsza ( nasza w trójkę wspólna)  relacja na tym forum .

Golfik kumpla myty ręcznie również u mnie około 3 miesięcy temu. Nałożyliśmy wtedy fusso, bez glinkowania ani dekontaminacji. Myty od tej pory jedynie na bezdotyku z 2 razy na miesiąc. Teraz podjechał na "prawdziwe" mycie :D . Praca całkiem amatorska, bez żadnych wodotrysków pod domem. Relacja chce pokazać że nie trzeba super myjek, ani markowych wiader (:kox:) i pianownic "PA" żeby ogarnąć swoje autko. Żadnej korekty, samo mycie(qd na lakier), czyszczenie wnętrza.

Sprzęt i chemia użyta :

Pianownica - Techkar ( tuning naklejką ADBL :kox: )

Myjka - Black Decker 1700 SPM Plus

Piana - ADBL Yeti Jelly Bean 1:5 

Szampon - FX Protect Nano Shampoo 10 ml na 10l wody

APC - Nielsen Cyclone 1:10

Tire Cleaner -   Shiny Garage Tire and Rubber Cleaner 1:4

Deironizer - ADBL Vampire Liquid

Dressing do kół i plastików zewnętrznych i uszczelek - Good Stuff Black Mamba SHINE

Dressing do wnętrza - ADBL Interior WOW

Dressing na gumowe dywaniki - Good Stuff Black Mamba SHINE / Autoglym Instant Tyre Dressing

Quick detailer - ADBL QD1 ( kawałek maski Shiny Garage Morning Dew )

Glass Cleaner - IPA 1:1

Tak prezentował się golfik przed myciem :

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

DSC_0642.jpg

DSC_0645.jpg

DSC_0648.jpg

DSC_0652.jpg

Następnie zaczęliśmy od mycia kół, odkurzania i prewashu w postaci piany. Kumpel ma obsesje na punkcie mycia detali psikając APC przy pianowaniu :D . Następnie wszystko spłukaliśmy ;)

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

DSC_0667.jpg

DSC_0671.jpg

DSC_0677.jpg

DSC_0682.jpg

DSC_0684.jpg

DSC_0689.jpg

Teraz pora na mycie ręczne, suszenie + szybkie czyszczenie wnętrza APC i zabezpieczenie go dressingiem ;) 

DSC_0750.jpg

DSC_0759.jpg

DSC_0760.jpg

DSC_0763.jpg

Nie zapominamy o nadkolach :D

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

DSC_0773.jpg

DSC_0778.jpg

No i czyszczenie szybek 

DSC_0801.jpg

Tutaj 3 miesięczny fusso ( bez żadnego przygotowywania powierzchni! Myty ręcznie przypominam pierwszy raz od 3 miesięcy. Tak katowany chemią z bezdotyku )

Ogólnie na dachu zniknął, na bokach jest, o dziwo na dołach też. Na klapie i na masce słabo.

405c52b9f7f18e11.jpg

Po osuszeniu wyszło straszne słońce i postanowiliśmy się pobawić w 50/50 na kołach, plastikach, uszczelkach zewnętrznych i dywanikach gumowych. Gdy schowało się słońce i lakier troche się ochłodził to przyszła pora na 50 na masce.

DSC_0783.jpg

DSC_0799.jpg

DSC_0800.jpg

Małe 50/50 . Najpierw Black Mamba vs tylko wyczyszczony dywanik

DSC_0802.jpg

DSC_0803.jpg

Tu z kolei Autoglym vs Good Stuff ;)

DSC_0804.jpg

DSC_0805.jpg

Kleimy taśmę i kładziemy QD1 :)

DSC_0791.jpg

Nawet oko 'laika' zauważy odcięcie i przyciemnienie po prawej stronie maski ;) 

image.jpg

DSC_0796.jpg

Tutaj kropelki od QD1 :) 

DSC_0825.jpg

Tutaj na druga stronę maski daliśmy Morning Dew od Shiny Garage. Sprawdziliśmy kroplekowanie - d**y nie urwało, ale to zdechły fusso z zasyfiałym podłożem ;)

DSC_0823.jpg

Krople Morning Dew'a :

DSC_0828.jpg

Jak słoneczko się schowało wzięliśmy się za nałożenie na reszte karoserii QD1.

DSC_0790.jpg

DSC_0819.jpg

DSC_0820.jpg

Tak się golfina prezentowała na sam koniec.

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

DSC_0806.jpg

Mam nadzieję że krótka relacja się podobała.

Jak pisałem, jest to nasza wspólna pierwsza wrzucona tutaj praca :) 

Miłego oglądania ! :D

Posted

Nogi się nie slizgają po dresingu na dywaniki? Mycie jak wiadomo na plus zawsze niż na bezdotyku pochlapać auto i wycierać ręcznikami jednorazowymi :)

Posted

Na początek spoko ;) Na przyszłość polecam zastosować jakiś preparat na smołę :) no i obowiązkowe glinkowanie. Na sam koniec cleaner. Zawsze będzie to lepiej leżeć niż na brudnym lakierze. Wcieranie wosku przed tymi czynnościami to średni pomysł. Co do QD1 to chłopaki z adbl piszą żeby dać mu czas po nałożeniu. Sprawdźcie kropelki na 2 dzień. Powinno być jeszcze lepiej.

Tak czy siak auto wygląda lepiej na końcu relacji niż na początku więc liczę na następną z punktami które opisałem wyżej :)

Posted
Nogi się nie slizgają po dresingu na dywaniki?

Po mambie jeszcze nie wiem, ale przetarliśmy fibrą. Kumpel musi dać znać A po autoglymie już sprawdzone - troszkę się ślizga ale jest ok

@Fredi88

Wiem wiem, zdaje sobie sprawę ze wszystkiego co napisałeś :) Swoje autko zawsze robię według że tak powiem sztuki :D

Po prostu czasowo byśmy nie wyrobili. Następnym razem przynajmniej wyglinkujemy, co do cleanera, z tym trochę roboty jest więc musielibyśmy się sprężać.

Posted

Fajnie, też liczę na większą relację bo jak wiadomo dobra korekta nie jest zła ;)

Posted

Autko zdecydowanie odżyło :good:

Potwierdzam pełna dekontaminacja dodaje dużo na samym końcu- warto 

Posted

Widzę, że autko z moich okolic - aż się łezka w oku kręci, bo swoją przygodę z motoryzacją i detailingiem zaczynałem na dokładnie takim samym golfie ;)

Swoją drogą, bardzo przyjemna relacja, ale tak jak koledzy powyżej, uważam, że można było się pokusić o podstawową dekontaminację

Posted
5 godzin temu, oren napisał:

Zdjecia niedostepne ...

Już są, pierwszy raz wstawiałem tyle zdjęćna jakieś hosty i coś mi poblokowali. 

Posted

Dywaniki po dressingach wydają się być tłuste. Ani to fajnie nie wygląda, ani nie jest przyjemnie, a wręcz NIEBEZPIECZNIE jak noga się po nich ślizga.

Za to z zewnątrz auto prezentuje się na zadbane :biggrin:

Posted

Kumpel mówi że nie jest źle ze sliskością. Na pewno po black mambie jest mniej ślisko niż po autoglymie. A wygląd... kwestia indywidualna ;) Lepsze takie lekko tłuste i czarniutkie niż wyszarzałe i brudne