MetalMagnes Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 Deco, dobra relacja! AG GP stosujemy na umytą/oczyszczoną wcześniej szybę? Stosowałeś wewnątrz i na zewnątrz szyb? Ile trwała cała operacja?
Deco Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 Deco, dobra relacja! AG GP stosujemy na umytą/oczyszczoną wcześniej szybę?Stosowałeś wewnątrz i na zewnątrz szyb? Ile trwała cała operacja? Dzięki. Mam zdjęcia z testowania zielonej torby AG - life shine więc jak coś to mogę powrzucać AG GP stosujemy na umytą szybę, zarówno wewnątz jak i zewnątrz. Cała operacja trwa 10-15 ninut. Robimy tak jak z woskami czyli najpierw nakładamy na szybę czekamy aż wyschnie i polerujemy. A oto filmik instruktażowy: AG GP nie usówa mini rysek ale czytałem gdzieś na forach zagraniczych, że ludzie stosują go maszynowo do polerek szyb.
MetalMagnes Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 Dzięki. Mam zdjęcia z testowania zielonej torby AG - life shine więc jak coś to mogę powrzucać Pewnie wrzuć! Tylko myślę, że w temacie o kosmetykach Autoglym http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... t=autoglymTo cały czas kosmetyki u nas mało znane a mają opinię lepszych jakościowo od Megsa A są porównywalne a może nawet atrakcyjniejsze cenowo.
Partner forum CAR CRAZY Opublikowano 11 Marca 2010 Partner forum Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 Witam z takimi rzeczami jak zacieki itp, powinien sobie ładnie poradzić jakiś nieścierny cleaner typu DJ czy PB.
R0N1N Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 Z mleczek do szyb używałem CarPlan T-Cut Glass Polish i TW ClearVue Glass Polish. Obydwa ładnie oczyszczają szyby z wszelkiego rodzaju nalotów i zabrudzeń. Usuwanie [mikro]rys - dyskusyjne ale nie spodziewałem się jakiegoś cudu. Dla mnie największym plusem tych produktów jest fakt, że pozostawiają szybę naprawdę czystą i śliską. CarPlan'a używałem też na oknach w domu i sprawdził się super - szyby wolniej się brudzą i łatwiej się je myje. Oba produkty (CarPlan bardziej) potrafią pylić przy polerowaniu jeśli nałoży się je zbyt grubo. Ale to w zasadzie ich jedyna wada ... moim zdaniem.
smalec Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 a ja mam pytanie, czy użycie np. takiego AG GP czy innych podobnych środków ma dużo większy sens od porządnego umycia szyb odpowiednim środkiem i nawoskowaniu ich od zewnątrz collim albo jakimś sealantem? bo z tego co piszecie, wynika, że nie bardzo...
R0N1N Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 a ja mam pytanie, czy użycie np. takiego AG GP czy innych podobnych środków ma dużo większy sens od porządnego umycia szyb odpowiednim środkiem i nawoskowaniu ich od zewnątrz collim albo jakimś sealantem? bo z tego co piszecie, wynika, że nie bardzo... Moim zdaniem ma to sens bo te mleczka ściągają z szyby różne "śmieci", których płyn do szyb nie ruszy. Poza tym mają działanie podobne do "niewidzialnych wycieraczek" - szyba jest super śliska, woda spływa błyskawicznie, wycieraczki lżej chodzą ... Idea woskowania szyb - zwłaszcza przedniej - jakoś niespecjalnie do mnie przemawia.
smalec Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 wiem, jak działa niewidzialna wycieraczka, ale czy nie będzie identycznego efektu po woskowaniu porządnym woskiem? tak samo z trwałością, nie mam pewności czy taki preparat się dużo dłużej utrzyma niż dobry wosk do lakieru...
Thomas Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 wycieraczki lżej chodzą ... tu się mylisz ... właśnie pióro wycieraczki ma większy opór ... [ Dodano: 11 Marzec 2010, 19:20 ] Idea woskowania szyb - zwłaszcza przedniej - jakoś niespecjalnie do mnie przemawia. woskowałem,efekt całkiem fajny ale po czasie delikatnie smuży, dlatego niewidzialna wycieraczka lepiej się spisywała,bo tak nie smuży
R0N1N Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 wycieraczki lżej chodzą ... tu się mylisz ... właśnie pióro wycieraczki ma większy opór ... No proszę, a ja byłem przekonany, że po użyciu CarPlan"a czy TW wycieraczki mi po szybie śmigały jak po lodzie.
Thomas Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 Thomas napisał/a: R0N1N napisał/a: wycieraczki lżej chodzą ... tu się mylisz ... właśnie pióro wycieraczki ma większy opór ... No proszę, a ja byłem przekonany, że po użyciu CarPlan"a czy TW wycieraczki mi po szybie śmigały jak po lodzie. właśnie nie ... tam gdzie nie została użyta niewidzialna wycieraczka,nie przykryła porów w szybie co za tym idzie,więcej wody zostawało na szybie ...pióro ma lepszy poślizg wtedy bo ślizga się po wodzie ... a nie po samym szkle gdzie już jest ta niewidzialna wycieraczka ...
Administrator Evo Opublikowano 13 Marca 2010 Administrator Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 z takimi rzeczami jak zacieki itp, powinien sobie ładnie poradzić jakiś nieścierny cleaner typu DJ czy PB. Wczoraj użyłem Lime Prime na wszystkich szybach, efekt niesamowity. Szyby wcześniej umyte ludwikiem z woda i płynem Sonaxa do mycia szyb. LP nakładałem już na umyte i osuszczone szyby żółtymi aplikatorami Megsa, po całym aucie aplikator był czarny.
Marco Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 po całym aucie aplikator był czarny. To właściwie to samo co jest na lakierze... Ja będę glinkował szyby -efekt powinien być podobny.
JJ. Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Ja będę glinkował szyby -efekt powinien być podobny. Polecam, później wystarczy zwykłe płukanie wodą, wytarcie MF do sucha i właściwie więcej zabiegów czyszczących nie trzeba..
smalec Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 czyli ogólnie rzecz biorąc warto przy glinkowaniu nadwozia objechać szyby, użyć AG GP do ich czyszczenia zarówno od wewnątrz jak i od zewnątrz i wtedy już woskować nie potrzeba ani niewidzialnych wycieraczek nakładać?
Administrator Evo Opublikowano 14 Marca 2010 Administrator Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 smalec, ja u siebie dokładnie wyczyściłem wszystkie szyby płynem a potem cleanerem,na jedną nałożyłem wosk i z tej woda wyraźnie szybciej ucieka.
Marco Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2010 Jest jeszcze inna opcja Glinka ,AG GP i UQD
Partner forum CAR CRAZY Opublikowano 15 Marca 2010 Partner forum Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2010 Evo Cytat:z takimi rzeczami jak zacieki itp, powinien sobie ładnie poradzić jakiś nieścierny cleaner typu DJ czy PB. Wczoraj użyłem Lime Prime na wszystkich szybach, efekt niesamowity. Szyby wcześniej umyte ludwikiem z woda i płynem Sonaxa do mycia szyb. LP nakładałem już na umyte i osuszczone szyby żółtymi aplikatorami Megsa, po całym aucie aplikator był czarny. a powiedz jak sprawa przejrzystości szyb po aplikacji cleanera ? I czy widoczność rysek troszkę się zmniejszyła ?
firmek Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Moze troche szalony pomysl, ale bylo pisane o cleanerach. Byl by sens zastosowania np SwirlX na szybie w celu oczyszczenia i na ile bylo by to bezpieczne?
Administrator Evo Opublikowano 24 Marca 2010 Administrator Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 CAR CRAZY, wybacz, dopiero teraz zajrzałem do tematu. Jak na moje oko to nic się nie zmniejszyło w kwestii rys, szyba jest napewno dużo bardziej przejrzysta Moze troche szalony pomysl, ale bylo pisane o cleanerach. Byl by sens zastosowania np SwirlX na szybie w celu oczyszczenia i na ile bylo by to bezpieczne? Wg mnie SwirlX jest na tyle słaby, że nie powinien porobić hologramów i soczewek na szybie, a napewno oczyści szybe dokładniej niż płyn do szyb. Zawsze zostaje glinka jeszcze która z tego wszystkiego będzie najbezpieczniejsza, ale mi się lepiej pracuje cleanerem.
luko Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Kupiłem NW Daerg Chimica, ale cały czas nurtuje mnie problem dokładnego oczyszczenia szyb przed nałożeniem Daerg'a. Myślę o AG CGP, ale z tego co czytałem, ten preparat zostawia na szybie jakąś powłokę ochronną - zatem pytanie - czy na CGP można zastosować NW i czy trzeba odczekać między CGP a NW? PS. Innym produktem, który mnie zainteresował jest 3M Glass cleaner (zamiast CGP) - jak to wypada na tle AG CGP? Edit: ..a może wystarczy po prostu potraktować szyby glinką, po tym zwykły płyn do mycia szyb typu Clin i na to NW? Łukasz
Arglist Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Edit:..a może wystarczy po prostu potraktować szyby glinką, po tym zwykły płyn do mycia szyb typu Clin i na to NW? Łukasz Po glince to najlepiej izopropanol lub zwykły szampon. Z daleka od clina zostawia coś po sobie.
luko Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Ok, to może jednak CGP lub 3M? Który z nich polecacie? (tak jak pisałem wyżej, na to pójdzie NW Daerg)
Arglist Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2010 luko, Skoro już masz NW Daerg Chimica to czemu nie spróbujesz na tylko wyglinkowanej szybie? Jak będzie za krótko się trzymał zawsze możesz dokupić jakiś płyn.
Rekomendowane odpowiedzi