Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej,

mam pewien problem, który zauważyłem jakiś czas temu, mianowicie w deszczu bardzo mocno piszczą mi wycieraczki, ale tylko jak dochodzą do najwyższego punktu i schodzą do najniższego, przebieg pomiędzy jest OK. Założyłem nowe aerotwiny, ale nadal jest to samo. Co ciekawe po psiknięciu płynem jest ok, na sucho również, tylko w deszczu cholerstwo piszczy. Spotkał się ktoś z takim czymś? Jedyne co mi przychodzi do głowy to wygięte ramiona lub nie do końca sprawna sprężyna w nich.

Dzięki z góry za sugestie.

Posted

wiggly, Też tak mam. Ale ja mam najtańsze wycieraczki jakie były z Boscha. I to chyba wina NW od Autolanda.

Posted

Mi kiedyś pomogło psikniecie obficie miejsca tam gdzie są sprezyny i zaczep wycieraczek do ramion WD-40 :) Nie zaszkodzi spróbować :)

Posted
wiggly, Też tak mam. Ale ja mam najtańsze wycieraczki jakie były z Boscha. I to chyba wina NW od Autolanda.

No właśnie z NW nie korzystam, jedynie z płynu Megsa, ale robię to od dłuższego czasu, a problem pojawił się niedawno.

Mi kiedyś pomogło psikniecie obficie miejsca tam gdzie są sprezyny i zaczep wycieraczek do ramion WD-40 :) Nie zaszkodzi spróbować :)

OK spróbujemy, akurat WD 40 mam :)

Posted

Tez chciałem napisać ze każdy szanujący się mężczyzna ma w domu wd40 :D

• 2 weeks later...
Posted

No i d.pa :/ Jak piszczało tak piszczy. Zamówiłem nowe ramiona. Trafi mnie jak dalej będzie piszczało :/ Albo dam ogłoszenie "Sprzedam opla" ...

• 3 months later...
Posted

Też mi tak piszczaly, masakra. U mnie akurat to byla sprawka wycieraczek, piora zajechana itp jakis miesiac temu zmienilem na visee i jest ok, nic nie piszczy.

Posted

U mnie tez popiskuje, ale wydaje mi się ze jest to wina wycieraczek. Moje z motogum maja juz 2 lata.

Posted

Walczyłem kiedyś w swoim byłym aucie z popiskiwaniem, przeskakiwaniem wycieraczek. Działo się to w momencie startu wycieraczek na samym dole oraz w pozycji szczytowej.

Podginałem ramiona, odginałem z powrotem, wymieniałem same gumki w wycieraczkach... na nic się to zdało.

Rozwiązaniem problemu było kupno nowego kompletu wycieraczek. W starych szkielet był już sfatygowany i nie był w stanie docisnąć pióra do szyby jak należy :/

Posted

Nowe pióra to nie znaczy dobre, mogą być też zleżałe, a guma starzeje się i traci swą elastyczność.

Czynników może być sporo, umył bym na wstępie dokładnie szybę.

Z drugiej strony Bosch to nie jest już ten Bosch z przed kilku lat.

Posted

albo jakieś podróby kupione. ja raz na allegro nabyłem valeo xtreme i zbierały bardzo zle, w dodatku zrobiła mi sie masakryczna rysa i nie wiem czy to czasami nie od wycieraczki, kupiłęm w ASO pióra i zbieraja ok a niby też valeo

• 3 weeks later...
Posted

Wygląda na to, że problem stanowiła szyba sama w sobie, a raczej jej zużycie. Po wymianie nie dość, że zacząłem widzieć więcej to i piszczenie ustało ...

• 1 month later...
Posted

u mnie też piszczało. okazało się że nawaliła uszczelka w miejscu gdzie wchodzą ramiona wycieraczki. zrobiło się tam strasznie ciasno od rdzy.

przeczyściłem, nałożyłem smaru założyłem uszczelkę i pozostały delikatne luzy. Najważniejsze jednak że piszczenie ustało, a delikatne luzy już zostawiłem i żyje :)