Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej,

zmieniałem dzisiaj koła i zauważyłem gdzieniegdzie rdzę na stosunkowo nowych felgach stalowych. Chciałbym porobić zaprawki. Na allegro znalazłem zestaw Motipa składający się z trzech puszek w spraju: podkład akrylowy, baza i klar:

http://allegro.pl/motip-zestaw-do-felg-i-kolpakow-500ml-i5288689744.html

nada się to do czegoś?

Posted

Spray jak spray ja bym spróbował napewno nie będzie to tak jak z pistoletu ale najważniejsze żebyś dobrze przygotował powierzchnię do malowania i usunął rdze żeby za chwile nie zlazło i niebyło tak samo albo jesc ze gorzej :)

Posted
Spray jak spray ja bym spróbował napewno nie będzie to tak jak z pistoletu ale najważniejsze żebyś dobrze przygotował powierzchnię do malowania i usunął rdze żeby za chwile nie zlazło i niebyło tak samo albo jesc ze gorzej :)

Hej :) Dzięki za odpowiedź :) Biorąc pod uwagę, że tej rdzy nie ma nie wiadomo ile to planuję ją usunąć gruboziarnistym papierem ściernym i to odtłuścić zmywaczem przed położeniem podkładu. Sądząc po internetowej lekturze to powinno wystarczyć :)

Posted

O ile pamiętam też kiedyś to robiłem i ze względu braku kompresora zdecydowałem się właśnie spray tylko akurat nie brałem motipa a zdecydowałem się chyba na zestaw bolla wyszło całkiem nieźle pomimo że miało być to tylko na sztukę .

Posted

Szprajami to malowanie co sezonowe praktycznie, nie daj Boże stalowki kołpaki i zima. Nie polecam i powiem coś od siebie "Nie stać nas na tanie rzeczy"

Posted
Szprajami to malowanie co sezonowe praktycznie, nie daj Boże stalowki kołpaki i zima. Nie polecam i powiem coś od siebie "Nie stać nas na tanie rzeczy"

To co polecasz? :) Chodzi o domowe sposoby. Wiem, że można oddać do piaskowania, ale to się robi raczej przy dużej ilości rdzy ...

Posted

wiggly, problem z tymi szprajami jest taki że są jednoskładnikowe, poszukaj mieszalni farb żeby ci nabili w puche (czasem chore ceny).

Najlepsze rozwiązanie to piasek+proszek, 2 rozwiązanie to kup po prostu farbę utwardzacz i maluj pistoletem, nie jest to takie straszne jak mówią (20l kompresor mi wystarczył), i nie zapomnij o jakimś odrdzewiaczu typu brunox. ostatnia opcja to te spreje jednak bym ich nie polecał, ale jak mus to mus :)

Posted

OK, dzięki :) Coś postanowię jak felgi dokładnie umyję bo jeszcze się za to nie zabrałem z braku czasu ... pewnie jutro się za to wezmę i zobaczę jak to wygląda :)

Posted

Kupię 0,25l brunoxa i 0,25l Hammerite "Prosto na rdzę". Teoretycznie to drugie nie wymaga pierwszego, ale podobno w połączeniu tworzy całkiem mocne i skuteczne cholerstwo. Zepsuć raczej nie zepsuje, najwyżej się nie będzie trzymać :)