Mozgi Posted March 27, 2016 Report Posted March 27, 2016 Witam. W skrócie auto to srebrny (LA7W) VW Golf 4 z nowo położonym lakierem na całym aucie i w związku z tym postanowiłem skompletować startowy zestaw do pielęgnacji auta. W poprzednim sezonie testowałem produkty od TuningKingz (Tire Dressing, Pure Blood Wheel Cleaner, Glass Gloss, Large Blue Fluffer, 4xMikrofibra Basic) oraz zestaw do skóry Colourlock- nie mam porównania z innymi producentami więc okiem laika spełniały swoje zadanie. Przeglądałem forum i jakaś lista już w głowie się ułożyła a więc to co wymyśliłem: Piana aktywna (z racji posiadania myjki + PA) : Shiny Garage Fruit Snow Foam 2015 Neutral pH Pędzelki ValetPRO 10mm + 16mm 2 wiadra budowlane + separator (tutaj dużego wyboru nie ma i pomyślę nawet żeby skonstruować jakiś homemade ) Szampon: Shiny Garage Strawberry Car Shampoo Rękawica: Car pro Ręcznik do osuszania: do fluffy którego mam dokupię jeszcze jeden aby mieś na wymianę + kilka mniejszych mikrofibr do qd i szyb Glinka: pytanie czy jest sens abym ją teraz kupował (nowy lakier)? APC: adbl Cleaner: tutaj mam problem bo kompletnie nie wiem co wybrać QD: TK Quick Detailer Wosk: Tutaj jestem kompletnie zielony w temacie co wybrać do srebrnego lakieru + aplikator? Opony: Zostało mi jeszcze pół butelki TK Tire Dressing więc wystarczy na sezon bo jest bardzo wydajny Felgi: TK Pure Blood Wheel Cleaner lub Shiny Garage Iron Off Bleeding V4 500ml 2016 + chciałbym czymś je zabezpieczyć aby szybko spłukać brud na bezdotyku Szyby: TK Glass Gloss + chciałbym jakąś niewidzialną wycieraczkę Wnętrze: wyżej wspomniany apc adbl + Poorboy's World Natural Look Dressing ( +coś do aplikacji? ) Tapicerka skórzana: Dostało mi jeszcze sporo z zestawu Colourlocka który sprawdza się bardzo dobrze Na start myślę że wystarczy (chyba niczego nie zapomniałem). Proszę o sugestie, co zmienić, co wyrzucić, co dodać itp.
Dawidwml Posted March 27, 2016 Report Posted March 27, 2016 Wosk użyj jakiegoś testera np. Z dodo juice do jasnych kolorów . A do felg ja używałem fk hi temp . Używałem go gdy odkladalem letnie felgi na zimowy odpoczynek . Teraz jeżdżę już na nich 3 tygodnie i jeszcze trzyma od nalozenia jesienią
marciol Posted March 28, 2016 Report Posted March 28, 2016 Jako cleaner mogę polecić Prima Amigo do srebrnego daje sobie rade. A wosk -Chemical Guys Pete's 53', sam obecnie używam ten komplet na srebrnym lakierze VW i jestem zadowolony. A aplikator to jakieś słoneczko Meguiar's.
Mozgi Posted March 29, 2016 Author Report Posted March 29, 2016 Trochę więcej poczytałem i coś więcej już mi się rozjaśniło. Na tę chwilę lista wygląda tak: Piana aktywna (z racji posiadania myjki + PA) : Shiny Garage Fruit Snow Foam 2015 Neutral pH Pędzelki ValetPRO 10mm + 16mm 2 wiadra budowlane + separator (tutaj dużego wyboru nie ma i pomyślę nawet żeby skonstruować jakiś homemade ) Szampon: Shiny Garage Strawberry Car Shampoo Rękawica: Car pro Ręcznik do osuszania: do fluffy którego mam dokupię jeszcze jeden aby mieś na wymianę + kilka mniejszych mikrofibr do qd i szyb Glinka: pytanie czy jest sens abym ją teraz kupował (nowy lakier)? APC: adbl Cleaner: Dodo Juice Lime Prime QD: TK Quick Detailer Wosk: tester Dodo Juice Light Fantastic + słoneczko Meguiar's Opony: Zostało mi jeszcze pół butelki TK Tire Dressing więc wystarczy na sezon bo jest bardzo wydajny Felgi: TK Pure Blood Wheel Cleaner lub Shiny Garage Iron Off Bleeding V4 500ml 2016 + 4nano Rim Protect Szyby: TK Glass Gloss + chciałbym jakąś niewidzialną wycieraczkę Wnętrze: wyżej wspomniany apc adbl + Poorboy's World Natural Look Dressing Tapicerka skórzana: Dostało mi jeszcze sporo z zestawu Colourlocka który sprawdza się bardzo dobrze Jak widać mam jeszcze problem co z glinką oraz szukam niewidzialnej wycieraczki i tutaj jestem trochę w kropce. Czekam na opinie w/w zestawu
Recommended Posts