Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam , zastanawiam się nad zakupem osuszacza powietrza do dosuszania wnętrza auta po praniu tapicerki , powiedzmy takiego http://www.uni-lux.eu/item_276_Osuszacz ... MRD_9.html, Oczywiście nie oczekuję , że to urządzenie będzie głównym etapem suszenia , ale bardziej zależy mi aby zbierać maksymalną ilość wilgoci , która zbiera się na szybach szczególnie przy autach wymagających kilkukrotnego prania . Czy ktoś na forum wykorzystuje tego typu urządzenia do takich celów ? Będę wdzięczny za wszelkie opinie .

Posted

A może po prostu odpalić samochód na 10-20 minut z ogrzewaniem i uchylonymi szybami? :)

• 4 weeks later...
Posted
Używam takie coś http://m.ceneo.pl/14255568#tab=reviews gabaryty trochę duże ale robi robotę.

Dzięki , Mógłbyś opisać swój proces suszenia, na Ile mniej więcej godzin wstawiasz ten osuszacz do auta ?

A może po prostu odpalić samochód na 10-20 minut z ogrzewaniem i uchylonymi szybami? :)

Dzięki za rzeczową odpowiedź , ale pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa , to czy prałeś auto ekstrakcyjnie ? 10-20 min hm , w 10 minut to ledwo zaparowane szyby osuszysz , kilka aut już uprałem i przeważnie zawsze suszę silnikiem chyba , że pogoda jest fajna to wyjęte fotele susze na słońcu , ale w 20 min nigdy nie dało mi się wysuszyć auta silnikiem :o Ciekaw jestem jak to u Ciebie wygląda :?:

Posted

Piorę auta odkurzaczem na co dzień. Może przesadziłem z tymi 10 minutami ale chwil kilka na pewno pochodzi. Zazwyczaj odciągam sporo wody i siedzę na tym kilka godzin, nie lejąc 10 litrów na fotele :) W zimę sobie pomagaliśmy dodatkowo nagrzewnicą elektryczną ale jak samochód stał w środku garażu. Jak lato to wystarczyło otworzyć okna, wystawić na słońce i się suszyło :)

Posted
Piorę auta odkurzaczem na co dzień. Może przesadziłem z tymi 10 minutami ale chwil kilka na pewno pochodzi. Zazwyczaj odciągam sporo wody i siedzę na tym kilka godzin, nie lejąc 10 litrów na fotele :) W zimę sobie pomagaliśmy dodatkowo nagrzewnicą elektryczną ale jak samochód stał w środku garażu. Jak lato to wystarczyło otworzyć okna, wystawić na słońce i się suszyło :)

Zwracam honor , z tym , że skoro pierzesz auta na codzień , to doskonale wiesz , że auto autu nie równe. Do mnie przyjeżdżają głównie auta , które są porządnie upier...ne i wtedy niestety nie da się uniknąć przelania tych 8-10 l przez auto , czasem trzeba prać 2 -3 razy ( prespray nakładam ręćzną pianownicą aby uniknąć przemoczenia na tym etapie) . Jeżeli chodzi o auta , które w moim odczuciu wymagają odświeżenia ,to wtedy to co piszesz sprawdza się w 100 % ;) , jednak przy typowym syfie , z którym idzie mi się mierzyć nie ma zastosowania , wiem mógłbym nadrobić siłą chemii , ale wole mieć pewność , że nie pójdzie to w drugą stronę .

Posted

Mam złoty środek, który polecę każdemu - 95% plam, również z aut budowlanych, takich co nie były sprzątane przez 10 lat, od handlarzy schodzi po użyciu ValetPro Heavy Duty Carpet Cleaner. Leję go około 300-400ml na 5l wody (dość mocne rozcieńczony ale bezpieczny) - zapach eliminuje, kolor przywraca, nie zostawia białych plam jak w przypadku proszków i ma formułę szybkoschnącą. Jako prespray szło apc adbla zazwyczaj.

• 3 weeks later...
Posted
630807 Mam złoty środek, który polecę każdemu - 95% plam, również z aut budowlanych, takich co nie były sprzątane przez 10 lat, od handlarzy schodzi po użyciu ValetPro Heavy Duty Carpet Cleaner. Leję go około 300-400ml na 5l wody (dość mocne rozcieńczony ale bezpieczny) - zapach eliminuje, kolor przywraca, nie zostawia białych plam jak w przypadku proszków i ma formułę szybkoschnącą. Jako prespray szło apc adbla zazwyczaj.

A jak ma się ValetPro Heavy Duty Carpet Cleaner razem z proszkiem? Np. VP jako prespray a reszta proszek czy jest to bezpieczne dla tapicerki?

Posted
630807 Mam złoty środek, który polecę każdemu - 95% plam, również z aut budowlanych, takich co nie były sprzątane przez 10 lat, od handlarzy schodzi po użyciu ValetPro Heavy Duty Carpet Cleaner. Leję go około 300-400ml na 5l wody (dość mocne rozcieńczony ale bezpieczny) - zapach eliminuje, kolor przywraca, nie zostawia białych plam jak w przypadku proszków i ma formułę szybkoschnącą. Jako prespray szło apc adbla zazwyczaj.

A jak ma się ValetPro Heavy Duty Carpet Cleaner razem z proszkiem? Np. VP jako prespray a reszta proszek czy jest to bezpieczne dla tapicerki?

Można i tak ale nie przepadam za proszkiem. Zwyczajnie jeśli zbyt słabo odciagniesz brud to białe plamy po proszku zostaną i trzeba prac jeszcze raz tylko sama ciepła woda.