Jump to content

Recommended Posts

Posted

• Witam wszystkie Panie oraz Panów. Pacjent to a6c5 granatowy lz5k. Chodzi mi o odświeżenie lakieru nadanie blasku oraz zabezpieczenie. Jako że nie posiadam prądu w garażu w grę wchodzi tylko polerka ręczna lub do dyspozycji wchodzi wkrętarka akumulatorowa dewalt bodajże ze zmiana obrotow 600/1000 oraz 2000. Chciałbym zaznaczyć że nie zajmowalem nigdy się polerowaniem nie licząc jakiś tam tanich past z marketu czy wosków do tak zwanej amatorki. Pragnę również podkreślić że chodzi mi o delikatne odświeżenie lakieru a nie korekte 100%. Wiadomo że chciałbym ale to może kiedyś. Na początek bez naciągania budżetu. A więc tak na początek przygotowanie lakieru. Aktywna piana shiny garage, następnie szampon shiny garage mycie na 2 wiadra. Kolejny etap odsmolenie auta + glinka i kolejne mycie.
    Teraz pytanie czy lepiej kupić pady i paste i lecieć wkrętarka czy lepiej jakiś pad i pasta do ręcznej roboty jeżeli tak to jakie pady i pasty kupić. Na koniec chciałbym nałożyć wosk myślałem o dodo juice. Co o tym sądzicie? Co byście polecili? Dziękuję za wszystkie wskazówki.

Posted

Wkrętarke sobie odpuść. Przygotowanie lakieru czyli umycie, odsmolenie, jak masz to deironizacja a nastepnie glinkowanie i mozesz działać z Meguiars Ultimate Compund + Tri Color ale uprzedzam, lekko nie będzie.

• 2 weeks later...
Posted

po tym UC warto poświeć latarką do inspekcji, cały lakier w chmurach. Po nim powinno sie uzyć jakiegoś ściernego cleanera np Microprime DJ sobie dobrze radzi z hologramami. Ale ręcznie będzie masa roboty z jednym i drugim.

Posted

Hmm... jak dla mnie to ręczna robota przy VAG'owskim lakierze to samobójstwo. Kolega się namacha, będzie zadowolony z efektu ale wszystko spłynie bo więcej przykryje UC niż wypoleruje. Jak ma być ręcznie to dekontaminacja + dobry cleaner + wosk. Lub jakieś AiO.