Jump to content

Białe zacieki na szybach - nieusuwalne :D

Recommended Posts

Posted

Witajcie, gdzieś widziałem taki temat o białych zaciekach na szybach których praktycznie nie da się usunąć i ktoś polecał jakiś preparat…

Bardziej chodzi mi o wyczyszczenie szyb w oknach domowych ale to chyba nie ma różnicy… Idą święta i chciałem okna w domu umyć a tu taka niespodzianka, próbowałem wszystkich domowych środków, nawet spirytusu, szczoteczki, domestos, rozpuszczalnik i wszystko co jest mocne… Białe zacieki jak były tak są… Może coś mi polecicie? :D Jest to po prostu kamień, który był w deszczu i nie mam już pojęcia jak tego się pozbyć...

Posted

azsryel, w rozwiązaniu problemu poradzi sobie prawdopodobnie tlenek ceru. W moim przypadku wszystkie zacieki na aucie, a miałem nimi pokrytą całą szybę poza polem gdzie pracowały wycieraczki (nie wiem co tam lał do spryskiwaczy poprzedni właściciel) zeszły bez problemu.

Posted

JacekZKL, CGP dobrze czyści szybe i nic więcej-wiem po sobie.Jakieś water spoty usunie i faktycznie szyba przejżysta po nim ale i tak nie radzi sobie właśnie z tymi miejscami gdzie nie pracują wycieraczki

Posted

lekko wilgotna mikrofibra kilka gramów tlenku ceru i kolistymi ruchami powinno zejść, użyjcie trochę siły :good: pozostałości po tlenku usuńcie zwykłym płynem do szyb.

Posted

Do usuwania "kamienia" doby jest kwasek cytrynowy, np jak masz kamień w czajniku. :) A co kamienia lub osadu z niego np z płytek w łazience używałem jakiegoś kwasiora (rozcieńcz 1:3 - 1:5) do felg. Więc z oknem też możesz spróbować. Ale to są moje domowe sposoby.

Albo zrób jak pisze WaxItCar (bardziej profesjonalnie)

Posted

WaxItCar, a gdyby aplikator z fibry użyć lub piankowy twardy zwilżony?nie narobi się swirli na szybie wtedy tlenkiem przy ręcznym działaniu?

Posted

mario704, gdy ja czyściłem szyby w Toyce to korzystałem z takiego aplikatora http://showcarshine.pl/aplikatory/493-l ... shing.html (leżał i się kurzył to wykorzystałem), biedy żadnej nie narobił dlatego podsunąłem pomysł z tlenkiem ceru. Jakoś przy jego pomocy nigdy nie miałem problemu z usunięciem osadu na szybach, nw itd... Dlatego świetnie sprawdza się nawet u osób nie posiadających polerki :)

Posted

mario704, o ryskach raczej nie ma tu mowy żeby ręcznie usunąć ,tzn. teoretycznie wszystko jest możliwe, tylko pytanie ile czasu by to zajęło?. Głównie chodzi mi o to czego dotyczy temat, że świetnie sprawdza się do oczyszczania szyb z przyklejonego syfu bez potrzeby wyciągania polerki.

Oczywiście proces oczyszczania szyby też nie jest łatwy i przyjemny ponieważ trzeba poświęcić trochę czasu i siły na usunięcie osadu ale jest to z pewnością wykonalne.

Natomiast do usuwania rys mam rotację i filc, szkoda czasu i nerwów na ręczną polerkę :)

• 3 years later...
Posted

Witam!

Mam ten sam problem z oknami w salonie - to nie sa zadne water spoty - strugi tego czegos ida spod tynku nad oknem - podobno to tzw. wolne wapno (czeste przypadki w nowym budownictwie jak elewacja zostala slabo zabezpieczona) :/ na jesieni probowalem to ruszyn - nawet nozykiem (uzywajac doatkowo wody z ludwikiem dla lepszego poslizgu noza aby nie porysowac szyby) - nic nie szlo - poszlo delikatnie po polerce gąbką na wiertarce z pasta K2 ultra cut (akurat taka mialem pod ręką) - ale i tak troche zostalo...teraz idzie wiosna i znow pelno tego syfu na szybach :/ 

Ktos zna sposob aby to szybciej i dokładniej wyczyscic?
i moze cos polozyc na szybe aby sie znow ten syf tak nie przykleil szyb? :/