Jump to content

1-szy zestaw. pytania techniczne o poprawne wykonanie czynności

Recommended Posts

Posted

Witam,

skompletowałem 1-szy zetaw do pielęgnacji samochodu. Większość środków posiadam ale nie wiem jak dokładnie użyć także prosiłbym o porady.

samochód: Opel Astra classic ; srebrny metalik. felgi stalówki. Auto zakupione miesiąc temu od 1-szego właściciela. stan techniczny i lakierniczy dobry.

Mój założony plan działania :

1. Mycie wstępne : opłukanie wężem ogrodowym w celu usunięcia większych zabrudzeń. (brak dostępu do pianownicy, myjki ciśnieniowej)

2. Mycie szamponem samochodowym i szczotką. (rękawicy nie mam, szampon pożyczony od taty-jakiś z K2)

3. Spryskanie całego samochodu APC: Nielsen Cyclone w stężeniu 1:10. przejechanie szczotką i spłukanie wodą. mam nadzieję że usunie resztki owadów.

4. Usuwanie smoły: MAC SERIEN PRICKBORT MAC 124. spryskać na całe dolne powierzchnie drzwi ? czy tylko na miejsca gdzie będę widział smołę ?

5. Usuwanie zanieczyszczeń metalicznych: GYEON Q2M Iron. tutaj również spryskać cała powierzchnie auta? (dach, drzwi, klapa bagażnika) czy tylko miejsca gdzie może być tego najwięcej tj. dolne partie karoserii? a może jedynie miejsca gdzie widzimy zanieczyszczenie metaliczne? pytanie tylko czy one są dostrzegalne. felgi stalowe również spryskać czy nie ruszać ?

6. glinka:VALETpro YELLOW CLAY BAR 100G. glinkowanie całej powierzchni samochodu czy wybranych elementów? nie ma miejsc z trudnymi zabrudzeniami gdzie konkretnie użycie glinki byłoby wskazane. nie mam quick detailera do poślizgu glinki ale według informacji producenta glinka może być użytkowana z wodą. dodatkowo Gyeon Q2M Iron podaje że jego produkt może być używany jako lubrykant do glinki.

7. Ponowne umycie samochodu: szampon + szczotka

8. Cleaner: Meguiar's Deep Crystal Step 1 Paint Cleaner

9. Politura: Meguiar's Deep Crystal Polish

10. Wosk: Meguiar's No.16

11. Dressing do plastików zewnętrznych: Meguiar's Gold Class Trim Detailer. opony chyba również mogę nim przelecieć?

środek samochodu póki co nie ruszam. jest czysty, zadbany :)

obecnie samochód znajduje się u lakiernika który naprawia skorodowany wlew paliwa. lakier po naprawie jakiego wymaga traktowania? na pewno nie wolno nakładać wosku przez 60-90 dni aby lakier się utwardził.

klapa bagażnika posiada około 15 małych odprysków jakby od kamieni w których pojawiła się rdza. jak to zabezpieczyć ? spryskanie tego Gyeon Q2M Iron nie spowoduje rozprzestrzenienia rdzy?

Proszę o porady.

Dziękuje i Pozdrawiam

Posted

Na Twoim miejscu kupiłbym jednak rękawicę, szczotka do mycia auta to zło... Przez pierwszy rok, kiedy nie interesowałem się detailingiem myłem swoje auto delikatną szczotką przeznaczoną do mycia a i tak narobiła mi mnóstwo małych rys na nowym samochodzie. Nawet najprostszy Nigrin za ok 20 zł,będzie moim zdaniem lepszy niż szczotka, jeśli masz więcej kasy to kup Megs'a - ostatnio nawet ktoś sprzedawał na forum nówki za 35 zł. Ja za radą Piotrka, dołożę i kupię od razu CarPro.

Posted

Hoffman, oprócz tego co Crockett napisał o rękawicy, to zacznij od punktu 3 - cyclonem zrobisz pre-wash - spryskaj, niech Ci rozmiękczy brud, wypędzluj sobie zakamarki, płukaj i myj na dwa wiadra wodą z szamponem dopiero.