Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Mam już trochę swoich preparatów (szampony, woski, glinki, cleanery itp), jednak chciałem się zabrać za korektę lakieru maszyną polerską i pytanie czy do czarnego auta (parę drobnych widocznych rysek i hologramy) wystarczy, że kupię pastę menzerna FG500 z gąbką niebieską twardą i SF4000 z gąbką czarną miękką? Czy muszę pomiędzy tymi pastami dać jeszcze PF2500?

Pozdrawiam

Posted

Jeśli już to bierz FG400 ale...jeśli masz tylko drobne ryski i hologramy to pomiń FG400 a weż PF2500. Ewentualnie możesz do niej użyć padów różnej mocy/twardości. Póżniej SF4000 lub polecany Koch Antihologram

Poza tym jest już temat o Menzernach.

Posted

Ok, przeczytałem. Do peugeotowskiego czarnego lakieru wziąłbym PF2500 i dwa pady do tego (biały i niebieski z flexipad?)+ SF4000 i czarnego pada Nat do wykończenia. Może tak być?

Posted

Do PF2500 z Flexipadsa to pomarańczowa. Do finiszu niby zółta ale mam obie i ta żółta tez nie jest zbyt miękka.

Biały twardy Flexipads jest do cięcia pastą FG400/500. Jeśli nie kupisz FG400 to ewentualnie można go użyć z PF2500. Oczywiście potem poprawić z np. żóltym i dopiero pasta finiszowa. Ktoś ostatnio wrzucił efekty po PF2500 na zółtym i ładnie było.

Czarny NAT może być za miękki, niech się ktoś wypowie albo zapytaj w sklepie.

Posted

To trzeba widzieć auto, żeby powiedzieć. Może być tak, że po prostu coś mocniejszego będzie niezbędne, a może PF 2500 wystarczy.

Generalnie, jeżeli dobrze wypracujesz PF2500, to finisz możesz pominąć. Dasz leciutko ścierny cleaner na czarnym, później wosk i będzie pięknie.

Posted

Teoretycznie tak. Zależy jakie efekty chcesz osiągnąć, czy chcesz się przyłożyć i ile kasy chcesz przeznaczyć. Do czarnego przydałoby się pogłaskać finiszową, SF4000 albo Koch. Pasty oczywiście musisz wymyć IPĄ. W zależności od wosku przydałby się cleaner. Bo np. FK1000p kładzie się i po samej IPIe

Tak na marginesie, można by to przenieść do tematu o menzernie, który wyżej wkleiłem.

Posted

Witam ponownie. Udało mi się zrobić zdjęcie auta. Wiem, że lakier jest brudny, ale pod słońce widać to o co mi chodzi i co chciałbym usunąć.

1afc384ff4c1.jpg

ffa80a65b1e0.jpg

e666bef98942.jpg

I teraz czy PF 2500+ żółty pad i finish SF4000 +czarny pad i na to wosk dodo juice blue velvet da rade, czy zaopatrzyć się jeszcze w bardziej tnącą pastę lub pad?

Pozdrawiam

• 2 weeks later...