Jump to content

Regeneracja/czyszczenie lamp

daniel87

Recommended Posts

Znacie dobrego fachowca, który zregeneruje odbłyśniki i ogólnie ogarnie lampy. Pewnie będzie potrzeba rozklejenia, a nie chciałbym fuszerki itp. Pisałem już do hidretrofit, ale chciałbym poznać jeszcze Wasze być może inne propozycje ;) Lampy trochę parują, klosz od środka przybrudzony, soczewka przykurzona i przy okazji zregenerowałbym odbłyśniki za soczewką :)

20pygwh.jpg

Akurat z megany soczewkę się łatwo wyjmuje, więc możesz ją wysłać na regenerację właśnie do HRF albo np. do http://paaw.nazwa.pl/reg1/regeneracja-2/

On ma też ofertę na allegro - kupujesz odbłyśnik z kaucją, a jak odeślesz swój to Ci kaucję zwraca.

Z tego co pamiętam to lampy od meganki nie są na permaseal więc powinieneś łatwo je rozkleić i skleić, może się przydać butyl od HRF.

Ogólnie rzecz biorąc - jak chce Ci się bawić i nie masz oporów że coś spierdzielisz, to śmiało, ale wygodniej będzie wysłać do chłopaków z HRF ;)

Dzięki :good: Kiedyś rozbierało się jakieś tam lampy, ale wolę je w całości oddać w ręce osób znających się na tym :) H. Cugier widzę, że też zbiera niezłe opinie, kwestia ile będzie kosztowała taka usługa, chociaż bardziej zależy mi na jakości :)

• 1 month later...

Witam

proszę o pomoc bo wychodzą mi na reflektorach takie świńskie ogonki po polerowaniu

w użyciu papiery 500,800 na sucho i 1000,3000 na mokro następnie polerowanie

używam:

PNEUMATYCZNA SZLIFIERKA OSCYLACYJNA 75mm (Max RPM 15000) SKOK OSCYLACJI -3,2mm

PNEUMATYCZNA POLERKA 75mm (Max RPM 2200)

ogólnie reflektory wychodzą jak nowe tylko te serpentynki gdzieniegdzie

myślałem że może dołożyć gradację 15000 jeszcze

proszę o jakąś podpowiedź

3M P500 P800

Następnie trizact 1000 i 3000 na mokro wystarczy.

Robię tymi papierami na maszynie o dużo większym skoku i świńskich ogonków nie zostawiam, ale trzeba mieć wprawę.

Trizact 1500 jest mocniejszy od 1000, więc nie ma sensu go dawać pomiędzy.

Spróbuj robić wolniejsze ruchy maszyną i dłużej pracować trizactem 1000.

Musisz dojśc do tego po którym papierze robią Ci się te świńskie ogonki, ale podejrzewam, że po tych na sucho.

No i najważniejsze - czy masz miękką przekładkę pomiędzy talerzem mocującym a papierem?

• 3 months later...

Czy ktos moglby mi polecic jakas mala polerke ktorej wygodnie byloby uzywac przy reflektorach?

Myslalem o :

http://www.flex-tools.com/gb/Produkte/P ... /index.php - troche droga

http://lakierniczy.pl/index.php?z=1&m=546&id=699 - ta znowu DA no i obroty troche wysokie

http://sklep.lare.pl/product.php?id_product=127 - ta niby ok, tylko ze troche duza...

Generalnie potrzebuje czegos niewielkiego zeby maszynowo zeszlifowac klosze, czyli pady 1000-3000 albo mniej w zaleznosci od zuzycia, a pozniej polerka az do "efektu koncowego" :D

Jeszcze kilka pytan

Przy reflektorach, jaka powinienem miec predkosc przy szlifowaniu na sucho i na mokro?

Czy lepiej do tego celu (szlif) uzywac maszyny rotacyjnej czy DA z niewielka orbita?

Po osiagnieciu zadowalajacego efektu, czym je zabezpieczyc zeby nie "zarosly" po 6 miesiacach? Slyszalem o 9h i kwarcu, tylko gdzie i jakie konkretnie produkty polecacie?

dzieki za pomoc :good:

maucin, jeśli nie masz wprawy to bierz DA. Mniejsze skody możesz narobić. Zawsze przyda się do lakieru korekty jaki i nakładania cleaner i innych rzeczy.

Najlepiej jest mieć 2 maszyny DA i rotację

maucin, jeśli nie masz wprawy to bierz DA. Mniejsze skody możesz narobić. Zawsze przyda się do lakieru korekty jaki i nakładania cleaner i innych rzeczy.

Najlepiej jest mieć 2 maszyny DA i rotację

Wiem ze DA bedzie bezpieczniejsza ale pytanie brzmi czy da rade zeszlifowac powierzchnie reflektorow? Chodzi tez o to ze jezeli orbita bedzie miala np 9 mm tak jak w przypadku tej polerki LARE, to bedzie mi ciezko oszlifowac klosz precyzyjnie, czy jestem w bledzie? :o

Wiadomo, idealnie byloby miec obie ale to piesn przyszlosci ;)

• 3 years later...
2 godziny temu, bogdang napisał:

Ja mam sprawdzoną firmę w Krakowie Auto Gamma. Robią kompleksową regenerację reflektora, czyli: polerkę klosza, czyszczą reflektor w środku i do tego regeneracja odblasków. Po takim zabiegu wyglądają jak nowe 😄

A ile kasują?