matjaw Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 Witam, W ostatnim czasie zacząłem poszukiwać parownicy do czyszczenia m.in. skór w aucie, no i przy okazji wszystkiego dookoła. Ma ktoś z Was może takie urządzenie? Coś możecie polecić? Mój typ na początek padł na Karcher SC 1.020. Na rok 2015 został przewidziany model SC 2, zastępujący dotychczasowy 1.020, ale po konsultacji z pracownikiem Karcher-a okazało się, że niczym się nie różnią. Dzisiaj jadę zobaczyć to urządzenie "w akcji"
impex Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2015 Może mnie ktos wyprowadzi z bledu, ale wydaje mi sie, ze nie mozna czyscic skory w aucie parownicą?W koncu to para, a skóra wody nie lubi? Tak na marginesie, miałem okazje używać maszyny parowej, tylko takiej konkretnej za ponad 10k(nie wiem jaka to firma) i jakoś mnie to urządzenie..nie powalilo na nogi.Moze przydaje się to do prania tapicerek bo zabija jakieś tam bakterie czy coś takiego, ale do zakamarkow nie jest to jakieś swietne rozwiązanie, oczywiscie wg mnie.
daggomir Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2015 Polecam parownice Merlin. Lepsze parametry od Karchera mniejsza cena a firma solidna. Niestety w Polsce trudno dostępna, ewentualnie używane. Ja swoją kupiłem za 150zł (1997r.) i jestem bardzo zadowolony.
Dimmu Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2015 Impex, przy tradycyjnym czyszczeniu dedykowanymi środkami, kontakt skóry z wodą jest dłuższy niż w momencie działania parą, która niemal natychmiast odparowywuje. Solidne parownice są fajnymi urządzeniami, ale przy pracy z samochodami nie są niezbędne, zwłaszcza że ceny profesjonalnych maszyn są wysokie.
KERMIT_2014 Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2015 Sam przymierzam się do kupna parownicy. Zrobiłem rozpoznanie rynku. W stanach najpopularniejsze są dwa urządzenia: Vapor VX5000 parownica bez ekstrakcji 4,48 bar(w bojlerze) 148 stopni C (w bojlerze)- na końcówce temp spada o 15-20 stopni. pojemność bojlera 3,5 litra, bez możliwości ciągłego napełniania ciągłe napełnianie- tzn. że poza bojlerem w urządzeniu znajduje się dodatkowy zbiornik, który za pomocą pompy uzupełnia bojler maszyna może działać do 2-3 godzin potem trzeba ją wyłączyć, poczekać 50 min. aż bojler się wystudzi, potem zalać go jeszcze raz i można rozpocząć pracę. Cena 2800 zł po przeliczniku 3,5 za dolca druga maszyna to włoski improt "tecnovap" pod nazwą dupray Tu w kategorii parownic bez odkurzacza-ekstrakcji mamy parę opcji tosca evo - 4 bary - nie polecam evo 304 base evo 304 24/7 evo 304 detergent evo 304 water wszystkie urządzenia w obudowie stal inox - można kupić wersję w stali kolorowej i zaoszczędzić tysiaka base - ma 6 bar i nie ma opcji ciągłego napełniania za to bojler 4 litry evo 24/7 - 8 bar, 1,5 l bojler, dodatkowy zbiornik 3 l, temp 170 stopni C o 5 więcej niż w base evo detergent i water - to to samo co evo 24/7 z opcją jednoczesnego dozowania pary z detergentem lub dozowania pary zmieszanej z częścią wody z bojlera. cena evo 24/7 to coś około 3000 netto
Rekomendowane odpowiedzi