Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jako, że mam do garażu doprowadzoną wyłącznie zimną wodę pomyślałem by zainstalować zmiękczacz wody a za nim przepływowy ogrzewacz wody

http://allegro.pl/przeplywowy-ogrzewacz ... 96579.html

I moje pytanie czy zdoła on skutecznie podgrzać wodę do ciśnieniówki? Nie posiada on regulacji temperatury zatem nie wiem też, czy nie podgrzeje wody za mocno?

Sprzedawca oferuje urządzenia o różnej mocy i nie bardzo wiem jak z jego tabeli dobrać optymalny podgrzewacz.

Posted

Po pierwsze sprawdź jakie masz zabezpieczenie, bo jak 16 A to ten podgrzewacz nie jest dla Ciebie. Po drugie im większy strumień wody tym woda chłodniejsza, warto zobaczyć wykres zmian temperatury.

Posted

Tak więc obadałem sytuację. Przepływowy ogrzewacz niestety nie jest w stanie podgrzać wody.

Zakładając, że myjka posiada przepływ wody średnio 500 L/h daje nam w przybliżeniu 8.3 L/minutę a producent urządzenia podaje podniesienie temperatury do 40 C przy temperaturze wody dostarczonej 15 C przy przepływie wody 2L/min a już nie muszę pisać jaka jest temp. wody w wodociągu zimą.

Zatem nawet urządzenie najsilniejsze 11KW nie poradzi sobie.

• 3 months later...
  • 2 weeks later...
Posted

Dlatego proponuję opcję z bojlerem zamiast podgrzewacza. Coś takiego:

kospel_20_slim.jpg

20 litrów, można nastawić temperaturę. Ponieważ nie używamy myjki w pracy ciągłej, a raczej 5minut - przerwa, to taki bufor powinien być wystarczający na podniesienie temperatury wody o 15-20 stopni.