Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ostatnio dostałem zlecenie na detailing wnętrza Opla Zafiry A.

Auto przyjechało z Francji. Niestety poprzedni właściciel chyba stwierdził że dywaniki to zbędny luksus.

Cała wykładzina (na szczęście czarna) jest kompletnie zmasakrowana.

We włóknach tony igieł z jakiegoś świerka, mnóstwo psiej sierści, o zaschniętym błocie i piasku nie wspomnę.

Użyłem wszystkich możliwych szczotek w moim arsenale, odkurzałem ze 4 razy i dalej nie potrafię tego ogarnąć.

Największym problemem są te igły, wkręciły się w wykładzinę jak korkociąg.

Nie będę przecież podważać każdej po kolei igłą hehe.

Wczoraj kupiłem sobie szczotki (zdjęcie) troszkę to pomogło.

Nie odważyłbym się użyć druciaka w normalnym przypadku, ale tutaj gorzej już nie będzie.

Pytanko do forumowiczów w jaki sposób uporać się z tym w miarę szybko.

Nie chce zajechać odkurzacza, dwa dni temu tak się zagrzał że można było jajecznice smażyć na obudowie :lol:

Dzisiaj myślałem aby kupić do maszynki jakiś pad ze szczotkami tylko nie wiem gdzie można coś takiego dostać :o

Czekam na jakieś sugestie :)

11.jpg.7de37ad009a6d16f204809e0f7f6c656.jpg

Posted

Robiłem zafire z anglielskiej budowy igly cement i inne rzeczy niestety sczotka druciana z czuciem i 3h pracy nad strona kierowcy potem pranie i jakoś wyszło choć wg mnie zostało 20% ale poszedł nowy dywanik gumowy i właściciel był zadowolony jednak na budowie pocieli fotel i podsufitkę profilami :dontknow: miłej zabawy

Posted

Zaaplikuj na dywan APC na bogato i dopiero odkurzaj itp, APC jest śliskie, więc łatwiej igłą będzie wyjść z dywanu.

Też rozkładałem ręce jak prałem Nissana Terrano od leśliczego, ale jakoś to poszło.

• 4 months later...
Posted

Witam, podepnę się pod temat ale jakoś nie potrafię założyć nowego. Jaki odkurzacz do odkurzenia na sucho samochodu przed myciem, słyszałem gdzieś że Profi 5 "dobrze ciągnie" ;) czy raczej na innym się skupić??

Posted

a czy da rade jakos sensownie umyc dywan na aucie najlepiej troche na mokro w lato ? czy wtedy nic nie stanie sie dla podlogi jezeli szybko wyschnie ? nie jest mocno zapuszczony ale ma troche przebarwien ktorych chcialbym sie pozbyc

Posted

Niektórzy wymieniają wykładzinę.Ja szkoliłem się w NL,gdy u nas detailing sprowadzał się do plastmala i plaka,a mój stary login na tym forum przepadł :D i często zdarzały się tak zapuszczone auta.Piasek,glina,las,budowlaniec czy po psie,a nawet świni(autentyk-e46 touring cały bagażnik w szczecinie-klient wiózł do weterynarza).Gdy pranie jak i druciana szczotka już nie pomagała to pozostałości "zaczesywało się" i na to farba do tapicerki http://malcoautomotive.com/Vinyl__Plast ... tails.aspx U nas pewnie niedostępna,no ale tornadora też kiedyś nie było...

Niektórzy będą narzekać,że jak to tak farbą malować,ale zapewniam że efekt jest trwały i satysfakcjonujący dla każdego.I w innych krajach czynność powszechnie stosowana w certyfikowanych zakładach(w końcu do tego służy ta puszka).

Posted

Przy reanimacji zapuszczonej wykładziny dobrze sprawdzi się sprzęt pokroju tornador gun-a i pochodne + APC.

• 4 weeks later...