Jump to content

Shiny Garage Carnauba Wax

Yasiek

Recommended Posts

Dzięki uprzejmości firmy

196c1428e088484be24bce43e1941046.jpeg

mam okazję przetestować trwałość nowego wosku naszego rodzimego producenta.

Na wstępie kilka słów o wosku.

Wosk jest koloru kremowego, zaciągając się z opakowania czuć pastę do butów jednak podczas aplikacji uwydatnia się nuta cytrusowa.

Po wjeździe na myjnie w ruch poszedł Prickbort + SG IronOff, następnie mycie na dwa wiaderka i taki oto efekt:

fENU1cRl.jpg

KENaJ7rl.jpg

Widać, że pozostałości po AG HD Wax nakładanym w sierpniu jeszcze są więc przechodzimy do czyszczenia. W tym celu w ruch poszła glinka od AutoGlym. Było co zbierać...

Wc4uhapl.jpg

Aby mieć pewność odpowiedniego przygotowania powierzchni auto zostało wyczochrane 4Nano Scrub Neutral.

lAxsUTDl.jpg

I uzyskaliśmy efekt tafli wody, więc powierzchnia gotowa!

3SjCAEMl.jpg

Ponieważ temperatura aplikacji to minimum 15 stopni - podgrzaliśmy temperaturę i mamy przepisowe

V3UGpK5l.jpg

No to układamy zawodników:

JXvOFVhl.jpg

Woski zaaplikowane o godzinie:

exHWvonl.jpg

eGXVmUfl.jpg

Na zdjęciu AG HD Wax wygląda na grubą warstwę ale na ten element poszło jedno maźnięcie aplikatorem :dontknow:

Zgodnie z instrukcją ścieramy po 15minutach:

OSEl4lDl.jpg

Efekt po - nie widać różnicy pomiędzy woskami.

Po godzinie kolejne docieranie wosków. W międzyczasie bawiłem się w środku auta i po kolejnej godzinie zrobiłem szybki test kropelek:

Widać tutaj ewidentnie linię odcięcia między HD Wax a FK 1000p

M1ztByKl.jpg

RXMSNdTl.jpg

Po lewej stronie widać szybsze zrzucanie wody przez ShinyGarage

CJaMXvzl.jpg

I kropelki SG

gwkxAQQl.jpg

Podsumowując:

Wszystko zależy od trwałości wosku. Dodałbym mocniejszą nutę zapachową lub w ogóle bym ją zmienił... (cytrusy nie są dla mnie :) ) Dla mnie woskowanie jest taką wisienką na torcie i zapach powinien być przyjemny.

Zauważyłem, że aby spokojnie dotrzeć wosk musi swoje odleżeć na aucie. W przypadku gdy jeden bok auta chciałem przepolerować po ok 5 minutach - lekko się mazało.

Aplikacja bezproblemowa, widać lekką mgiełkę na aucie podczas aplikacji więc widać gdzie nakładamy.

Test będzie na bieżąco uaktualniany z filmami więc zapraszam ponownie :)

Firmie ShinyGarage dziękuję za możliwość przeprowadzenia testu.

No ciekawe ile potrzyma ... SG Dramatic Gloss trzymał ok. 2 miesięcy na moich rodziców aucie więc bez szału ale i bez tragedii.

Dla mnie ważniejsze niż zapach jest albo look albo wytrzymałość.

Zapach jest daną bez znaczenia.

A jak nakładanie/docieranie w porównaniu do AG?

AG nakładach tym wilgotnym aplikatorem czy słonkiem ? Ale chyba wilgotnym bo widzę, że czerwony aplikator pod pudełkiem :)

Dla mnie AG daje naprawdę radę, ale nakładanie tym ich aplikatorem to katorga. No i cena wosku spora. Na razie Shiny Garage też niezłe krople zrobił, zobaczymy co dalej :)

Moja skromna relacja po otrzymaniu próbki od Wojtka :)

Po otwarciu pudełeczka pojawia sie chemiczny zapach z lekka nuta zapachu cytrusa a sam wosk w kolorze kremowo/bezowym.

Akurat pacjent nie potrzebował spektakularnego przygotowania ale tradycyjnie poleciała piana i szampon.Po telefonie do Wojtka i jego informacjach i wspolnej decyzji poszedl cleaner od DoDo

f5217f90e43c9144med.jpg

Natomiast do porownania wspolnie wybralismy nastepujace woski

d77c67fcc3c8f2c3med.jpg

Co do aplikacji wosku z SG , banalnie prosta jak i samo docieranie nie sprawiało żadnych problemów z ciekawości na lusterku pozostawiłem wosk równo na godzinę i dotarcie go było bardzo proste :)

Rożnicy w przyciemnieniu lakieru nie zauważyłem tak samo jak w kropelkowaniu wszystkie kropelkuja bardzo podobnie

Kropelki na wosku SG

4c8695148ca872e3med.jpg

Zymöl

eaba99050adb3463med.jpg

DoDo

fab2e98a5fa751fcmed.jpg

Obecnie dystans jedynie 80 km od aplikacji i nie było mycia,napewno będzie na dniach wiec zobaczymy wpływ pian i szamponów

• 3 months later...

Będzie jedna pojemność - 100ml, jest to pierwszy tego typu wosk w naszej ofercie także wszystko jest dla nas nowe :), ze względów formalnych wprowadzenie produktu trochę się opóźnia, ale na bieżąco będziemy Was o wszystkim informować.

• 5 months later...