Jump to content

Zasilanie pianownicy z koła zapasowego

Barista

Recommended Posts

Witam w moim poradniku,

testowałem różne systemy zasilania pianownicy z koła zapasowego i aktualnie posiadany jest idealny. Do całego systemu nakłoniły mnie prace Faraona, za co Mu składam wielkie dzięki. A zatem do rzeczy ;-)

Tak samo jak Faraon zamontowałem kątowy wentyl motocyklowy, z tym że do mojej Glorii.

Pierwsza zmiana to zastosowanie węża w oplocie z tworzywa, co zapewni utrzymanie go w czystości, zwłaszcza jak się jeździ na bezdotyk miejski. Do węża gumowego łatwiej przykleja się brud, a wąż spiralny od kompresora ciągnie się i może rysować lakier podczas kręcenia się przy aucie.

Początkowo używałem końcówki prostej i zaciskanej, ale pojawiły się problemy z zaciskaniem, uciekaniem powietrza, a wiadomo każdy litr powietrza na bezdotyku liczy się potrójnie ;-).

Zakupiłem przedłużkę gumową 15 cm, odciąłem część z wentylem, założyłem łącznik do węży 6mm i z jednej strony gitara. Z drugiej strony zamontowałem metalową przedłużkę kątową, z której odciąłem oczywiście końcówkę z wentylem. To było dobre posunięcie! Podczas nakręcania węża na koło praktycznie nie ma upływu powietrza.

W międzyczasie pojawił się pomysł zamontowania zaworku na wąż, aby początkowo trochę redukować ciśnienie (pompuję dojazdówkę do 4,8) i początkowo leci za dużo powietrza i otwiera bezpiekę. Po dokładnym sprawdzeniu systemu w domu okazało się, że zaworek puszcza trochę powietrza bokiem, a my sobie na straty nie możemy pozwolić.

Przy okazji zakupów w sklepie wysyłkowym tak na wszelki wypadek zakupiłem szybkozłączkę. Nadeszła chwila na jej montaż - pozwoliła mi na szybkie rozłączenie systemu w przypadku pilnego rozłączenia.

Pod czarną taśmą izolacyjną kryją się trytyki, wkrótce jak zakupię koszulki termokurczliwe w kolorze czerwonym to będzie jeszcze eleganciej :D

Wczoraj testowałem cały system po modyfikacjach i z całą pewnością mogę stwierdzić, że się sprawdza, szybko montuje i czyści szmatką wąż po pianowaniu.

DSCN9698.JPG.869d43be9fe779cb292d65290423aa81.JPG

DSCN9694.JPG.87eb384d188ba28af750a22d468758fd.JPG

DSCN9697.JPG.03f19290714b552fee5831e9db9de8c0.JPG

DSCN9700.JPG.6c65993b5d32de25fb196345cbe4c0a8.JPG

DSCN9699.JPG.79ce69eb92ba2e3bb5dbb72511629fcc.JPG

DSCN9695.JPG.57fae78f9dd000bd43dfd68ed3ab903a.JPG

Fancivi, dzięki.

Głównie myję wybrakowane auto (nie mam dachu :D ) i w zupełności wystarcza 1 litr roztworu, na inne auto wlewam 1,35 i też styka. Zasilanie z koła pozwoliło wlewać więcej chemii do zbiornika. Mam w zapasie używanego 2 litrowego Marolexa, szukam tylko przedłużki dyszy 15, żeby zamontować filce z Glorii. Raport wkrótce.

Dzięki, dzięki, ale to pomysłodawcą jest Faraon i dla Niego należą się oklaski, ja tylko rozwinąłem Jego pomysł, aby było idealnie. Zazwyczaj na bezdotyku jest pusto, bo jeżdżę w nocy, ale jak jak już ktoś się trafi, to wygląda na mocno zdziwionego :-).

W kwestii filmu, to może dziś wieczorem jakiś powstanie.

• 3 weeks later...

Trochę późno, ale lepiej późno niż wcale. Wyjazd na salon do Paryża nie przyspieszył realizacji filmu.

Odnośnie tematu:

woda ciepła 1,25 l

piana śledziowa 40 ml.

czarna wkładka z filcami

Nie jest to piana "filmowa", ale uzyskuję zdecydowanie lepszy efekt mycia niż wlewając 50 ml do 1,25 wody, piana była wtedy chyba zbyt sucha.

[ Komentarz dodany przez: rychu: 7 Październik 2014, 13:20 ]

https należy zamienić na http

• Super 1

• 5 weeks later...
  • 4 months later...

pianownica-zapasowka.jpg

Spróbowałem patentu z dojazdówką ale coś mi nie wyszło. Całe ciśnienie ucieka przy wentylu koła. Co zrobiłem źle?

Nie zrobiłem jeszcze dziury w pianownicy. Przy standardowym wentylu jakiego wiertła powinienem użyć żeby było wystarczająco ciasno i dało się przełożyć wentyl? Wkłada się go od środka?

Zależy jaki masz wentyl. Jedne wkładasz od środka i nakrętka jest na zewnątrz, a drugie wkładasz od zewnątrz i nakrętka idzie od środka. Powietrze Ci ucieka z koła, bo masz końcówki do pompowania nakładane z kiepskim trzymakiem. Lepsze są zaciskane, a najlepsze są nakręcane. Przy nakręcanej ucieka minimalna ilość powietrza, a potem już ani grama. Tak samo jak założysz tą końcówkę na opryskiwacz to przy machaniu będą delikatne ruchy i powietrze też będzie uciekało. Warto zamontować dodatkowo szybkozłączkę, żeby móc odpiąć pianownicę bez strat powietrza z koła.

Zawór mam taki: http://www.gruszka2005.pl/p922,zawor-be ... sztuk.html

Znalazłem już odpowiedź jak duży musi być otwór ale nie wiem czy ten wentyl będzie dobrym wyjściem.

Innych końcówek w sklepie ogólnobudowlanym nie mieli. U Gruszki też nie mogę znaleźć skręcanych.

Wentyl zły, typowy wciskany do kół.

potrzebujesz to x 2 sztuki

http://www.gruszka2005.pl/p650,przedluz ... 80-mm.html

i to

http://www.gruszka2005.pl/p441,zawor-al ... -3-mm.html

warto to

http://skleptechniczny.pl/koncowki-do-w ... p4740.html

i łącznik do węża 6 mm, ale to chyba masz

I łączysz to wszystko w system, będzie działać.

Rozcinasz przedłużki jak najbliżej części męskiej, nadziewasz na to łącznik 6 mm, do tego montujesz końcówkę swojego węża. Z drugiej strony do końca swojego węża montujesz większy element szybkozłączki. Z drugiej przedłużki odcinasz też przy męskiej końcówce, doczepiasz do tego mniejszy element szybkozłączki. Wentyl montujesz w pianownicy i nie ma ch..a w wsi, musi działać idealnie :ad:

• Lubię to 1

Spóźniłeś się o 5 dni. Właśnie wtedy był Prima Aprilis.

A tak na serio. Bozia 2 rączki dała? Pewnie dała, więc robisz to wedle mojej instrukcji. Linki masz podane. Wszystko opisane i działa u mnie doskonale.

Koszt gotowego węża razem z wentylem, który należy samodzielnie zamontować w pianownicy to 130 złote, razem z przesyłką paczkomatem do Ciebie. Czas wykonania to około 7 dni.

Tak się zastanawiam czy nie taniej i nie lepiej wyjdzie zasilić pianownicę z pompki samochodowej z zapalniczki.

U siebie mam taki zestaw:

- Marolex 2000 + ukryty wentyl (ok 20zł za 4szt)

- pompka na 12V z Biedronki - chyba ok 20-30zł - z 2 letnią gwarancją :D

- dodatkowy przewód/linka - chyba ok 8m - jakiś zwykły umożliwiający przesłanie 220V

- dodatkowy przełącznik umożliwiający włączenie/wyłączenie pompki - 5zł

Marolexa pompuję tylko raz na początku pianowania, a potem ciśnienie utrzymuje już pompka.

Użytkuję już 2 rok i nie mam zamiaru zmienić na nic innego :good: