Skocz do zawartości

Zielone BMW prezesa czyli e60 530d

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :-] chciałbym przedstawić kolejną relacje z małego odszczurzania :) Tym razem do garażu wjechało BMW e60 z przebiegiem blisko 300tyś, auto wymagało gruntownego czyszczenia w środku a z zewnątrz miało być "małe" odświeżanie lakieru, co poźniej się okazało podczas prać że one step tutaj nie zdziała nic :mrgreen: Auto umyte w poniedziałek wieczorem i czekało w garażu na następny dzień gdzie spędzałem po ok 10 godzin do soboty w południe :cry: tymczasem przechodzę do użytej chemii:

Mycie

Pianownica Marolex Master 2000 (1 filc, niebieska dysza, 50ml na litr wody piana Shiny Garage i APC cyclone)

2 wiadra, szampon Mr pink chemical gays,

Smoła: prickbort MAC

Iron X

Glinkowanie: Fioletowa glinka hard

Rękawica flexi wełniak

Osuszanie ręcznik waflowy poorboys i flaffy

Lakier:

Pasty:

Menzerna FG400, pf2500, ff3000.

Pady:

Boll 75mm biały, żółty

Flexipads: Żółty 135mm, biały 135mm

No name: biały i pomarańczowy, czarny waflowy

3M: żółty, niebieski 150mm

Taśma zabezpieczająca Blue dolfhin i boll

IPA (1:1) z wodą destylowaną i zmywacz sylikonowy

Narzędzia:

K2 Pro

Miernik Grubości Lakieru

Metalohalogen 2x230W , Latarka Cree

Zabezpieczenie

Szyby: Rain X

4Nano lack protect 3D

Felgi i opony: tenzi enjee, 4nano rim cleaner, Iron X , megs endurance

Końcówki wydechu: Autosol do aluminium

Wnętrze:

APC predator

Niesen Tap

APC cyclone

Różne szczotki i pędzelki i tona mikrofibr

Skóra zabezpieczona sonus leather conditioner

Zdjęcia przed myciem:

8atzbz6iK5s_CA_XpsqB-MrXkwzanZH6NHUfOC3XCNQ=w783-h587-no

DSC_4024.jpg

DSC_4025.jpg

DSC_4021.jpg

DSC_4022.jpg

7G1lI2vSa6CqfGS5e1k_NBtrF3CHgHt0n1bmMh1k2TU=w292-h218-p-no

Aplikacja iron x'a i jeszcze tak 6 razy :?

DSC_4030.jpg

Widaj jak wcześniej była szorowana, chyba dłutem :idea:

Jazda pod garaż i patrzymy z czym mamy do czynienia:

DSC_4033.jpg

DSC_4036.jpg

Szyby też troche brudne :evil:

DSC_4039.jpgDSC_4041.jpgDSC_4042.jpg

Teraz trochę zdjęć wnętrza:

DSC_4043.jpg

DSC_4044.jpg

DSC_4045.jpg

DSC_4046.jpg

DSC_4047.jpg

DSC_4048.jpg

Odpalamy lampy:

DSC_4055.jpg

DSC_4052.jpg

DSC_4053.jpg

DSC_4056.jpg

DSC_4071.jpg

DSC_4075.jpg

Widać że wesoło nie jest, zmartwiony zabrałem się do roboty gdzie na niektórych elementach dał rade pf2500 na żółtym 3M, lecz reszta była na prawdę w kiepskim stanie. Pierwsze próby:

DSC_4054.jpg

DSC_4058.jpg

DSC_4062.jpgDSC_4064.jpg

DSC_4069.jpg

Jakoś to szło fg400 dość ładnie wycinała najgorsze elementy, potem pf2500 na żółtym 3M i jak była potrzeba dodatek ff3000.

Za wnętrze zabrałem się w piątek i siedziałem do 23:30 niektóre zdjęcia:

DSC_4090.jpg

DSC_4092.jpg

Fotele przednie były najbardziej brudne gdzie wymagały podwójnego czyszczenia. W sobotę wróciłem aby dokończyć auto i oddać właścicielowi :) Końcowy efekt:

DSC_4094.jpg

DSC_4095.jpg

DSC_4096.jpg

DSC_4097.jpg

DSC_4099.jpg

DSC_4100.jpg

DSC_4101.jpg

DSC_4102.jpg

DSC_4103.jpg

DSC_4104.jpg

DSC_4110.jpg

DSC_4112.jpg

DSC_4107.jpg

DSC_4105.jpg

DSC_4106.jpg

DSC_4109.jpg

DSC_4114.jpg

DSC_4115.jpg

Trochę grubszych rys zostało szczególnie te pionowe i poprzeczne na tylnej klapie co widać na zdjęciu, ważne że udało się porządnie odświeżyć zmatowiałą powłokę i auto nabrało blasku. Tym razem miałem trochę problem przy powłoce 4nano ponieważ za każdym razem po przetarciu mikrofibrą robiły się mazy na niektórych fragmentach po 3 komponencie także chyba za grubo poleciałem z powłoką :oops: Na całe auto poszło ok 35ml. Do następnego :ad:

Fajny kolor do odszczurzania a było co robić na tym egzemplarzy potwierdzającym regułę, że w PL znaleźć niekombinowaną e60 to wyzwanie. Przynajmniej opony ma porządnej firmy bo ostatnio widziałem wybujańca z Audi A6, ktory miął chińską felgę wzór "er osiem" z 19 albo 20 cali i na to założone opony, które nazwać budżetowymi to byłby komplement. Aż żal patrzeć jak te modele popadają w ruinę przez takich druciarzy i cebulaków.

Pit_Krk, zrobione :o Wszystko przez to że juz myśle o kolejnej do zrobienia e46 330d.

diablo228, poprawie się i będzie glinka, fajna piana, pędzelki i syte 50/50, ciężko robić zdjęcia przy takiej temperaturze i zmęczeniu jakie wychodzi z poprzednich dni :!::roll:

Auto było dość mocno eksploatowane i dlatego tak wyglądało :dontknow: co połtora miesiąca wymieniany był olej :evil:

Ale się czepiacie :thumbdown:

Niech każda osoba tu komentująca wrzuci choćby taką relacje to będzie fajnie i będzie co oglądać. Ja otwarcie mówię, że nie mam czasu nawet ostatnio auta umyć, a co dopiero siedzieć tyle czasu przy aucie. Widać, że jeszcze rysy pozostawały, ale znając niestety rzeczywistość to za pół roku to auto będzie wyglądało gorzej niż przed robotą jeśli właściciel nie będzie uświadomiony. Z ciekawości ile auto ma nalatane? Bo wnętrze nawet po czyszczeniu wygląda na mega umęczone :o

Chyba jedynie lakierowanie by im pomogło. Co do pracy to fajnie, że ci się chciało, auto na pewno teraz zwraca uwagę :good:

Osobiście widziałem gorsze po mniejszym przebiegu ale w sumie jak się zrobiło 300 tyś w 4 lata to nie ma się co dziwić auto caly czas jeździło

Gorsze z mniejszym ale chyba tak samo realnym.

Śliczny kolor auta :good:

Relacja może nie najwyższych lotów ale sporo gorszych w tym dziale próbowało lądować ;)

Róznica spora miedzy tym co bylo ale... :mrgreen:

Ogolnie mówiąc to typowe auto sprowadzone z zagranicy lecz trzeba dodac ze od araba albo turka a polacy kupuja za pol darmo z przebiegami 300-400tys

a Twoj ile ma przebiegu? 100tys z groszem? :mrgreen: