Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kupiłem ostatnio od handlarza BMW e36 Compact '94 w kolorze Alaska Blau. W momencie kupna lakier dla mnie (czyli laika, z lupą nie chodziłem) wyglądał jak z salonu. Niestety stopniowo, z czasem zaczęły wychodzić różne zarysowania, odpryski, obdrapania i w ciągu miesiąca powyłaził wszystkie defekty karoserii.

Chciałbym uzyskać taki sam efekt jaki był z tymże chciałbym go również utrwalić.

Nie mam kasy na lakierowanie całego auta a z tego co widziałem efekty po turtle wax color magic są one bardzo zadowalające - pomijając trwałość. Woskowałem auto wczesniej woskiem z autolandu ale nie maskował zbyt dobrze uszkodzeń lakieru.

Czy po zrobieniu całej karoserii turtle waxem color magic i poprawieniu tego porządnym woskiem poprawi się trwałość/czas utrzymania się ?

Nie znalazłem żadnego innego produktu z górnej półki który poradziłby sobie z takimi uszkodzeniami dlatego pisze o TW color magic natomiast jestem otwarty na propozycje.

Poniżej zamieszczam zdjęcia defektów lakieru, bedą one ponumerowane aby można było sie odnieść w dyskusji do konkretnego defektu.

1.

IMG_1588.jpg

IMG_1589.jpg

2.Tutaj widac nie tyle rysy co takie "wybrzuszenia"/"płynną" nierówność lakieru

IMG_1590.jpg

IMG_1591.jpg

3.

IMG_1592.jpg

4.

IMG_1593.jpg

5.

IMG_1596.jpg

IMG_1598.jpg

6.

IMG_1600.jpg

7.

IMG_1602.jpg

8.

IMG_1603.jpg

9.

IMG_1606.jpg

IMG_1608.jpg

10.

IMG_1609.jpg

IMG_1610.jpg

11.

IMG_1611.jpg

12.

IMG_1613.jpg

IMG_1614.jpg

13.

IMG_1616.jpg

14.

IMG_1619.jpg

15.

IMG_1621.jpg

IMG_1623.jpg

16.

IMG_1624.jpg

17.

IMG_1625.jpg

18.

IMG_1629.jpg

19.

IMG_1631.jpg

Posted

Witaj

Na większości zdjęć niestety ale łuszczy się klar (bezbarwna warstwa lakieru) a na to tylko lakierowanie pomoże. Możesz pobawić sie w zaprawki zestawem z kolorem bazowym i bezbarwnym...

Posted

nie chcę się bawić w zaprawki bo efekty takich operacji nie są zadowalające - wolę włożyc w to trochę swojej pracy i go woskowac nawet i 20 razy bo efekt będzie lepszy ;) .

Te odchodzące fragmentu klaru da sie jakoś spolerować jakąś pastę tak żeby nie było tego widać?

No i ponawiam pytanie czy TW Color Magic + jakiś lepszy wosk da bardziej trwały efekt?

Posted

mbi, ja wyskubiesz te placki klaru to bedziesz mial rzucajace sie w oczyc placki bazy. Tego nie ukryjesz pod woskiem. Odchodzacy klar to nie rysa na którą polozysz aio. Jal cos jest do lakierowania to nic z tym nie zrobisz. Owszem możesz na to polozyc ale efakt napewno nie będzie zadowalający. A zolwia to lepiej schowac do akwarium. ..

Posted
Te odchodzące fragmentu klaru da sie jakoś spolerować jakąś pastę tak żeby nie było tego widać

Możesz nałożyć bezbarwny i dopiero spolerować, bez tego nic nie zyskasz a może i wytrzesz lakier bazowy...

Posted
wolę włożyc w to trochę swojej pracy i go woskowac nawet i 20 razy bo efekt będzie lepszy

Nie wiedziałem że to tak działa! idę nawoskować samochód 100 razy i będzie jak nowy z salonu.

Głębokie przetarcia trzeba oczyścić, zrobić zaprawki i polerować. Miejscowe ubytku claru... cóż - ja tu nie widzę żadnego rozwiązania.

Generalnie pachnie mi to mocno spapraną robotą lakierniczą; być może na całym samochodzie.

Posted

Nie znalazłem żadnego innego produktu z górnej półki który poradziłby sobie z takimi uszkodzeniami dlatego pisze o TW color magic ...

No tak, dlatego Turtle Wax Color Magic to najpopularniejszy i najczęściej stosowany środek u nas na forum :)

Posted

Nie złe rzeczy tu czytam, mbi, to nie jest takie proste, jest możliwość miejscowego pomalowania klarem na jakichś ubytek, pózniej wyprowadzenie to na w miare ładny i nie widoczny sposób, ale musi to zrobić naprawdę lakiernik który ma zmysł i lubi to robić a nie uczony z broszurki... Tłumaczyć raczej się nie opłaca bo z tego co widzę nie zrozumiesz po za tym za długo by zeszło.

A tak color magic jest rzeczywiście magic :D

Posted

Ja u siemie na nadkolu iałem rdze. Dałem lakiernikowi do pomalowania ale po pół roku znów wyszła. Postanowiłem pobawić się sam. Kiedys miałem kupiony zestaw naprawczy do odprysków od kamieni :-] podklad baza i klar. To było w takich jakby markero-korektoro-lakierach do paznokci ;) mozna było miec pedzelek lub mazaj zależnie co sie otworzyło. Papierem zjechałem do podkladu obszar ok 3cm na 5cm. Cieniutko podklad i cieniutko kolor (czarny) za to grubiej bezbarwny. Potem bezbarwny zeszlifowałem papierkiem 2500 na równo z bezbarwnym na nadkolu i wszystko przeleciałem na polishu UC. Żałuję ze nie mam fotek bo różnicy z 1metra widać nie było ;)