Jump to content

Problem z Paint Detectivem.

Recommended Posts

Witam, wczoraj dałem miernik koledze żeby sobie auto sprawdził ale okazało się że urządzenie z jednym przyciskiem go przeroslo i coś poprzestawiał. Miernik zamiast pokazywać np. 120um pokkazue wartości np. 4,5 lub 7,8um. Ktoś się spotkał z czymś takim?? Dodam że jestem na wyjeździe i nie mam pytek do kalibracji.

Hehe, a moim zdaniem to Ci kolega tylko jednostkę zmienił z "Microns" na "Mils" i miernik wszystko pokazuje jak należy. Pewnie w dolnym prawym rogu zamiast "um", masz: "mil". Żeby powrócić do mikronów: Włącz miernik, potem przytrzymaj przycisk aż poprzez OFF dojdziesz do pierwszej opcji "UNIT", puść przycisk...i już ;).

BTW. 1 mil to 1/1000 cala, więc 120 um to ok. 4,7 mil, 200 um to ok. 8 mil itd. itd., więc pomiary są OK.

Sucre, też tak miałem ;) pożyczyłem koledze do oględzin auta i otrzymałem rozkalibrowany ;) podejrzewam w moim przypadku jak i Twoim, koledzy mierząc lakier przytrzymali za długo przycisk i zrobili kalibracje miernika na lakierze :P u mnie akurat pokazywał 60/70 um na moim lakierze gdzie powinno być 130/140 um ;) miernik pokazywał tylko błędnie Fe, nFe było w normie ;)

Sucre, a ha. Wartości były bardzo zbliżone, więc pomyślałem, że nie przypatrzyłeś się dokładnie jaką masz aktualną jednostkę (będąc pewnym, że masz um), a wskazywane wartości były bardzo podobne do tego co się dzieje przy przypadkowej zmianie ;).

Jak Ci się spieszy to możesz zrobić "druciarską" kalibrację na miejscu. Jak? Wykorzystaj jakąś nieutlenioną powierzchnię stalową, jako zamiennik płytki, np. zimną tarczę hamulcową (błąd będzie bardzo mały), a w domu poprawisz na płytkach :).