Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jako że w przyszłym tygodniu stanę się posiadaczem wyżej wymienionej polerki mam kilka pytań odnoście padów służących do nakładani cleanerów i politury , już wcześnie pojawił się temat ale dotyczący polerek DA dlatego chciałbym zasięgnąć waszej rady odnośnie padów pod polerkę rotacyjną i samą technikę.

Odnośnie samych padów w co najlepiej zainwestować :

1. Flexipads Finishing Pad (zółty) 135mm i 80mm

2. Flexipads Ultra Miękki Pad (czerwony) 80mm do miejsc mniej dostępnych

3. Monster Shine - czarny gładki 150mm+ 80mm

4. LIQUID ELEMENTS V1 AG2 150 mm

5.URBAN HONEY COMBination CZARNA 150mm

6.FLEXIPADS SOFTOUCH WAFFEL czarna 145mm i 85mm

7.URBAN GĄBKA POLERSKA FINISHING WAFLOWA 150mm

Jest jeszcze wiele innych które trafiają się na forum lecz mając do wyboru którąś z powyższych co byście polecili no chyba że żadna się do tego nie nada .

Pytanie ostatnie to sama kwestia nakładania cleanerów oraz politury na jakich obrotach powinno się nakładać cleaner a na jakich politurę oraz jakie stosować ilości czy np 3-4 kropki wielkości ziarnka grochu na suchą gąbkę czy należy ją delikatnie zwilżyć wodą przy pierwszym nałożeniu nim gąbka nasiąknie pastą , pracować na wcześniej wydzielonym fragmencie na docisku czy raczej maszyna powinna delikatnie jeździć po powierzchni , pracować do momentu aż zniknie cała zaaplikowana pasta czy może pozostać delikatna mgiełka którą zbiorę mikrofibrą .

Posted

Też mam EPL11 i cleanery nakładam max na 2 biegu. Rozprowadzając uprzednio na 1. Zwilżanie przy cleanerach jest bez sensu. Przy pierwszym nałożeniu nałóż troszkę więcej (ale bez przesady), rozprowadź paluchem, a potem już 3 - 4 "groszki" i jazda kawałek po kawałku :ad:

Co do gąbek, to każda finishowa od biedy się nada. Jeśli do samych cleanerów/politur odpuść sobie mały rozmiar, szkoda kasy.

Z w/w miałem 5 i 7. Obie ok.

Jednak moimi faworytami są niebieska lub czarna 3M lub czarna, płaska WWL.

Posted

Dzięki kolego za szybką odpowiedź , gdybyś mógł mi jeszcze powiedzieć jak w kwestii docisku maszyny do podłoża czy stosujesz nacisk który ma za zadanie utrzymać tylko polerkę (delikatny) czy raczej wskazane jest większe dociśnięcie maszyny co do gąbki WWL czy chodzi może o Wet Wet Look - Ventura Pad 135mm .

Posted
co do gąbki WWL czy chodzi może o Wet Wet Look - Ventura Pad 135mm .

tak

jak w kwestii docisku maszyny do podłoża czy stosujesz nacisk który ma za zadanie utrzymać tylko polerkę (delikatny)

Bez zbytniego docisku, tak średnio bym powiedział ;)

Posted

nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie czy można za pomocą tych gąbek nakładać sealant, jeśli tak to czy procedura podobna 1 max 2 bieg +3-4 ziarnka sealantu .