Jump to content

Odprysk z farby olejnej na lakierze, usuwanie

Recommended Posts

Posted

Witam forumowiczów,

Mam następujący problem, kilka dni temu w wyniku własnej głupoty i pośpiechu zahaczyłem lekko o bramą swoim samochodem. Jest minimalne wgniecenie na nadkolu, ale nie to jest problemem. Przy nadkolu na karoserii pozostał odprysk z farby olejnej z bramy. Nie mogę go za bardzo zdrapać. Farba jest dość jaskrawa i ohydnie odznacza się na ciemnym lakierze. Jak mogę to usunąć z karoserii bez zniszczenia jej? Jakie środki polecacie? Chętnie z linkiem do sklepu na pw lub po prostu nazwę czegoś łatwo dostępnego. Rozumiem, że izopropanol odpada bo zniszczy lakier, a tylko to chyba w tej chwili w domu mam co mogłoby takie coś usunąć.

Będę wdzięczny za każdą pomoc,

Pozdrawiam

Posted

Jesteś pewien, że Izopropanol nie zniszczy lakieru? Mogę bez problemu spróbować wytrzeć te miejsca i nie zostaną żadne plamy jak po rozpuszczalniku? To fabryczny lakier, stara toyota carina e z 96. Dlatego chciałbym, żeby to po prostu wyglądało. Po usunięciu farby zastanowię się jak zabezpieczyć blachę, gdzie będą rysy. Teraz Ciężko stwierdzić bo rysy są z tej farby. Wieczorem wrzucę zdjęcie, ale niestety mam tylko komórkę i pewnie słabo to wyjdzie.

Posted

Użyj rozp.nitro i zejdzie napewno;) lekko zwilz szmatkę przetrzyj,a jeśli zostaną mazy zwilz czysty kawałek szmatki i przetrzyj ;) Jeśli będziesz tylko przecierał lakieru nie uszkodzisz. Ja sam mylem cale Vito tym rozp jak sciaglem naklejki