Jump to content

Czym zmyć wierzchni lakier?

wojan

Recommended Posts

Cześć! Mam taki problem, otóż niedawno kupiłem nowy samochód, czarny, jednak spoiler i listwy boczne były bordowe, a zderzaki czarno-szary chropowaty mat. Po bliższym przyjrzeniu się, na listwach i spoilerze miejscami przebijał czarny kolor. Zamoczyłem wacik w uniwersalnym rozcieńczalniku, przejechałem parę razy i cała bordowa powłoka zeszła, ukazując pod spodem ładny czarny lakier. Po dwóch paczkach wacików, butelce rozcieńczalnika i trzech godzinach pracy udało mi się przywrócić im oryginalny kolor. Dzisiaj spróbowałem to samo ze zderzakami. Pod czarną wierzchnią warstwą ukazała się dość gruba bordowa, a pod nią znowu oryginalny czarny lakier.

I teraz moje pytanie: czym najlepiej zetrzeć te dwie wierzchnie warstwy nie uszkadzając oryginalnego lakieru? Patrząc na to ile czasu zajęło mi doprowadzenie listw i spoilera do porządku mam wrażenie, że na jeden zderzak będę musiał poświęcić co najmniej kilka dni. Nie wspominam już nawet o ilości potrzebnych wacików. Próbowałem robić to starą koszulką, jednak strasznie szybko "zapycha się" i przestaje cokolwiek pomagać.

Spróbuj Nitro. Jest delikatniejszy i przede wszystkim nie uszkodzisz zderzaka, listew i spoilera. Widocznie ktoś malował elementy, o których mówisz sprayem. Możesz użyć do tego jakieś tańszej microfibry. Nitro również nie powinno usunąć ci "oryginalnego" czarnego lakieru, ale zrób próbę w niewidocznym miejscu. Miałem podobny problem u siebie.

Udało mi się zmyć większość maczając pędzelek w rozcieńczalniku i "maziając" po zderzaku, a później tylko wycierałem wacikiem.

Zmyjesz wszystko i zobaczysz pięknie porysowany zderzak 8-)

Wolę mieć porysowany ale pod kolor nadwozia i wtedy coś kombinować Megsem UC niż jeździć z szaro-czarnym chropowatym :D