mario704 Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 pawelkoralus, Jak nie masz audiofilofskich zapędów to po co ci car audio inne bass musi trząś w aucie?.Trzeba bylo pójść w Hertza esk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelkoralus Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Witam. Nadszedł czas ogarnąć "finalnie" moje wozidło Po ponad roku zabawy z detailingiem zdecydowałem się na krok dalej, niż tylko ogólne mycie i czyszczenie Ibizy. Zima niestety nie rozpieszczała mnie z czasem potrzebnym do pielęgnowania Seata, przez co jakakolwiek powłoka ochronna zniknęła czy też plastiki zmieniły kolorek na bardziej szarawy. Zanim przedstawię pełną relację z tych zabiegów pragnę podziękować wielu osobą z tego forum które uświadamiały mnie w swoich poczynaniach ( w szczegóności Pan Miyagi oraz Karol zz ShiningCar ) Całość prac była rozłożona na kilka tygodni, ale udało się to zlepić w jedną całość 1. Mycie Relację zaczynam od standardowej inspekcji Już ogólnie widać że nie jest najlepiej, dodatkowo kilka detali Szperając po schowkach znalazłem takie skarby Wyciągam swoich niektórych pomocników ...oraz przedstawiam mój najnowszy nabytek Karcher K4 Compakt, prezent od Teściowej Dodatkowo widok którego dawno zapomniałem Zaczynam mycie na dwa wiadra, szampon Shiny Garage plus rękawica Megs'a Spłukiwanie i lecę z detalami, APC od 4nano plus pędzelek Felgi dostały końcówkę Tenzi Prix Syfy w postaci asfaltu czy smoły zwalczam prickbort 124 Klasyczne mycie szamponem Shine Garage Zanim zabrałem się za środek, miałem pewien niedosyt że jednak syfki mogły lepiej zejść, dodatkowa porcja Shine Garage Iron Off Końcówce też się dostało Czas na suszonko wraz z Monster Shine Fluffy Ogarniam środek Odkurzanie, apc 4nano plus dressing Gumy dostały Nielsen Choice Plastiki zewnętrzne KOCH Chemie Przed wjazdem do dziupli spojrzenie na zapuszczony lakier Dziupla i jazda z glinką 2. Korekta Korekte lakieru zrobiłem w profesjonalnej firmie, nie zdecydowałem się na własnoręczną korekte ze względu na zerowe doświadczenie w tym temacie. Polerka zdecydowanie odświeżyła lakier, do usunięcia były pozostałości po nieudelnej "korekcie" od mechanika samochodowego... W międzyczasie wypadł mi przegląd Ibizy. Do zrobienia wyszło, światło stop lewe, żarówka prawy przód, podświetlenie tablicy rej, tłumik Dodatkowo Ibiza przeszła przegląd klimatyzacji, pomimo że nie jeżdze na klimie 3. Powłoka Po odebraniu wozidła zabieram się za odpowiednie przygotowanie pod nałożenie powłoki kwarcowej. Już wcześniej zapowiadałem takowe zmiany czyli zrezygnowanie z wosku na rzecz powłoki Wybór padł na zestaw CarPro CQUARTZ UK EDITION z dodatkowym QuikDetailerem RELOAD w specjalnej wersji, dedykowanej do CQuartz UK Edtion Od odebranie Ibizy aż do nałożenia powłoki minął tydzień, także musiałem pewne czynności powtórzyć, co wcale mnie nie zmartwiło W międzyczasie doszła skromna paka po polerce Pianowanie z użyciem Mr. Foamer + piana aktywna Shiny Garage Fruit Karcher w ruch i od razu praca wydaje się łatwiejsza Blink jako APC, pędzel w dłoń i detale Felgi otrzymały sporą dawkę 4nano Rim Cleaner+ Bardzo fajny środek o żelowej konsystencji Prickbort 124, tak dla pewności Ponowne mycie plus suszenie Środek jeszcze raz ogarnięty jak należy Uszczelki odżyły dzięki Einszett Gummi Pflege Stift Zabezpieczenie plastików wewnętrznych Zymol Vinyl Conditioner Natomiast na plastiki obok progów i boczki drzwi Nielsen Choice Spłukane felgi i wyschnięte po zastosowaniu Rim Cleaner, bez pędzelków czy jakiegokolwiek wycierania Zabezpieczenie detali naturalnie Detail od zymol'a Wpadł nowy zapaszek od california scents Przed wjazdem do dziupli sprawdzenie odpowiedniej temperatury Zestaw CarPro CQuartz UK Edition Kit Pack już otwarty i czeka na aplikację Najpierw jednak oczyszczenie lakieru za pomocą Novol PLUS 780 Silicone Remover Jak tylko mogłem starałem się to robić dokładnie, może aż za bardzo Zestawik gotowy do działania Dla pewności jeszcze odpaliłem filmik z YT pokazujący prawidłową aplikacje Pierwsza warstwa nałożona. Na nałożenie kolejnej warstwy przyjdzie mi czekać całą noc. Dodatkowo zabezpieczyłem plastiki zewnętrzne, również powłoką kwarcową Car Pro CQuartz DLUX Również i tutaj najpierw powierzchnia została odtłuszczona a następnie zaaplikowana powłoka Pierwszy dzień pracy dobiega końca. Drugi dzień rozpoczynam od nałożenie kolejnej warstwy CarPro CQuartz oraz kilku pomniejszych czynności Po Drugiej warstwie zostaje mi jeszcze ok. 15ml Szykuje się trzecia warstwa przed sezonym zimowym Na szybę leci zasłużona wlepa, najpierw odtłuszczanie potem klejenie Szybkie przetarcie szyb AutoGlym Fast Glass końcówka wydechu Meguiar's Endurance na oponki Małe odświeżenie dzięki CarPro Reload 3. Pranie foteli Długo wyczekiwane mycie foteli się spełniło, na urodzinki otrzymałem odkurzacz piorący Karcher SE 4001 Special zabieram się do pracy Fotele usyfione, pomimo tego że co dwa tygodnie są odkurzane a w środku staram się zawsze zachowywać czystość Kanapa tylna ucieka Aż takiego syfu się nie spodziewałem Zabieram się za wykładzinę oraz fotele przednie Zdecydowanie w tym sezonie zrobię jeszcze jedną rundkę z fotelami, na obecną chwilę efekt jest zadowalający 4. Odświeżanie komory silnika Silnik nie ruszałem przez wiele miesięcy, jego stan oceńcie sami Po przeczytaniu wielu wątków dot.mycia silnika jednak nie decyduje się na jego własnoręczne mycie. W zamian w ruch idzie APC+Pric+pędzel, zabezpieczam plastiki Koch Dodatkowo przeczyszczam zamek na klapie, zabezpieczam Białym Smarem 5. Sesja Na koniec kilka szczegółowych zdjęć, teraz widzę że jednak na fotach nie jest to samo co na żywo Całość prac zajęła mi bagatela 3 miesiące, gdzie na początku napisałem skromne kilka tygodni Niestety czasu w sezonie ślubnym jak na lekarstwo. Ciesze się jednak że obecnie Ibiza jest zabezpieczona jak należy. Mogę zaprezentować z czystym sumieniem kropelkowanie po przejechaniu ponad 2000km. Krople dzięki uprzejmości CarPro CQuartz UK Edition Kit Pack 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kskej Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Fajna praca, fajna Ibiza - miałem w tym samym kolorze czemu nie zdecydowałeś się na PA, a zamiast tego kupiłeś Mr. Foamera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian1504 Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Słowa uznania za super wykonaną pracę Efekt końcowy mówi sam za siebie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haks Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Bardzo przyjemnie się ogląda! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelkoralus Opublikowano 27 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Dziękuję wszystkim którzy aktywnie w temacie oraz poprzez PW wspierali mnie w projekcie Ibizy W dniu dzisiejszym Seacik zmienił właściciela. Wiedza z tego tematu na pewno nie pójdzie na marne, a następny projekt zamierzam pieścić jeszcze bardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keza Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Trzeba trzymać kciuki, że nowy właściciel będzie się godnie opiekował Twoim projektem. Wiedza zaprocentuje na pewno, patrząc na Twoje relacje wierzę że nie obniżysz lotów. Z drugiej strony ciekawi mnie co zawita do Twojego garażu? Życzę dużo wytrwałości przy nowym aucie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Cześć! Z góry przepraszam za odkop, ale czy jest szansa, że wrzucisz ponownie zdjęcia z pierwszych trzech stron tematu? Pamiętam, że przeglądałem go jakiś czas temu i stwierdziłem wtedy, że Twoje pierwsze kroki w detailingu mogą być bardzo pouczające dla innych adeptów. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlimaxss Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Jak odkopane to zapytam;) Jakie ledy miałeś we wnętrzu? tej Ibizki bo naprawdę na zdjęciu takie efekt nie taryfiarski . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelkoralus Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 torque, niestety nie ma takich szans. Roboty miałbym w pierony Qlimaxss, zakładał mi je gościu z forum VW Passat, niestety nic więcej o nich nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlimaxss Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Ok dzięki a podeślesz namiary na tego gostka;) może być Pw;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppeettrryykk Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Ciekawe czy nowy właściciel utrzyma taki stan samochodu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelkoralus Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 W dniu 28.07.2016 o 16:45, ppeettrryykk napisał: Ciekawe czy nowy właściciel utrzyma taki stan samochodu... niestety nie kilka razy Ibi była widziana w Krk i stan jest bardzo zły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlimaxss Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 @pawelkoralus Już myślałem że odkupiłeś bo odkop na złotą łopatę . To samo z moim poprzednim wozidłem. Też brudne i nie przypomina tego jakiego było u mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszdi Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 @pawelkoralus Jeśli już temat został odkopany to można widzieć gdzie taki świetny grill i boczne kratkii można kupić? Myślę że świetnie pasowały by te elementy do mojej czarnej ibizki ale mam ten problem ze nigdzie nie mogę ich znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelkoralus Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 W dniu 23.04.2020 o 22:26, Lukaszdi napisał: @pawelkoralus Jeśli już temat został odkopany to można widzieć gdzie taki świetny grill i boczne kratkii można kupić? Myślę że świetnie pasowały by te elementy do mojej czarnej ibizki ale mam ten problem ze nigdzie nie mogę ich znaleźć Boczne są od Cupry, środkowy to wyrób HandMade - kratka chyba z Castoramy była Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_t11 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Gdy w 2013 roku zostałem szczęśliwym posiadaczem mojej Ibizy zacząłem szukać, przeglądać internet pod kątem informacji o Seatach Ibiza. Trafiłem na forum, które już nie istnieje, a tam na temat poświęcony w/w Ibizie. Jak zobaczyłem w jaki sposób @pawelkoralus dba o samochód to się tak wkręciłem w temat, aż trafiłem na forum kosmetyka aut. Jestem tu do dziś, a detailing stał się mała częścią mojego życia. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi