woof Posted November 16, 2013 Report Posted November 16, 2013 Dzień dobry. Pytanie następujące - jak zabezpieczyć tylną szybę aby jak najmniej brudu na niej siadało? Problem dotyczy auta kombi/hatchback'a, tył potrafi się uwalić po krótkim odcinku np po 2-5 km... woskować? niewidzialna wycieraczka? w lato/ jesień dawało radę ale obawiam się teraz mrozów + podgrzewanie szyby. Ma ktoś jakiś pomysł?
KaczorRK Posted November 16, 2013 Report Posted November 16, 2013 Wszystkie środki hydrofobowe działają na zasadzie spychania kropli deszczu wraz z brudem z szyb pod wpływem pędu powietrza (im większa prędkość tym lepsze działanie). Tylne szyby zwłaszcza w kombi są prawie pionowe, gdzie pęd powietrza nie działa. Pozostaje tylko częstsze mycie.
DeepGloss Posted November 16, 2013 Report Posted November 16, 2013 Mogę potwierdzić, że u mnie po nałożeniu niewidzialnej wycieraczki na tylną szybę w kombi, kurz nie zbierał sie tak bardzo jak bez niej. A w zimie to rzeczywiście pozostaje tylko częstsze mycie...
rickson Posted November 16, 2013 Report Posted November 16, 2013 Po NW jest trochę lepiej ale nie spodziewaj się cudu. Szyba nadal będzie się brudziła, mniej ale jednak
shpyo Posted November 17, 2013 Report Posted November 17, 2013 Tak samo jak przednią. U siebie zawsze wszystkie szyby traktuję NW i jest dobrze.
Krzylu Posted November 18, 2013 Report Posted November 18, 2013 jak zabezpieczyć tylną szybę aby jak najmniej brudu na niej siadało chlapacze zamontuj
Shmatan Posted November 19, 2013 Report Posted November 19, 2013 Chlapacze wiele nie pomogą - za kombi/hb zawsze będzie się robić strefa podciśnienia i wiry Karmana.
woof Posted November 19, 2013 Author Report Posted November 19, 2013 mam chlapacze - ale to nie pomaga. no nic szyba poszła w NW jak zwykle.. trzeba z tym żyć;-)
tango Posted July 22, 2014 Report Posted July 22, 2014 Odgrzeje kotleta - nalozona NW ClearVison od 4Nano - jedna warstwa na tylna szybe, trzyma sie juz ponad miesiac, myta kilkakrotknie na bezdotyku. 3 drzwiowy hatchback - i rzeczywiscie szyba mniej sie brudzi, jest zdecydowanie lepiej niz bez. Jestem calkiem zadowolony z efektu.
Recommended Posts