Jump to content

Szyba Tylna - hatchback/kombi - jak zabezpieczyć?

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry.

Pytanie następujące - jak zabezpieczyć tylną szybę aby jak najmniej brudu na niej siadało?

Problem dotyczy auta kombi/hatchback'a, tył potrafi się uwalić po krótkim odcinku np po 2-5 km... woskować? niewidzialna wycieraczka? w lato/ jesień dawało radę ale obawiam się teraz mrozów + podgrzewanie szyby.

Ma ktoś jakiś pomysł?

Posted

Wszystkie środki hydrofobowe działają na zasadzie spychania kropli deszczu wraz z brudem z szyb pod wpływem pędu powietrza (im większa prędkość tym lepsze działanie).

Tylne szyby zwłaszcza w kombi są prawie pionowe, gdzie pęd powietrza nie działa.

Pozostaje tylko częstsze mycie.

Posted

Mogę potwierdzić, że u mnie po nałożeniu niewidzialnej wycieraczki na tylną szybę w kombi, kurz nie zbierał sie tak bardzo jak bez niej. A w zimie to rzeczywiście pozostaje tylko częstsze mycie...

Posted

Tak samo jak przednią. U siebie zawsze wszystkie szyby traktuję NW i jest dobrze.

Posted
jak zabezpieczyć tylną szybę aby jak najmniej brudu na niej siadało

chlapacze zamontuj

Posted

mam chlapacze - ale to nie pomaga.

no nic szyba poszła w NW jak zwykle.. trzeba z tym żyć;-)

• 8 months later...
Posted

Odgrzeje kotleta - nalozona NW ClearVison od 4Nano - jedna warstwa na tylna szybe, trzyma sie juz ponad miesiac, myta kilkakrotknie na bezdotyku. 3 drzwiowy hatchback - i rzeczywiscie szyba mniej sie brudzi, jest zdecydowanie lepiej niz bez. Jestem calkiem zadowolony z efektu.