Jump to content

Recommended Posts

Posted

Panowie, mam takie luźne pytanie. Wiadomo, że im cieplejsza woda tym lepiej/przyjemniej się myje. Mam myjkę nilfisk c120 gdzie max temp wody doprowadzanej może być 40`C, taka temperatura jest wytłoczona na pistolecie. Mam ten komfort, że mogę podłączyć wodę z pieca więc teoretycznie nawet 60`C mogę mieć, ale czy to nie zaszkodziłoby pompie skoro producent podaje liczbę 40? A jeśli zamiast podawać do myjki ciepłą to dołożyć (między myjkę, a węża) podgrzewacz przepływowy na 230V, który może mieć w zasadzie dowolną temperaturę? Czy z wężem, pistoletem lub dyszami może się coś stać? Wiadomo, nie ma co przesadzać z tą temperaturą, ale ostatnio myłem silnik + nadkola i koła i przydałaby się temperatura wyższa niż te 40 stopni.

Posted

uszczelnienia i zawory nie wytrzymają wyższej temperatury, Głowica powinna do 60 przyjąć. No i pamiętaj, że podgrzewacz musi być w stanie obsłużyć te 440 litrów na godzinę, co nie jest mało. Nie bez powodu w myjkach gorącowodnych jest ogromny kocioł spalinowy.

Co do podpinania na wylocie z myjki to się z tym nie spotkałem, ale zaręczam Ci, że żaden podgrzewacz nie jest przystosowany do pracy pod ciśnieniem 120 Atm (w instalacjach domowych jest 2-8), więc można tylko przypuszczać co się stanie (np. wybuchnie, woda obleje Cię, a prąd porazi :mrgreen: )

Posted

zawsze można założyć baterię termostatyczną i ustawić sobie ile się chce :-]

Posted

O ciśnienie bym się nie bał, bo pracowałem swego czasu przy podgrzewaczach przed reduktorami do butli 200bar gorzej jak by wytrzymał sam wąż i pistolet. A wydatku aż tak dużego nie ma chyba, na naklejce jest Qmax 7.3l/min. Jeśli podałbym te 40stopni na pompe to na wąż możnaby dołożyć trochę właśnie z podgrzewacza. Nie ma co porównywać dużej myjki spalinowej z małą psikawką domową ;) ale toretycznie chyba jakoś by to działało? Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Posted

npiotr, jakbym miał 3tys na myjkę to nie kupowałbym takiej za 300 :roll: zresztą do okazjonalnego mycia ta mi w zupełności wystarcza

Posted
O ciśnienie bym się nie bał, bo pracowałem swego czasu przy podgrzewaczach przed reduktorami do butli 200bar gorzej jak by wytrzymał sam wąż i pistolet. A wydatku aż tak dużego nie ma chyba, na naklejce jest Qmax 7.3l/min. Jeśli podałbym te 40stopni na pompe to na wąż możnaby dołożyć trochę właśnie z podgrzewacza. Nie ma co porównywać dużej myjki spalinowej z małą psikawką domową ;) ale toretycznie chyba jakoś by to działało? Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Nie ma podgrzewacza jednofazowego na ~230V, który byłby w stanie podgrzać do 40 deg C ilość 6-7 l/min. Z podgrzewacza 6 kW (max na 230V) uzyskasz 2,5-3 l/min wody o takiej temperaturze. Wydajności 6-7 l/min uzyskasz tylko z podgrzewacza zasilanego prądem trójfazowym. Wersje ze sterowaniem elektronicznym są w stanie podać wodę o w miarę stabilnej temperaturze oraz mogą być zasilane wodą wstępnie podgrzaną - koszt od tysiaka do półtora.

Posted

Kupić mieszacz termostatyczny, podpiąć pod piec na mieszaczu ustawić te 40*C i już.

Posted

A nie prościej podłączyć po prostu pod kran z domowej instalacji, skoro piszesz, że możesz pociągnąć wodę z pieca?

Ja "zimą" podpinam wąż pod kran w kotłowni i mam ciepłą wodę w myjce.